Główne menu

Białe plamki na paznokciach – czego brakuje w diecie?

Białe plamki na paznokciach to dość popularny problem. Niezbyt poważny, dlatego nie powinien wywoływać niepokoju, jednak na tyle istotny, że warto poznać jego przyczyny.

Białe plamki na paznokciach: przyczyny

Białe plamki to bardzo powszechna zmiana występująca na paznokciach. Specjaliści są zdania, że większość z nas choć raz w życiu będzie obserwować ją u siebie. Gdy tak się stanie, nie ma powodu do zmartwień, zazwyczaj przyczyna jest banalna, tylko w skrajnie nielicznych sytuacjach może wskazywać na poważny problem. I w tym przypadku białym plamkom zazwyczaj towarzyszą inne, poważniejsze objawy chorobowe.

Białe plamki na paznokciach mogą pojawiać się na jednym lub kilku paznokciach. Miewają różne kształty okrągłe lub formę półokręgów. Zmiana koloru płytki paznokci często występuje u całkiem zdrowych osób. Tylko w niektórych przypadkach może wskazywać na niewielki problemy.

białe plamki na paznokciach

Białe plamki na paznokciach mogą być wynikiem urazu, uderzenia (np. ciężkim przedmiotem, zatrzaśnięcia ręki w drzwiach), czy uszkodzenia w trakcie wykonywania manicure, mogą być sygnałem reakcji alergicznej (na lakier, środki wykorzystywane podczas zabiegów w salonach kosmetycznych, akryl, żel), w nielicznych sytuacjach są objawem infekcji grzybicznej (na paznokciach pojawiają się kropki, następnie paznokcie stają się kruche, by na koniec zmienić się w grube i pofałdowane).

Najpopularniejszą przyczyną jest zazwyczaj niedobór minerałów.

Białe plamki na paznokciach – czego brakuje w diecie?

Białe plamki na paznokciach bardzo często wskazują na niedobory ważnych składników mineralnych, zazwyczaj cynku i wapnia. Niektóre źródła wskazują, że przyczyną może być niedobór żelaza.

Jakie inne objawy wskazują na niedobór cynku? Oto najczęstsze:

  • obniżona odporność, częste chorowanie,
  • wypadanie włosów,
  • sucha skóra, wolne gojenie się ran.

Źródła cynku to: wołowina, baranina, pestki dyni, orzechy, kakao, kurczak, fasola

Natomiast objawy niedoboru wapnia to:

  • skurcze mięśni,
  • bóle stawów,
  • mrowienie, drętwienie kończyn,
  • zaburzenia snu.

Źródła wapnia: mleko, twaróg, ser, sardynki, migdały, figi.

Symptomy niedoboru żelaza:

  • zmęczenie,
  • senność,
  • sińce pod oczami,
  • wypadanie włosów,
  • sucha, szorstka skóra.

Źródła żelaza w diecie: wątroba, mięso, fasola, groch, brokuły, krewetki.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>