G艂贸wne menu

10 upi臋kszaj膮cych produkt贸w spo偶ywczych, po kt贸re warto si臋ga膰 zim膮

Co je艣膰 zim膮? Po jakie produkty si臋ga膰, gdy za oknem jest bia艂o lub co gorsza szaro i ponuro? Najlepsze s膮 rozgrzewaj膮ce, bogate w sk艂adniki od偶ywcze pokarmy, kt贸re nie do艣膰, 偶e dodaj膮 energii, to jeszcze korzystnie wp艂ywaj膮 na wygl膮d. Oto 10, po kt贸re warto si臋ga膰 zim膮.

Awokado

Awokado dla urody mo偶na wykorzysta膰 na wiele sposob贸w, nie tylko w formie maseczek, ale przede wszystkim wzbogacaj膮c sk贸r臋 od 艣rodka. Warto, bo awokado dostarcza jedynych z najzdrowszych t艂uszczy dost臋pnych w naturze. Poza tym jest 艣wietnym 藕r贸d艂em energii, wspomaga naturalny proces oczyszczania w膮troby, dzi臋ki czemu pomaga zachowa膰 promienn膮, czyst膮 cer臋.

Awokado dostarcza mn贸stwo witaminy E, kt贸ra jest silnym antyoksydantem i dzi臋ki temu wzmacnia i nawil偶a sk贸r臋. Dodatkowo warto je je艣膰 ze wzgl臋du na bogactwo witaminy B i niacyny, kt贸re odtruwaj膮 organizm i 艂agodz膮 stany zapalne, ich obecno艣膰 jest niezb臋dna, 偶eby zmniejszy膰 zaczerwienienia na sk贸rze.

Dodaj owoc do koktajli, sa艂atek, kanapek, dip贸w. Wystarczy po艂贸wka dziennie, by do艣wiadczy膰 maksymalnej si艂y dzia艂ania.

Brukselka

Brukselka nale偶y do rodziny kapustowatych, znana jest ze swoich w艂a艣ciwo艣ci odtruwaj膮cych i upi臋kszaj膮cych. Warto j膮 je艣膰 ze wzgl臋du na wysok膮 zawarto艣膰 glukozynolan贸w, substancji, kt贸ra po przekszta艂ceniu w sulforafan 艂agodzi stany zapalne i chroni kom贸rki przed uszkodzeniami DNA i niekorzystnym wp艂ywem promieni s艂onecznych.

Brukselka posiada r贸wnie偶 inn膮 bardzo wa偶n膮 substancj臋 – indolo-3-karbinol, substancj臋, kt贸ra pozwala obni偶y膰 zbyt wysoki poziom estrogen贸w, dzi臋ki temu korzystnie wp艂ywa na zachowanie r贸wnowagi hormonalnej. Poza tym jedna porcja brukselki zaspokaja 160 procent dziennego zapotrzebowania na witamin臋 C, co ma znaczenie ze wzgl臋du na produkcj臋 kolagenu. Inna korzy艣膰? Bogactwo witaminy K – odpowiedzialnej za zdrowie naczy艅 krwiono艣nych i ko艣ci.

Buraki

Buraki zawieraj膮 betalainy, substancje fotochemiczne, kt贸re pozwalaj膮 na produkcj臋 glutationu substancji odtruwaj膮cej i usprawniaj膮cej funkcjonowanie kom贸rek w膮troby. S膮 cennym 藕r贸d艂em likopenu, pomagaj膮cego zachowa膰 spr臋偶yst膮 sk贸r臋 i chroni j膮 przed niekorzystnym wp艂ywem czynnik贸w zewn臋trznych.

Warto je je艣膰, by usuwa膰 z organizmu toksyny, buraki zawieraj膮 bowiem mn贸stwo b艂onnika i pektyn. To nie wszystko, dostarczaj膮 witaminy C, 偶elaza, beta-karotenu, witamin臋 K.

Wi臋kszo艣膰 os贸b wyrzuca li艣cie burak贸w, tymczasem warto je dok艂adnie umy膰, ugotowa膰 na parze i zje艣膰, podobnie jak sa艂at臋 czy jarmu偶. Li艣cie burak贸w to niedocenione 藕r贸d艂o witaminy A i C a tak偶e bia艂ka.

Cebula

Dlaczego cebula?

Przede wszystkim dlatego, 偶e wspomaga kr膮偶enie i dzi臋ki temu ma korzystny wp艂yw na urod臋. Do tego ma silne dzia艂anie rozgrzewaj膮ce, a tak偶e zwalcza choroby, uznawana jest za naturalny antybiotyk o silnym dzia艂aniu przeciwwirusowym i odtruwaj膮cym. Za spraw膮 dzia艂ania przeciwzapalnego spowalnia starzenie, chroni te偶 przed zmianami tr膮dzikowymi. Zawiera bowiem alliacyn臋, kt贸ra zatrzymuje dzia艂anie enzym贸w rozk艂adaj膮cych kolagen i sprzyjaj膮cym zmarszczkom. To nie wszystko. Jest r贸wnie偶 kwercentyna, kt贸ra chroni sk贸r臋 przed niekorzystnym wp艂ywem promieni UV – co r贸wnie istotne sk艂adnik ten nie rozk艂ada si臋 pod wp艂ywem temperatury. Cebula dostarcza r贸wnie偶 mn贸stwo witaminy B6, korzystnie wp艂ywaj膮cej na stan w艂os贸w i paznokci.

Granat

Granat od zawsze by艂 uwa偶any za owoc bogactwa i p艂odno艣ci. By膰 mo偶e dlatego, 偶e jego jedzenie pozwala w szczeg贸lny spos贸b o siebie zadba膰, a zawarte w nim substancje dzia艂aj膮 przeciwstarzeniowo i przeciwzmarszczkowo.

Je艣li interesuj膮 Was szczeg贸艂y, to moc granatu opiera si臋 na kwasie elagowym, kt贸ry zapobiega stanom zapalnym i chroni przed szkodliwymi procesami zachodz膮cymi w kom贸rkach, prowadz膮cymi do utraty j臋drno艣ci i sprzyjaj膮 zmarszczkom. Jedzenie granat贸w pozwala tak偶e utrzyma膰 optymalny poziom tlenku azotu, substancji, kt贸ra ma wp艂yw na kondycj臋 uk艂adu kr膮偶enia.

Granat to 艣wietne 藕r贸d艂o antyoksydant贸w, ma silne w艂a艣ciwo艣ci oczyszczaj膮ce krew i limf臋. Wszystko to sprawia, 偶e korzystnie wp艂yw na sk贸r臋, pozwala j膮 utrzyma膰 czyst膮 i pe艂n膮 blasku.

Imbir

W jaki spos贸b imbir pomaga zachowa膰 pi臋kny, m艂ody wygl膮d? Przede wszystkim poprzez 艂agodzenie stan贸w zapalnych, usuwanie zaczerwie艅 sk贸ry, 艂agodzenie b贸lu, zatrzymywanie proces贸w starzenia kom贸rek.

Najlepiej si臋ga膰 po 艣wie偶y korze艅, kt贸ry przyda si臋 tak偶e w trakcie przezi臋bienia, 艂agodz膮c pierwsze objawy choroby i przyspieszaj膮c proces powrotu do zdrowia.

Jarmu偶

Jarmu偶 jest zdrowy, o czym sporo si臋 m贸wi i pisze. Czy wiesz jednak, 偶e jarmu偶 艣wietnie wp艂ywa na Tw贸j wygl膮d i mo偶e zast膮pi膰 ekskluzywny krem do twarzy?

Konkrety?

Prosz臋.

Jedna szklanka jarmu偶u dostarcza 200% dziennej zalecanej dawki witaminy A (znana z wyg艂adzania sk贸ry), 130% dziennej zalecanej ilo艣ci witaminy C (wspieraj膮cej produkcj臋 kolagenu). Poza tym jarmu偶 to r贸wnie偶 dobre 藕r贸d艂o witaminy K, niezb臋dnej do zdrowia naczy艅 krwiono艣nych. Po艂膮czenie tych witamin (A, C, K) jest niezb臋dna, by zachowa膰 zdrowe funkcjonowanie gruczo艂贸w 艂ojowych i chroni przed nadprodukcj膮 艂oju, a tak偶e jego skutkami – niedoskona艂o艣ciami.

Jarmu偶 to tak偶e upi臋kszaj膮ce minera艂y – wap艅, potas, 偶elazo. Udowodniono, 偶e si臋gaj膮c po li艣cie jarmu偶u, sprzyjamy pracy w膮troby i pozwalamy na oczyszczenie sk贸ry.

Kiwi

Kiwi chroni przed starzeniem, bo jest najbogatszym 藕r贸d艂em witaminy C w艣r贸d owoc贸w, sk艂adnika, kt贸ry jest niezb臋dny do produkcji kolagenu, dodatkowo chroni przed wolnymi rodnikami, wyg艂adza sk贸r臋 i zapobiega zmarszczkom.

Ma艂o os贸b wie, 偶e kiwi dostarcza r贸wnie偶 przeciwzapalnych substancji, kt贸re mog膮 pom贸c pozby膰 si臋 t艂uszczu z brzucha. Co r贸wnie zaskakuj膮ce owoce kiwi zawieraj膮 niezb臋dne kwasy t艂uszczowe dla sk贸ry. By korzysta膰 z wszystkich w艂a艣ciwo艣ci upi臋kszaj膮cych kiwi, warto si臋ga膰 po dojrza艂e owoce.

Orzechy w艂oskie

Orzechy w艂oskie s膮 藕r贸d艂em mn贸stwa upi臋kszaj膮cych t艂uszcz贸w, bia艂ka i minera艂贸w, kt贸re s膮 niezb臋dne, by wzmacnia膰 i chroni膰 sk贸r臋 oraz w艂osy przed szkodliwym wp艂ywem czynnik贸w zewn臋trznych. S膮 jednym z nielicznych ro艣linnych 藕r贸de艂 kwas贸w omega-3, a tak偶e dostarczaj膮 cynku, kt贸ry sprzyja zdrowiu sk贸ry g艂owy. Dostarczaj膮 tak偶e magnezu.

Orzechy w艂oskie wzbogacaj膮 diet臋 tak偶e w mn贸stwo antyoksydant贸w i witamin臋 E. Warto je je艣膰 ze wzgl臋du na obecno艣膰 偶elaza wspomagaj膮cego dotlenienie krwi.

Marchewka

Na koniec poczciwa marchewka, kt贸ra dostarcza beta-karotenu, zmieniaj膮cego si臋 po spo偶yciu w witamin臋 A, jedn膮 z najwa偶niejszych upi臋kszaj膮cych substancji. Dzi臋ki niej mo偶liwa jest systematyczna regulacja produkcji kolagenu, wydzielania 艂oju. Dodatkowo marchewki dostarczaj膮 biotyn臋, substancj臋, kt贸ra reguluje poziom cukru we krwi i ma korzystny wp艂yw na kondycj臋 w艂os贸w.

Jak widzisz, nie musi by膰 egzotycznie, by efektywnie dba膰 o kondycj臋 sk贸ry. Mo偶na je艣膰 lokalnie, stosuj膮c upi臋kszaj膮c膮 diet臋.

Opracowane na podstawie „Eat Pretty. Jedz i b膮d藕 pi臋kna” Jolene Hart, Krak贸w 2017

Zostaw komentarz

Mo偶esz u偶y膰 HTML tag贸w i atrybut贸w: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>