G艂贸wne menu

Chrzani膰 to…na zdrowie

Chrzan jest niedoceniany. Nawet w 艢wi臋ta Wielkanocne, w kt贸re tradycyjnie go艣ci na naszych sto艂ach, bywa pomijany, ignorowany i nie przez wszystkich lubiany g艂贸wnie ze wzgl臋du na mocny smak, kt贸ry zawdzi臋cza synigrynie. Nie do ko艅ca wszystkim znane s膮 r贸wnie偶 korzy艣ci zdrowotne kryj膮ce si臋 za tym sk艂adnikiem. Prawda jest jednak taka, 偶e chrzan jest bardzo zdrowy. I warto go je艣膰 nie tylko ze wzgl臋du na walory smakowe, ale r贸wnie偶 korzystne oddzia艂ywanie na samopoczucie.

Niezawodna przyprawa

Chrzan to wa偶na przyprawa o uniwersalnym zastosowaniu. Mo偶e by膰 dodawana do jajek, w臋dliny, mi臋s, pasztet贸w, sur贸wek. Chrzan mo偶na otrzyma膰 w formie nieprzetworzonej, jak r贸wnie偶 tartej zamkni臋tej w s艂oiczku. W ofercie wielu producent贸w jest chrzan klasyczny, bez dodatk贸w, jak r贸wnie偶 z jab艂kami, z 偶urawin膮 czy z dodatkiem 艣mietanki.

Chrzan stanowi r贸wnie偶 wa偶ny sk艂adnik barszczu chrzanowego z bia艂膮 kie艂bas膮, mo偶e by膰 dodawany r贸wnie偶 do 偶urku.

chrzan1

 

艢wietny sk艂ad

Korze艅 chrzanu wyr贸偶nia si臋 bardzo bogatym sk艂adem. Korze艅 dostarcza wielu witamin: A, B1, B2, C, E, a tak偶e sole mineralne takie, jak: potas, wap艅, fosfor, 偶elazo, s贸d, mangan, cynk, siarka, jod i chlor. Poza tym dostarcza w臋glowodan贸w, t艂uszczy, b艂onnika, glikozyd贸w, olejk贸w eterycznych, flawonoid贸w.

Chrzan i jego w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne

Chrzan nie tylko poprawia smak potraw, ale przede wszystkim:

  • przyspiesza trawienie,
  • usprawnia prac臋 偶o艂膮dka,nerek, i w膮troby,
  • dostarcza wielu cennych witamin, w tym witaminy C,
  • wykazuje dzia艂anie przeciwwirusowe, antybakteryjne i grzybob贸jcze,
  • pomaga wyg艂adzi膰 sk贸r臋 i rozja艣ni膰 pojawiaj膮ce si臋 na niej przebarwienia.

Naturalny antybiotyk

Chrzan jedzony na przedwio艣niu, tu偶 po zako艅czeniu zimy gwarantuje silne dzia艂anie profilaktyczne, wspomagaj膮ce funkcjonowanie systemu immunologicznego. Z atut贸w chrzanu mo偶na korzysta膰 przez ca艂y rok.

Dzia艂a bowiem antywirusowo i bakteriob贸jczo.聽 Z tych powod贸w mo偶na go stosowa膰 w formie naturalnego leku – przy przezi臋bieniu i grypie.

chrzanic

Chrzan wspomaga dzia艂anie uk艂adu trawiennego

Dodanie chrzanu do potrawy wspomaga trawienie, korzystnie wp艂ywa na metabolizm, pobudza apetyt, udowodniono r贸wnie偶, 偶e wspomaga prac臋 p臋cherzyka 偶贸艂ciowego. Poza tym udowodniono, 偶e obni偶a poziom z艂ego cholesterolu i dzia艂a tak偶e rozgrzewaj膮co.

Chrzan 艂agodzi b贸l

Niewiele os贸b wie, 偶e popularny dodatek spo偶ywczy ma dzia艂anie przeciwb贸lowo, szczeg贸lnie koj膮co wp艂ywa na b贸le reumatyczne. Dzia艂a odka偶aj膮co i jest ch臋tnie stosowany na b贸l gard艂a, bo pod tym wzgl臋dem ma niesamowite w艂a艣ciwo艣ci. Popularnym sposobem na b贸l gard艂a jest wywar przygotowany z chrzanu, miodu i go藕dzik贸w.

Li艣cie chrzanu zabezpieczaj膮 偶ywno艣膰 przed zepsuciem

Cz臋艣ci膮 jadaln膮 chrzanu jest korze艅. Li艣cie natomiast stosowane s膮 od wiek贸w do zabezpieczenia 偶ywno艣ci przed zepsuciem. Wszystko za spraw膮 naturalnych siarczk贸w bakteriob贸jczych. Li艣cie chrzanu stosowane s膮 r贸wnie偶 do marynat, ich obecno艣膰 gwarantuje doskona艂y aromat i walory na przyk艂ad kiszonych og贸rk贸w.

Stosowany r贸wnie偶 w kosmetyce

Walory chrzanu stosowane s膮 r贸wnie偶 w kosmetykach. Jego obecno艣膰 zapewnia wyg艂adzenie zmarszczek i ich zmniejszenie, wyr贸wnanie kolorytu sk贸ry. Mo偶e by膰 stosowany do produkcji domowych kosmetyk贸w, tonik贸w, krem贸w.

Zostaw komentarz

Mo偶esz u偶y膰 HTML tag贸w i atrybut贸w: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>