Główne menu

Inf. prasowa
Dobre ciasto, mięso i ser to nie wszystko. Podpowiadamy, jakie zioła i przyprawy dobrze komponują się z pizzą

Dlaczego pizza zawojowała świat?  Pewnie swą popularność zawdzięcza łatwości przygotowania, niewielkim kosztom produktów, a najbardziej – zróżnicowanym smakom. Jest to bowiem potrawa, którą – bez znudzenia – można jeść często, a za każdym razem delektować się nieco innym smakiem.

Pizza – „orgia” smaków

Podstawą jest dobre ciasto. W oryginalnej pizzy neapolitańskiej wyrabia się je z mąki typu 00. W Polsce, m.in. w sieci Gusto Dominium, używa się mieszanek mąk, najbardziej zbliżonych do oryginału. Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie, bez miksera i wałka, a pieczone w piecu opalanym drewnem. Wtedy ma właściwy smak.  Na ciasto można położyć niemal wszystko: mięso, owoce morza, warzywa. Czasem wystarczy tylko dobra oliwa i parę plasterków mozzarelli. Włosi uważają, że na dobrej pizzy powinno się znaleźć co najwyżej 5 składników. Smak i zapach można zmienić przez dodanie odrobiny ziół i przypraw. Jakie zatem zioła i przyprawy dobrze komponują się z pizzą?

Gdzie pomidory, tam bazylia

Bazylia należy do chętnie wykorzystywanych ziół w daniach śródziemnomorskich. Pizzerie sieci Gusto Dominium używają jej do pizzy, gdzie w połączeniu z sosem pomidorowym tworzy bardzo udany mariaż.  Wyróżnia się korzennym, cynamonowym i anyżowym zapachem. Smakuje jednocześnie słodko i nieco gorzkawo, mile łaskocząc kubki smakowe. Poza ciekawym smakiem, wyróżnia ją wiele walorów prozdrowotnych: wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza nerki, wspomaga pracę serca, działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie. Wspomaga trawienie, pobudzając żołądek do wydzielania soków żołądkowych. Dzięki temu nawet po dużej porcji pizzy nie czujemy się ociężali i przejedzeni.

Rozmaryn – igiełki do pizzy

Rozmaryn jest ziołem o charakterystycznym wyrazistym aromacie z leśną nutą. Chociaż jego smak jest lekko gorzki, w połączeniu z miodem tworzy doskonałą kompozycję. Świetnie smakuje również w towarzystwie koziego sera. Jednak najbardziej typowe zestawienie to przede wszystkim mięsa – idealnie podkreśla smak wieprzowiny, jagnięciny oraz wołowiny. Co więcej, wystarczy odrobina rozmarynu, by zmienić zwykłą pizzę w egzotyczną i urzekającą potrawę.

Warto jeść pizzę z dodatkiem tego zioła zwłaszcza w pochmurne, depresyjne dni, bo posiada właściwości antydepresyjne. Poza tym ma działanie przeciwbakteryjne, antyseptyczne a nawet antynowotworowe (zawiera antyoksydanty likwidujące wolne rodniki ,będące przyczyną wielu chorób nowotworowych). A to nie koniec. Z działań prozdrowotnych trzeba jeszcze wymienić wzmacnianie pracy serca i wątroby oraz odporności. Bez żadnej przesady można więc powiedzieć, że pizza z rozmarynem to samo zdrowie!

Urok oregano

Oregano (inaczej lebiodka) ma mocny aromat i lekko gorzki posmak. Suszone listki smakują lepiej niż świeże. Roślina charakteryzuje się działaniem przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym, a ponadto poprawia trawienie, łagodzi kaszel. Oczywiście, samo zjedzenie pizzy z dodatkiem odrobiny oregano nie wystarczy, by z pizzerii wyjść w pełni zdrowia, ale przyprawa ta może być stałym składnikiem np. sosu do pizzy.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>