Główne menu

Gluten Free Box, czyli niezwykła paczka produktów bezglutenowych

Gluten i dieta bezglutenowa to słowa, które w ostatnich miesiącach powtarzane są wyjątkowo często. Niektórzy przekonują, że to z powodu „mody” na produkty gluten free i chęci szybkiego zrzucenia nadmiernych kilogramów, inni są zdania, że chodzi o coś innego – o coraz lepszą wiedzę na temat zdrowia i żywności. Kto ma rację?

Każdy. Dieta bezglutenowa wielu osobom pozwala schudnąć, równie sporej grupie lepiej się poczuć i przytyć, dla innych jest jedynym ratunkiem, lekiem, sposobem na unikanie wielu groźnych dolegliwości wynikających z choroby. Na diecie bezglutenowej są bowiem osoby nietolerujące glutenu (z celiakią), którym szkodzą nawet śladowe ilości, jak również ci, którzy po dokształceniu się w temacie świadomie i z pełną odpowiedzialnością rezygnują z jedzenia produktów glutenowych. Między tymi dwoma grupami jest wiele innych, wystarczy wymienić na przykład osoby z alergią na gluten lub nadwrażliwością. A także ci, którzy na diecie bezglutenowej zwyczajnie czują się lepiej. 

Dla wszystkich, niezależnie od motywacji oraz przyczyn zmiany codziennego jadłospisu, powstała świetna inicjatywa Gluten Free Box, umożliwiająca poznanie co miesiąc nowych produktów bezglutenowych. Specjalnie dla Was testujemy paczkę produktów z maja.

gluten free box

Gluten Free Box – świetna inicjatywa dla osób, które są świadome pewnych faktów

Naukowcy podkreślają, że zmodyfikowana przez lata żywność jest dzisiaj nienaturalnie mocno „glutenowa”. Najpopularniejsze zboże – pszenica udoskonalana przez dekady  i zmieniana przez genetyków tak,  by przynosiła najlepsze plony zawiera znacznie więcej białek glutenowych niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu, co prowadzi do tego, że wiele osób jej nie toleruje. Coraz częściej mówi się o tym, że pszenica odpowiedzialna jest za problemy z utrzymaniem wagi, zmiany na skórze, zmęczenie, a także wiele kłopotliwych symptomów – wzdęcia, biegunki, itd. Ona, jak i inne glutenowe zboża wpływać mają również na ryzyko wystąpienia syndromu przeciekającego jelita, „otwierającego” wrota wielu chorobom i obniżającego odporność organizmu.

Mówi się nawet wprost coś, co wiele osób szokuje – pszenica ma mieć bardziej niekorzystny wpływ na sylwetkę niż cukier. Dlaczego? Wszystko ze względu na wysoki indeks glikemiczny, który prowadzi do nagłych wahań poziomu glukozy we krwi i w konsekwencji do podjadania, czego skutkiem ma być opisany przez dr Williama Davisa w bestsellerze „Dieta bez pszenicy”  „pszenny brzuch”.

Istnieją również dowody naukowe na to, że pszenica działa uzależniająco. Dlatego tak ciężko z niej zrezygnować. Z tego też powodu jemy jej coraz więcej, a dzisiaj tak trudno znaleźć produkty, które by nie zawierały glutenu i pszenicy.

To tylko bardzo podstawowe fakty na ten temat. Zgłębiając zagadnienie, można dowiedzieć się znacznie więcej, utwierdzając się w przekonaniu o szkodliwości glutenu. Nic dziwnego, że osoby poszukujące tego typu wiedzy często dochodzą do wniosku, że gluten im nie jest do niczego potrzebny. Przechodzą na dietę bezglutenową i uczą się jeść w nieco inny sposób. Poznają nowe produkty i smaki…

Na drodze do nowej jakości pomocna może być idea Gluten Free Box.

Gluten Free Box – pudło 5-6 produktów bezglutenowych

W czym tkwi fenomen Gluten Free Box?

Gluten Free box

 

Przede wszystkim w niespodziance. W dniu zamawiania pudła nie mamy wiedzy dotyczącej tego, co znajdziemy w swojej paczce. Skład jest owiany tajemnicą. Aż do dnia wysyłki. Wtedy wszyscy otrzymują swoje boxy, a w nich znane i mniej znane produkty bez glutenu – do przetestowania wraz z inspirującymi przepisami.

W edycji majowej znalazły się:

  • bio makaron gryczany ALB-Gold
  • pasta słonecznikowa o smaku Curry Zwergenwiese Pflanzlicher Brotaufstrich
  • amarantus ekspandowany z miodem Amarello
  • ekologiczne orzechy w surowej czekoladzie Cocoa
  • wegańskie żelki jeżynowo-truskawkowe bez cukru i żelatyny Le Bonelle Gelées
  • naturalna przekąska z suszonych jabłek i porzeczek Chcę zdrowo żyć.

Co mogę powiedzieć o paczce z pozycji osoby będącej na diecie bezglutenowej z powodu występującej w rodzinie nietolerancji glutenu?

Ano tyle, że…

Gluten free box

Niektóre produkty, które znalazły się w majowym boxie są dobrze znane „starym bezglutenkom”- na przykład amarantus ekspandowany – świetne źródło białka i wapnia, obniżające ciśnienie krwi, zmniejszające ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca i nowotwory. Podobnie sytuacja wygląda z ekologicznymi orzechami w czekoladzie Cocoa – produkt otrzymamy w każdym większym sklepie. Jest smaczny, choć dość zaskakujący w smaku. Zaskoczeniem może być pasta słonecznikowa, bio makaron gryczany o cudownym czekoladowym kolorze i mocnym bardzo gryczanym charakterze. Moje serce i podniebienia dzieci podbiły jednak wegańskie żelki i przekąska w formie wygodnych listków z jabłek i porzeczek.

Gluten Free Box

 

Gluteen Free Box można zamawiać tutaj. Polecam!

    21 komentarzy

  • uwielbiam takie paczki – niespodzianki. nigdy nie wiadomo co znajduje się w środku. pozdrawiam ciepło!

  • kt@wp.pl' Olenka

    jestem bardzo ciekawa tego makaronu gryczanego….

  • kt@wp.pl' Ala

    Jestem na diecie bezglutenowej z koniecznosci…i mysle, ze to swietny pomysl takie paczki

  • Nie jestem wprawdzie na diecie bezglutenowej, ale uważam, że zawsze warto poznawać nowe produkty i odkrywać smaki. Cieszę się, że jest coraz więcej dostępnych produktów bezglutenowych i coraz większa świadomość. Moja kuzynka cierpiała na bardzo silną nietolerancję glutenu i trzydzieści kilka lat temu to był bardzo duży problem. Właściwie nie wiadomo było co jej można dawać do jedzenia, a i ilość produktów w sklepach była mocno ograniczona. Pozdrawiam

  • Wiesz, jak naciągasz? U mnie w miejscowości tyle, co nic z produktów bezglutenowych, a zwłaszcza nowości. Tak człowiekowi też się często nie chce szukać, chyba że na pólkach stoi w odpowiednim miejscu. Chociaż nabrałam pewne wątpliwości, ale też i nie szukałam tego w stowarzyszeniu. Wiem, że trzeba trochę zaufać, ale lubię, kiedy produkty mają certyfikat.

  • edBardzoytamarta@wp.pl' Na

    opcja fajna… szkoda, ze taka droga

  • edBardzoytamarta@wp.pl' Ada

    moim zdaniem takie testowanie to powinno być właśnie w formie promocji a nie wysokich cen Emotikon confused

  • edBardzoytamarta@wp.pl' Na

    podejrzewam, ze te produkty zakupione normalnie w sklepie beda taniej kosztowac… Z tego co widze to produkty tam dostepne sa w cenie miedzy 6-10zl… razy 6… to ja juz wole sobie sama je kupic 🙂

  • edBardzoytamarta@wp.pl' Asia

    Problem Moje Panie polega również – niestety – na cenie produktów. bezglutenowych, bez laktozy, cukru itd…. smutne prawda ?
    Mam nadzieję że kiedyś takie produkty będą w normalnych cenach .Jak cała reszta . A od ludzi będzie tylko i wyłącznie zależało czym się żywią ….

  • edBardzoytamarta@wp.pl' Leokadia

    problem polega na tym, ze ciężko kupić produkty – np. czekoladę, która jest bezglutenowa i jednocześnie nie ma cukru (i często mleka)

  • A ja powiem szczerze, że jestem bardzo negatywnie nastawiona do tych wszystkich rzeczy. Oczywiście nie podważam faktu, że ok 10% społeczeństwa ma problem z glutenem, czy to alergią czy nietolerancją – i rzeczywiście takie osoby powinny wyeliminować gluten ze swojej diety. Natomiast…
    Byłam ok 3 miesiące na diecie bezglutenowej, żeby odciążyć wątrobę. Mam silne bóle głowy i metodą prób i błędów lekarze testowali na mnie różne sposoby pozbycia się tych bóli. Czułam się na tej diecie fatalnie. Ale co ucieszy bardzo dużo osób schudłam niesamowicie. I mnie jako żywieniowca zaczęło to bardzo nurtować. Chudniecie w pewnym tempie – szybkim tempie jest bardzo szkodliwe i może spowodować efekt jo-jo i inne problemy zdrowotne. Zaczęłam stopniowo wprowadzać z powrotem gluten do diety, przytyłam, ale nie tak bardzo jak się tego obawiałam.
    Dieta bezglutenowa jest bardzo trudna, nie ma wielu restauracji czy barów, gdzie serwują dietę bezglutenową. Poza tym produkty takie są bardzo drogie. I ktoś, kto podejmuje się tej diety, jest w stanie wytrzymać, ale nie zbyt wiele czasu. Kiedyś będzie musiał wrócić do diety z glutenem. I wtedy … tycie, problemy z trawieniem.
    Antidotum z mojego doświadczenia jest takie – zredukujmy ilość glutenu. Ale nie eliminujmy go całkowicie z diety, bo jest to bardzo cenne białko!

    • dorota

      I dobrze, że napisałaś szczerze. My jesteśmy na diecie całą rodziną, bo dwóm z czterech osób gluten na pewno szkodzi i niewskazana jest ani odrobina. Dlatego łatwiej nam zachować czystość w kuchni, gdy wszyscy jemy bezglutenowo. Poza tym jest to wygodniejsze z praktycznego punktu widzenia – gotowanie, a także z wielu „ludzkich” sytuacji.
      Jestem świadoma, że każdy może czuć się inaczej na diecie bez glutenu. Jest to na pewno dieta bardzo wymagająca, ale gdy się przyzwyczaimy, myślę, że staje się „normalna”. Mam mieszane uczucia co do tego fragmentu Twojej wypowiedzi, w której piszesz, że gluten jest potrzebny. Lekarze też mają podzielone zdanie na ten temat, większość z którymi rozmawiałam mówi, że dieta bez glutenu o ile jest zróżnicowana i nie opiera się na gotowych produktach jest bardzo zdrowa i nie prowadzi do niedoborów….A co do chudnięcia to pewnie jakiś argument potwierdzający fakt, że jednak pszenica ma wysoki indeks glikemiczny, który sprawia, że jemy dużo więcej niż rzeczywiście potrzebujemy. Choć akurat osoby z celiakią na diecie bez glutenu często tyją, co akurat jest mile widziane i wynika z czego innego. Temat rzeka 😉

  • Te orzechy w surowej czekoladzie są boskie <3

  • edBardzoytamarta@wp.pl' Kasia

    O…nie znalałam, fajne, chetnie potestuje

  • Uważam, że to świetna propozycja aby poznać nowe produkty zarówno dla osób, które dopiero przechodzą na dietę bezglutenową i jeszcze nie orientują się w ofercie produktów bezglutenowych, jak i tych, którzy ulegli”modzie” na diety bezglutenowe. Nie będę już tutaj dyskutować czy słusznie czy nie bo uważam, że każdy ma prawo sam decydować czym się żywi i jak wygląda jego dieta.

    • dorota

      Tak, to prawda. Na szczęście każdy może zdecydować samodzielnie o tym, jak wygląda jego dieta. I oby tak na zawsze pozostało 🙂

  • W diecie chodzi głównie o kalorie jeśli bierze się pod uwagę zrzucenie wagi lub jej utrzymanie czy podwyższenie. Paczka mi się bardzo podoba, a orzechy w surowej czekoladzie muszę kiedyś kupić.

  • edBardzoytamarta@wp.pl' Marcelina

    Ci którzy uważaja ze to moda niech sobie uważaja ale nie życze im objawów takiej alergii, jakby doswiadczyli to inaczej by spiewali:) ta moda akurat wiekszosci wyjdzie na dobre, a my alergicy mamy przynajmniej wiekszy wybor:)

  • edBardzoytamarta@wp.pl' Weronika

    Bardzo podoba mi się inicjatywa, jednak paczki są dość drogie i chyba wolę wybrać w sklepie to co chcę i zużyję, niż dostać jakieś słodkości, które będą leżeć w szafce. Pewnie to dobry pomysł dla tych, którzy nie orientują się co jest na rynku. Natomiast ci na bieżąco tak jak wspomniałam- wolą pewnie wybrać co lubią

  • edBardzoytamarta@wp.pl' Milka

    na pewno zamowie…ale w nastepnym miesiacu 🙂

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>