G艂贸wne menu

Jakie najlepsze 藕r贸d艂o 偶elaza? Oto 6 produkt贸w, kt贸re warto je艣膰 systematycznie

Na niedob贸r 偶elaza nara偶one s膮 zw艂aszcza kobiety. Objawy, kt贸re wskazuj膮 na brak tego wa偶nego sk艂adnika s膮 niestety cz臋sto ignorowane lub mylone z innymi problemami: zm臋czenie, senno艣膰, mniejsza odporno艣膰 na infekcje,聽 gorszy nastr贸j, nienaturalna blada sk贸ra, zajady w k膮cikach ust, 艂amliwe, cienkie paznokcie. Na szcz臋艣cie w wi臋kszo艣ci przypadk贸w wystarczy zmiana diety, by poradzi膰 sobie z nieprawid艂owo艣ciami. W艂膮czenie poni偶szych sk艂adnik贸w, kt贸re stanowi膮 藕r贸d艂o 偶elaza, w tygodniowe menu pozwala zadzia艂a膰 r贸wnie偶 profilaktycznie!

殴r贸d艂o 偶elaza: jarmu偶, szpinak

Zielone warzywa li艣ciaste to 艣wietne 藕r贸d艂o 偶elaza. Gotowanie ich zwi臋ksza wch艂anialno艣膰 cennego sk艂adnika. Podobny cel mo偶na osi膮gn膮膰 dodaj膮c do nich sok z cytryny lub pomara艅czy, w ten spos贸b zwi臋kszaj膮c ilo艣膰 witaminy C, maj膮cej korzystny wp艂yw na wch艂anialno艣膰 偶elaza.

Jarmu偶 mo偶emy spo偶ywa膰 w formie smacznych i zdrowych koktajl贸w, 艣wietne s膮 tak偶e naturalne chipsy z jarmu偶u z piekarnika. Szpinak warto doda膰 do sa艂atek, przek膮sek, kanapek, a tak偶e jako sk艂adnik farszu do mi臋s, nale艣nik贸w, piero偶k贸w, kotlet贸w, tart, dodatek do makaron贸w i wielu innych da艅.

Naturalne 藕r贸d艂o 偶elaza: broku艂y, brukselka

Bardzo cenne 藕r贸d艂o 偶elaza? Oczywi艣cie broku艂y, kt贸re s膮 niezast膮pione w leczeniu anemii i w profilaktyce niedokrwisto艣ci. 200 gram贸w broku艂a zaspokaja od 28 do 48% zapotrzebowania na 偶elazo. W regularnym dostarczaniu 偶elaza pomocna jest r贸wnie偶 brukselka, kt贸ra dodatkowo (podobnie jak broku艂) zawiera witamin臋 C, maj膮c膮 ogromny wp艂yw na wch艂anialno艣膰 偶elaza. Cho膰 wiele os贸b ma problem z jedzeniem brukselki, to warto odkry膰 nowe sposoby na jej podawanie, bo warzywo to jest wprost niezast膮pione: dostarcza ogromne ilo艣ci cennych witamin i sk艂adnik贸w od偶ywczych – na przyk艂ad witaminy A, C, E, K czy z grupy B.

Znane 藕r贸d艂o 偶elaza: w膮tr贸bka, wo艂owina, jagni臋cina, kurczak, indyk

Oczywi艣cie wa偶nym 藕r贸d艂em 偶elaza jest mi臋so. Opr贸cz nielubianej przez wiele os贸b w膮tr贸bki (100 gram贸w zawiera 9,5 mg 偶elaza, 53% dziennego zapotrzebowania), warto si臋gn膮膰 po wo艂owin臋 czy jagni臋cin臋, w kt贸rych jest dwa razy wi臋cej 偶elaza ni偶 w drobiu.

艢wietnie w tym temacie sprawdza si臋 tak偶e kurczak czy indyk. Jednak zw艂aszcza w przypadku kurczaka warto zwraca膰 uwag臋, by by艂 to dr贸b z dobrego 藕r贸d艂a, wolny od antybiotyk贸w.

藕r贸d艂o 偶elaza

Jaja

Jaja nie s膮 najbogatszym 藕r贸d艂em 偶elaza, jednak s膮 generalnie lubiane i mo偶na je podawa膰 na wiele sposob贸w, dlatego warto mie膰 je na uwadze, gdy planujemy posi艂ek. Z dodatkiem pietruszki czy szczypiorku smakuj膮 wy艣mienicie i s膮 bogatym 藕r贸d艂em r贸wnie偶 witaminy C, zwi臋kszaj膮cej wch艂anianie 偶elaza.

Natka pietruszki

Natka pietruszki to dodatek, kt贸rego cz臋sto nie doceniamy. Tymczasem niepozorna pietruszka to 艣wietne 藕r贸d艂o 偶elaza, kt贸re dzi臋ki zawarto艣ci witaminy C, u艂atwia jego wch艂anianie.

Zatem zamiast ogranicza膰 si臋 jedynie do roso艂u, warto dodawa膰 pietruszk臋 do sa艂atek, sos贸w czy posypywa膰 ni膮 kanapki. Dobrym pomys艂em jest r贸wnie偶 spr贸bowanie soku pomara艅czowego z natk膮 pietruszki.

Sezam i siemi臋 lniane

Mniej oczywiste 藕r贸d艂o 偶elaza, o kt贸rym rzadko si臋 pami臋ta, to sezam i siemi臋 lniane.聽 100gram贸w sezamu zawiera 5,9 mg 偶elaza, a w takiem samej ilo艣ci siemienia lnianego znajdziemy 5,73 mg 偶elaza.

Sezam czy siemi臋 lniane mo偶na wykorzysta膰 do przygotowywania chleba czy sa艂atek. Sezam jest niezb臋dny w sezamkach, kt贸re dodatkowo stanowi膮 藕r贸d艂o cukru. S膮 jednak du偶o lepszym deserem dla osoby maj膮cej anemi臋 ni偶 ka偶da inna propozycja.

Zostaw komentarz

Mo偶esz u偶y膰 HTML tag贸w i atrybut贸w: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>