G艂贸wne menu

Celiakia objawy. Sprawd藕, czy chorujesz

Celiakia, trwa艂a nietolerancja glutenu, dotyczy co setnego Polaka. Niestety wi臋kszo艣膰 os贸b 偶yje z chorob膮, o kt贸rej nie wie. Choroba trzewna jest trudna w diagnozowaniu dla lekarzy, a dla pacjent贸w nie tak prosta w rozpoznaniu z powodu d艂ugiej listy objaw贸w, jakie mo偶e wywo艂ywa膰. Warto o tym pisa膰, bo choroba niezdiagnozowana do 35 roku 偶ycia mo偶e wywo艂ywa膰 gro藕ne dla 偶ycia nowotwory. Jakie celiakia objawy przynosi i jakie czynniki zwi臋kszaj膮 ryzyko zachorowania? Przeczytaj!

Celiakia objawy – co powinno zwr贸ci膰 Twoj膮 uwag臋?

Problem z zdiagnozowaniem celiakii jest taki, 偶e choroba ta mo偶e objawia膰 na bardzo wiele sposob贸w. Nasilenie symptom贸w mo偶e by膰 r贸偶ne – od 艂agodnego dyskomfortu do silnego b贸lu. U os贸b doros艂ych cz臋sto celiakia jest sk膮poobjawowa lub ukryta.

celiakia objawy

Oto symptomy, na kt贸re nale偶y zwr贸ci膰 uwag臋:

  • b贸le, wzd臋cia brzucha,
  • biegunki t艂uszczowe i wodniste,
  • utrata masy cia艂a, chudni臋cie, ale tak偶e oty艂o艣膰,
  • niski wzrost,
  • wahania nastroj贸w, depresja,
  • uporczywa anemia, trudna do leczenia,
  • zm臋czenie, senno艣膰, brak energii,
  • problemy z ko艣膰mi, cz臋ste 艂amanie ko艣ci,
  • b贸le kostne, stawowe,
  • wczesna osteoporoza,
  • afty, wrzodziej膮ce zapalenie jamy ustnej,
  • problemy ze szkliwem z臋bowym,
  • problemy z p艂odno艣ci膮, poronienia,
  • zmiany sk贸rne (sk贸rna posta膰 celiakii),
  • choroby autoimmunologiczne

Jak diagnozuje si臋 celiaki臋?

Objawy, kt贸re mog膮 wskazywa膰 na celiaki臋, powinny by膰 traktowane powa偶nie. Jednak ich obecno艣膰 nie pozwala zdiagnozowa膰 choroby. Nawet je艣li wiesz, 偶e gluten Ci szkodzi, to nie musisz chorowa膰 na chorob臋 trzewn膮. Czasami problemem jest alergia lub nadwra偶liwo艣膰.

Celiakia to powa偶na choroba, kt贸ra wyklucza przez ca艂e 偶ycie spo偶ywanie cho膰by odrobiny glutenu, a sk艂adnik ten znajduje si臋 nie tylko w chlebie, ale w wielu produktach (np. w臋dlinach, sosach, s艂odyczach, itd). Dlatego tak istotne jest, by choroba zosta艂a zdiagnozowana. Podstaw膮 jest badanie krwi w kierunku przeciwcia艂, kt贸re powinno by膰 wykonane, gdy zauwa偶asz u siebie niepokoj膮ce objawy, szczeg贸lnie wtedy, kiedy w najbli偶szej rodzinie kto艣 choruje na celiaki臋 lub inne choroby autoimmunologiczne. Nie zawsze jednak u doros艂ej osoby wyst臋puj膮 we krwi swoiste przeciwcia艂a.

Wa偶nym punktem pozwalaj膮cym rozpozna膰 celiaki臋 jest wykonanie gastroskopii koniecznie z pobraniem wycink贸w聽 z jelita cienkiego (klasyczna gastroskopia nie pozwala na zdiagnozowanie choroby). Nale偶y pobra膰 co najmniej cztery wycinki, poniewa偶 przy celiakii jelito mo偶e by膰 zniszczone tylko w niekt贸rych fragmentach.

Jako 偶e celiakia to choroba, do kt贸rej wyst膮pienia predysponuje obecno艣膰 pewnych gen贸w, czasami zleca si臋 badanie genetyczne, szczeg贸lnie gdy sama gastroskopia nie daje jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy osoba badana ma celiaki臋. Zmiany w jelicie, podobne do tych obserwowanych przy chorobie trzewnej, mog膮 na przyk艂ad powodowa膰 adenowirusy.

Bardzo wa偶ne jest, by uzyska膰 diagnoz臋 przed przej艣ciem na diet臋 bezglutenow膮. Po zastosowaniu eliminacyjnego jad艂ospisu, wykrycie celiakii mo偶e by膰 niemo偶liwe. W takiej sytuacji niezb臋dna jest prowokacja glutenowa i zwi膮zane z tym niedogodno艣ci.

Przejd藕 na stron臋 Stowarzyszenia Os贸b z Celiaki膮 i na Diecie Bezglutenowej i dowiedz si臋 wi臋cej.

    17 komentarzy

  • Celiakia to niestety uporczywa dolegliwo艣膰. Wiem jednak, 偶e tylko jej pocz膮tkowe etapy s膮 naprawd臋 ci臋偶kie. Z czasem kiedy nauczymy si臋 nowych smak贸w, produkt贸w, po kt贸re mo偶emy si臋ga膰 oraz gdzie je zakupi膰 coraz 艂atwiej jest komponowa膰 nowe posi艂ki. Oczywi艣cie nigdy nie b臋dzie to taka swoboda jak w przypadku zdrowej osoby, ale nie jeste艣my zdyskwalifikowani z normalnego 偶ycia. W dzisiejszych czasach choruj膮c na celiaki臋 nie musimy si臋 martwi膰 o 偶ywienie na mie艣cie bo powstaje coraz wi臋cej restauracji gdzie dost臋pne s膮 produkty bez glutenu, a maj膮c 艣wiadomo艣膰, 偶e ten sk艂adnik nam szkodzi jeste艣my w stanie szybko poprawi膰 jako艣膰 naszego 偶ycia oraz nasze samopoczucie.

    • dorota

      Niestety martwi膰 si臋 trzeba, bo miejsc, gdzie mo偶na zje艣膰 bezpiecznie nie jest a偶 tak du偶o. Jednak sporo dobrego ju偶 wida膰 w tym temacie, odpowiednie przygotowanie i rozeznanie te偶 si臋 sprawdzaj膮. No i oczywi艣cie torba pe艂na przek膮sek na czarn膮 godzin臋 馃槈

  • Rzeczywi艣cie nieszczeg贸lne te objawy.. Ka偶dy z nich mo偶na zrzuci膰 na co艣 innego i dalej 偶y膰 w nie艣wiadomo艣ci.

  • W ostatnim czasie s艂ysza艂am wiele o dietach bezglutenowych itp., ale nie wiedzia艂am nic do tej pory o takim powa偶nym schodzeniu jakim jest celiakia. Chyba w og贸le pierwszy raz spotka艂am si臋 z t膮 nazw膮. Musz臋 co艣 wi臋cej na ten temat poczyta膰 馃檪

    • dorota

      Warto wiedzie膰, 偶e dieta bezglutenowa nie zawsze jest prowadzona dobrowolnie, czasami jest to po prostu lek. Lek dla os贸b, dla kt贸rych gluten jest trucizn膮. To nie przesada, tak nale偶y traktowa膰 gluten w diecie os贸b choruj膮cych na celiaki臋.

  • edytamarta@wp.pl' Kinga

    Celiakia to choroba to nie jest moda na diet臋 bezglutenowa. Trzeba o tym pamietac, nie wszystkie osoby niejedz膮ce glutenu maja wybor

  • edytamarta@wp.pl' Aneta

    Bardzo wa偶ne zeby widziec ze celiakia moze przynosic rozne objawy lub nie dawac ich wcale to bardzo zjadliwa choroba, ktora moze niesc za soba kolejne – np. cukrzyce dlatego nie warto jej bagatelizowac

  • Nie trzeba robi膰 prowokacji, przy niej i tak nie ma 100% pewno艣ci, 偶e co艣 wyjdzie. Musia艂aby trwa膰 z rok albo i 2 lata. Je偶eli kto艣 d艂ugo glutenu unika, prowokacja 2 czy 3 miesi臋cy prawdopodobnie nie potwierdzi ani nie wykluczy choroby. Najpewniejsze i w 100% wiarygodne s膮 testy DNA. Poza tym, z tego, co wiem, celiakia ma coraz wi臋cej nieswoistych objaw贸w. S艂ysza艂am od ciotki, 偶e jedna pani mia艂a zaczerwienienia na sk贸rze g艂owy i to by艂 u niej objaw celiakii.

    • edytamarta@wp.pl' kaska

      Testy DNA nie s膮 takie wiarygodne, bo gen celiakii ma bardzo du偶o os贸b. Akurat najwi臋cej powiedzia testy serologiczne na przeciwcia艂a z krwi i ewentualnie gastroskopia

    • dorota

      Celiakia mo偶e objawia膰 si臋 na wiele sposob贸w. Co do test贸w genetycznych – tu sprawa nie jest taka prosta. Geny odpowiedzialne za chorob臋 ma wiele os贸b, a tylko niewielki procent choruje.

  • Wsp贸艂czuj臋 wszystkich hipochondrykom 偶y膰 w dzisiejszych czasach 馃檪

  • Znam osob臋, kt贸ra w latach 80tych chorowa艂a na t臋 chorob臋. Wtedy to by艂a tragedia. Po chleb rodzicie jej musieli jecha膰 na drugi koniec Poznania. Nie by艂o wtedy 艂atwo. Teraz nie ma takich du偶ych problem贸w – jedyny minus to fakt, 偶e te produkty s膮 dro偶sze ni偶 normalne. Pocieszenie jest takie, 偶e moja kole偶anka po kilku latach bardzo restrykcyjnej diety dzi艣 od偶ywania si臋 normalnie – znik艂a alergia na gluten.
    Jednak tak jak napisa艂a艣 gluten jest naprawd臋 wsz臋dzie i wyeliminowanie go z diety graniczy z cudem. Czytanie etykiet musi by膰 na porz膮dku dziennym, ale tak偶e to, gdzie ten gluten mo偶e potencjalnie wyst臋powa膰 – mam namy艣li w jakich sk艂adnikach danego produktu. Niekoniecznie b臋dzie napisane, 偶e produkt zawiera gluten.
    Jednak je艣li kto艣 nie choruj臋 na celiaki臋 i nie ma nietolerancji na gluten to ja nie proponowa艂abym przechodzenie na diet臋 bezglutenow膮. Przede wszystkim dlatego, 偶e gluten to bardzo warto艣ciowe bia艂ko, kt贸re jest nam potrzebne w organizmie. Je艣li ju偶 to mo偶na ograniczy膰 spo偶ycie, bo wie艣膰 gminna niesie, 偶e pszenica jest bardzo tym glutenem teraz nafaszerowana. Ale do ka偶dej diety nale偶y podchodzi膰 z rezerw膮 i dystansem.

    • edytamarta@wp.pl' kaska

      Musi by膰 napisane, 偶e produkt zawiera gluten. Ka偶dy alergen musi by膰 dobrze oznaczony i nawet lepiej ni偶 inne sk艂adniki, czy to poprzez wyt艂uszczenie druku czy podkre艣lenie. Tak m贸wi prawo

    • dorota

      Zgadzam, wiele si臋 zmieni艂o pod tym wzgl臋dem. Dzisiaj dieta bezglutenowa nie jest ju偶 a偶 tak trudna, a dost臋pno艣膰 produkt贸w bezglutenowych jest znacznie lepsza. Niestety rzadko mo偶na zrobi膰 wszystkie zakupy w jednym miejscu, nale偶y nastawi膰 si臋 na odwiedzanie kilku sklep贸w, ale mo偶na si臋 do tego przyzwyczai膰.

  • Objaw贸w to mam z tej listy sporo, ale niestety problem jest taki, 偶e np. chroniczne zm臋czenie, czy wahania nastroju s膮 objawami ca艂ej masy najr贸偶niejszych schorze艅 i b膮d藕 tu cz艂owieku m膮dry, co to mo偶e by膰…

    • dorota

      Tak, jasne, masz racj臋. Badanie w kierunki celiakii warto na pewno wykona膰, je艣li kto艣 w najbli偶szej rodzinie choruje. Warto rozwa偶y膰 te偶 badanie, je艣li jest te偶 obecno艣膰 w rodzinie cukrzycy typu 1.

Zostaw komentarz

Mo偶esz u偶y膰 HTML tag贸w i atrybut贸w: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>