G艂贸wne menu

Go藕dziki dla zdrowia

Ma艂o kto wie o tym, 偶e go藕dziki posiadaj膮 dzia艂anie lecznicze i maj膮 niesamowite w艂a艣ciwo艣ci przeciwutleniaj膮ce. Ta przyprawa powinna by膰 obecna w ka偶dej kuchni.

Dlaczego?

Go藕dziki – kilka s艂贸w wprowadzenia

Go藕dziki otrzymamy w艂a艣ciwie w ka偶dym sklepie. To owoce, kt贸re zbierane s膮 zanim zakwitn膮 z go藕dzikowc贸w, wiecznie zielonych drzew, rosn膮cych w pobli偶u r贸wnika w wilgotnym, morskim klimacie. Po zebraniu go藕dziki suszy si臋 w promieniach silnego s艂o艅ca, wtedy zmieniaj膮 one kolor, kt贸ry staje si臋 podobny do starych gwo藕dzi.

go藕dziki

To w艂a艣nie od tego podobie艅stwa, a w艂a艣ciwie skojarzenia go藕dziki wzi臋艂y swoj膮 nazw臋. Po angielsku znane s膮 jako „cloves” od 艂aci艅skiego „claus”, czyli gwo藕dzie.

Komu zawdzi臋czamy go藕dziki?

Go藕dziki pochodz膮 z Wysp Maluku w Indonezji, stanowi膮 wa偶ny sk艂adnik kuchni azjatyckiej.

W 1605 Holendrzy zaj臋li Wyspy Korzenne. Niestety od razu zredukowali plantacj臋 go藕dzik贸w.

W 1770 Francuzi zdobyli cenn膮 przypraw臋 i pozwolili przetransportowa膰 go藕dziki do innych region贸w 艣wiata. Dzisiaj uprawia si臋 je w wielu regionach – na Madagaskarze, Grenadzie, Indonezji, Sri Lance, Malezji, Tanzanii itd.

Najwa偶niejsze wyizolowane substancje aktywne

Z go藕dzik贸w zosta艂y wyizolowane zwi膮zki biologiczne: flawonoidy, heksan, chlorek metylenu i etanolu, tymol, eugenol i benzen. Udowodniono, 偶e te sk艂adniki maj膮 dzia艂anie antyzapalne, przeciwutleniaj膮ce, antybakteryjne, ochronne na w膮trob臋 i u艂atwiaj膮ce w trawieniu. Jednak to nie wszystko.

Go藕dziki: najwa偶niejsze w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne

  • pomagaj膮 w trawieniu – stymuluj膮 wydzielanie enzym贸w trawiennych, zmniejszaj膮 wzd臋cia, dra偶liwo艣膰 偶o艂膮dka, wzmagaj膮 apetyt,
  • maj膮 w艂a艣ciwo艣ci przeciwzapalne – go藕dziki dzia艂aj膮 r贸wnie偶 przeciwb贸lowo. Obecny eugenol zmniejsza stany zapalne, stymuluje receptory b贸lowe i zmniejsza b贸l.
  • maj膮 w艂a艣ciwo艣ci antybakteryjne -przetestowano ich dzia艂anie na wielu patogenach ludzkich, 艣wietnie walcz膮 z wieloma kategoriami bakterii,
  • chroni膮 w膮trob臋 – zawieraj膮 przeciwutleniaczy, kt贸re chroni膮 organy wewn臋trzne,
  • wykazuj膮 silne dzia艂anie przeciwutleniaj膮ce – kt贸re chroni przed przedwczesnym starzeniem, poprawia samopoczucie i wzmacnia.
  • kontroluj膮 cukrzyc臋 – badania wykaza艂y, 偶e go藕dziki pomagaj膮 w wydzielaniu insuliny i聽 kontroli poziomu cukru we krwi,
  • maj膮 w艂a艣ciwo艣ci antymutagenne – mutageny to substancje chemiczne, kt贸re zmieniaj膮 genetyczne DNA, prowadz膮c do mutacji. Go藕dziki posiadaj膮 zwi膮zki znane jako fenylopropanoidy, kt贸re wykazuj膮 w艂a艣ciwo艣ci antymutagenne.
  • wzmacniaj膮 odporno艣膰 – go藕dziki zwi臋kszaj膮 liczb臋 bia艂ych krwinek, co pomaga zatrzyma膰 rozw贸j choroby,
  • chroni膮 ko艣ci – go藕dziki zawieraj膮 zwi膮zki fenylowe (zw艂aszcza eugenol i jego pochodne), kt贸re dbaj膮 o zachowanie masy kostnej i odpowiedni膮 mineralizacj臋 ko艣ci. Zwi臋kszaj膮 trwa艂o艣膰 ko艣ci.
  • chroni膮 przed chorobami jamy ustnej – takie jak choroby dzi膮se艂 i przyz臋bia, kontroluje patogeny wyst臋puj膮ce w jamie ustnej,
  • minimalizuj膮 b贸l g艂owy – wystarczy po艂膮czy膰 kilka go藕dzik贸w z sol膮 i mlekiem, by naturalnie zmniejszy膰 b贸l g艂owy.
  • maj膮 dzia艂anie prewencyjne antynowotworowe – niekt贸re badania wskazuj膮, 偶e pozwalaj膮 kontrolowa膰 rozw贸j raka p艂uc we wczesnym stadium rozwoju,
  • niekt贸re 藕r贸d艂a wskazuj膮, 偶e maj膮 w艂a艣ciwo艣ci typowe dla afrodyzjak贸w – go藕dziki i ga艂ka muszkato艂owa maj膮 mie膰 w艂a艣ciwo艣ci podnosz膮ce libido.

W 100 gramach go藕dzik贸w jest 65 g w臋glowodan贸w, 6 gram贸w bia艂ka, 13 gram贸w lipid贸w, 2 gram贸w cukru i 33 gram贸w b艂onnika. S膮 te偶 minera艂y – wap艅, 偶elazo, magnez, fosfor, potas, s贸d i cynk. Opr贸cz tego witaminy – C, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6, witamina B12, witamina A, witamina E, witamina D i witamina K.

100 gram贸w go藕dzik贸w dostarczaj膮 274 kcal

Jak stosowa膰 go藕dziki w kuchni?

Go藕dziki to bardzo aromatyczna przyprawa, w Polsce kojarzona z zim膮 i聽 艣wi臋tami.

Go藕dziki mo偶na wykorzysta膰 na wiele sposob贸w:

  • jako dodatek do sos贸w i pieczonych mi臋s,
  • dodatek do grzanego wina,
  • dodatek do piernik贸w,
  • do herbaty – spos贸b pomocny przy przezi臋bieniu, infekcjach g贸rnych dr贸g oddechowych,
  • nadaj膮 si臋 do kompot贸w, ciast, deser贸w,
  • 艣wietnie sprawdzaj膮 si臋 w pasztetach,
  • do przyprawienia wo艂owiny,
  • do marynowania 艣ledzi.

Pomara艅cze i mandarynki ozdobione go藕dzikami to symbol zbli偶aj膮cych si臋 艢wi膮t.

    Komentarz ( 1 )

  • kasiawl@wp.pl' Sylwia

    Go藕dziki u mnie w ka偶dym zastosowaniu, herbata, napar, tonik, od艣wie偶acz do szafy, dodatek do kawy, s艂odko艣ci, uwielbiam, warto pozuc chwilk臋 dla od艣wie偶enia oddechu, rewelacja;))

Zostaw komentarz

Mo偶esz u偶y膰 HTML tag贸w i atrybut贸w: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>