G艂贸wne menu

3-4 fili偶anki kawy zmniejszaj膮 ryzyko cukrzycy

Mi艂o艣niczki kawy – macie pow贸d do rado艣ci. Oto informacja, kt贸ra Was ucieszy. Du艅scy naukowcy udowodnili w czasopi艣mie Journal of Natural Products, 偶e picie dziennie od 3 do 4 fili偶anek kawy mo偶e zmniejszy膰 ryzyko rozwini臋cia si臋 cukrzycy typu drugiego. Wszystko za sprawa dw贸ch sk艂adnik贸w wyst臋puj膮cych w kawie – kwasu kawowego i kafestolu.

Naukowcy przeprowadzili badania na szczurach. Okaza艂o si臋, 偶e dwie substancje wyst臋puj膮ce w kawie pozwala艂y na podniesienie poziomu insuliny, gdy niebezpiecznie wzrasta艂 poziom cukru, jak r贸wnie偶 wychwytywa艂y cukier z krwi, obni偶aj膮c jego poziom.

kawa a cukrzyca

Badacze zauwa偶yli, 偶e kafestol jest szczeg贸lnie cennym sk艂adnikiem, kt贸ry mo偶e zar贸wno zapobiega膰 jak i leczy膰 cukrzyc臋. To bardzo wa偶ne odkrycie zw艂aszcza dla milion贸w os贸b choruj膮cych na cukrzyc臋, kt贸rzy staj膮 si臋 oporni na insulin臋, substancj臋 niezb臋dn膮 do zamiany glukozy w energi臋. W ten spos贸b poziom cukru we krwi w organizmie dramatycznie si臋 podnosi i zaczyna si臋 k艂opot z funkcjonowaniem poszczeg贸lnych organ贸w i uk艂ad贸w.

Potrzebne s膮 kolejne badania nad dzia艂aniem kawy i jej profilaktycznym wp艂ywem na zdrowie.

Zostaw komentarz

Mo偶esz u偶y膰 HTML tag贸w i atrybut贸w: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>