Główne menu

7 sposobów na mole spożywcze: zapobieganie i usuwanie

Mole spożywcze to niemile widziane żyjątka, obok których trudno przejść obojętnie. Ich obecność denerwuje, irytuje, często obrzydza, a nawet przeraża. Dobrze, gdy zorientujemy się,  że mamy w domu mole przed sięgnięciem po ulubioną przekąskę czy torebkę z mąką. Gorzej, gdy mole spożywcze pokażą nam się w cieście w trakcie mieszania składników na babeczki. Larwy i same owady mogą skutecznie odebrać ochotę na jedzenie.

Czy istnieją sposoby, by pozbyć się moli? Co robić, by ich nigdy nie zobaczyć w kuchni? Niestety nie jest to wszystko proste, bo mole bardzo łatwo przynieść do domu ze sklepu czy z targu…

Mole spożywcze lubią suche produkty. Jak ich nie przynieść do domu?

Mole spożywcze najlepiej rozmnażają się w suchych produktach spożywczych: muesli, kaszach, mące, otrębach, makaronach, orzechach, suszonych owocach, ziarnach słonecznika, dyni a także w suchej karmie dla zwierząt domowych. Larwy można znaleźć w szczelinach w kuchni, za meblami kuchennymi.

mole spożywcze

Mole bardzo łatwo przynieść do domu wraz z zakupami. Dlatego warto wyrobić sobie nawyk oglądania kupowanego produktu, zwłaszcza tak zwanego suchego, czy opakowanie nie jest na przykład uszkodzone. Wszelkie dziury, przedarcia są ryzykowne, bo wskazują, że w środku mogą się rozwijać małe żyjątka.

Suche produkty najlepiej przechowywać w czystych, dokładnie umytych pojemnikach. Jeśli mamy wątpliwości co do danego produktu, warto przesypać kupione ziarna na blachę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na kilka minut. Można także włożyć na kilka dni szczelnie zamkniętą żywność do zamrażalnika. W ten sposób można zapobiec przepoczwarzeniu niewidocznych jaj moli w larwy i tym sposób uchronić całą domową żywność przed molami, zapobiegając rozprzestrzenianiu się problemu.

Warto wyrobić sobie nawyk systematycznego sprzątania szafek kuchennych. Do tego celu najlepiej się sprawdzi szare mydło i ocet. Przecieranie szafek odrobiną wody z octem pozwoli stworzyć mniej przyjemne warunki dla molów.

7 sposobów na mole spożywcze

Co w sytuacji, gdy mole już się zadomowią?

W tej sytuacji warto wziąć się za sprzątanie. I uzbroić się w cierpliwość: mole mają 3miesięczny cykl rozwojowy, dlatego ich wytępienie może trochę potrwać.

  • dokładnie wymyć wszystkie szafki, najlepiej szarym mydłem i następnie wodą z octem,
  • jeśli to możliwe, odstawić meble w kuchni i posprzątać za nimi. Rozmontować szafki – mole mogą się ukrywać pod blatami. Inny sposób to nałożenie na linijkę taśmy klejącej i zadziałanie nią w szparach za szafkami, następnie szczeliny opryskujemy octem i podgrzewamy ciepłym powietrzem ze suszarki,
  • wyrzucić wszystkie produkty spożywcze z molami – wynosząc worek od razu na śmietnik, warto pozbyć się wszystkich produktów sypkich, także w tych, w których nie widać larw,
  • produkty sypkie przynoszone ze sklepu od razu wsypywać do zamykanych pojemników plastikowych,
  • delikatnie rozgnieść kasztan i położyć w szafce z produktami spożywczymi, zapach ma odstraszać owady,
  • można powkładać również liść laurowy do szafki, co ma zapobiegać rozmnażaniu owadów,
  • na rynku są gotowe produkty i środki na mole. Szeroki wybór nie zawsze jednak umożliwia znalezienie skutecznego środka na mole. Nadal najlepszym sposobem pozostaje usunięcie z domu wszystkich produktów sypkich i bardzo dokładne sprzątanie.

    Komentarz ( 1 )

  • lew_barb@o2.pl' Babownia

    Ja kiedyś w walce z molami sprzątałam kuchnię i spiżarnię przez miesiąc. Wywaliłam mnóstwo jedzenia i sprzętu. Najgorsze jest jednak to, że przynosimy ze sklepów do domu zakażone produkty. Taka walka z wiatrakami troszkę … Pozdrawiam 🙂 Basia

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>