Główne menu

Chrzanić to…na zdrowie

Chrzan jest niedoceniany. Nawet w Święta Wielkanocne, w które tradycyjnie gości na naszych stołach, bywa pomijany, ignorowany i nie przez wszystkich lubiany głównie ze względu na mocny smak, który zawdzięcza synigrynie. Nie do końca wszystkim znane są również korzyści zdrowotne kryjące się za tym składnikiem. Prawda jest jednak taka, że chrzan jest bardzo zdrowy. I warto go jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również korzystne oddziaływanie na samopoczucie.

Niezawodna przyprawa

Chrzan to ważna przyprawa o uniwersalnym zastosowaniu. Może być dodawana do jajek, wędliny, mięs, pasztetów, surówek. Chrzan można otrzymać w formie nieprzetworzonej, jak również tartej zamkniętej w słoiczku. W ofercie wielu producentów jest chrzan klasyczny, bez dodatków, jak również z jabłkami, z żurawiną czy z dodatkiem śmietanki.

Chrzan stanowi również ważny składnik barszczu chrzanowego z białą kiełbasą, może być dodawany również do żurku.

chrzan1

 

Świetny skład

Korzeń chrzanu wyróżnia się bardzo bogatym składem. Korzeń dostarcza wielu witamin: A, B1, B2, C, E, a także sole mineralne takie, jak: potas, wapń, fosfor, żelazo, sód, mangan, cynk, siarka, jod i chlor. Poza tym dostarcza węglowodanów, tłuszczy, błonnika, glikozydów, olejków eterycznych, flawonoidów.

Chrzan i jego właściwości zdrowotne

Chrzan nie tylko poprawia smak potraw, ale przede wszystkim:

  • przyspiesza trawienie,
  • usprawnia pracę żołądka,nerek, i wątroby,
  • dostarcza wielu cennych witamin, w tym witaminy C,
  • wykazuje działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i grzybobójcze,
  • pomaga wygładzić skórę i rozjaśnić pojawiające się na niej przebarwienia.

Naturalny antybiotyk

Chrzan jedzony na przedwiośniu, tuż po zakończeniu zimy gwarantuje silne działanie profilaktyczne, wspomagające funkcjonowanie systemu immunologicznego. Z atutów chrzanu można korzystać przez cały rok.

Działa bowiem antywirusowo i bakteriobójczo.  Z tych powodów można go stosować w formie naturalnego leku – przy przeziębieniu i grypie.

chrzanic

Chrzan wspomaga działanie układu trawiennego

Dodanie chrzanu do potrawy wspomaga trawienie, korzystnie wpływa na metabolizm, pobudza apetyt, udowodniono również, że wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego. Poza tym udowodniono, że obniża poziom złego cholesterolu i działa także rozgrzewająco.

Chrzan łagodzi ból

Niewiele osób wie, że popularny dodatek spożywczy ma działanie przeciwbólowo, szczególnie kojąco wpływa na bóle reumatyczne. Działa odkażająco i jest chętnie stosowany na ból gardła, bo pod tym względem ma niesamowite właściwości. Popularnym sposobem na ból gardła jest wywar przygotowany z chrzanu, miodu i goździków.

Liście chrzanu zabezpieczają żywność przed zepsuciem

Częścią jadalną chrzanu jest korzeń. Liście natomiast stosowane są od wieków do zabezpieczenia żywności przed zepsuciem. Wszystko za sprawą naturalnych siarczków bakteriobójczych. Liście chrzanu stosowane są również do marynat, ich obecność gwarantuje doskonały aromat i walory na przykład kiszonych ogórków.

Stosowany również w kosmetyce

Walory chrzanu stosowane są również w kosmetykach. Jego obecność zapewnia wygładzenie zmarszczek i ich zmniejszenie, wyrównanie kolorytu skóry. Może być stosowany do produkcji domowych kosmetyków, toników, kremów.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>