Główne menu

Kawowa mąka – czy to ma szansę się przyjąć?

Firma Belliveau postanowiła wkroczyć na całkiem nieznany obszar, jakim jest produkcja kawowej mąki. Wykorzystuje w tym celu opatentowaną metodę przekształcania owoców kawy na drobno mielony, bezglutenowy proszek, który następnie uciera się na mąkę.

Końcowy produkt ma być bogaty w potas, żelazo, białko. Główny atut to wysoka zawartość błonnika – na poziomie 60%. Poza tym wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, pozytywnie wpływające na zdrowie i samopoczucie.

kawowa mąka

Z mąki kawowej można przygotowywać ciasteczka, które są smaczne, chrupiące i specyficznie pachną – nie kawą, ale sianem i orzechami. W smaku ciasteczka przygotowane na mące kawowej oczywiście odwołują się do kawy i melasy…A podczas pieczenia czy gotowania kawowa mąka ma przypominać mąkę owsianą.

I co o tym sądzicie? Byłybyście zainteresowane pieczeniem przy wykorzystaniu mąki kawowej?

Więcej na ten temat

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>