Główne menu

Przekąski na Sylwestra – szybkie, smaczne i proste

Przekąski na Sylwestra: Spring Rolls – lekkie sajgonki

  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 12 paluszków surimi (krabowych)
  • 100 g serka philadelphia lub innego kremowego typu kanapkowego np. Twój smak Piątnicy
  • 2 kawałki ogórka szklarniowego o długości surimi
  • 2 kawałki marchewki o długości surimi
  • 1 kawałek pora o długości surimi
  • 3/4 dojrzałego awokado
  • kilka poszarpanych listków sałaty masłowej/rukoli lub roszponki

Dipy:

Imbirowy:

  • 2 płaskie łyżki majonezu (1 łyżkę możesz zastąpić gęstym jogurtem)
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 cm świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta ostrej papryki

Orzechowy:

  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • chilli w płatkach (opcjonalnie)

przekąski na Sylwestra

Zacznij od sosów. W osobnych naczyniach wymieszaj składniki każdego sosu, aż będą idealnie gładkie, odstaw. Warzywa pokrój w cieniutkie słupki o długości paluszków surimi. Paluszki krabowe przekrój wzdłuż na 4 części i delikatnie rozdrobnij palcami, aż zaczną się rozwarstwiać. Awokado pokrój w dzwonka i obierz ze skóry. Przygotuj blat na, którym będziesz zawijać swoje spring rollsy. Najłatwiej moim zdaniem ułożyć kawałek papieru do pieczenia, do którego papierek ryżowy z pewnością się nie przyklei. Weź arkusz papieru ryżowego, zwilż go delikatnie wodą z każdej strony i rozłóż na blacie. Na brzegu układaj po kilka słupków każdego warzywa, awokado, surimi, odrobinę sałaty i po jednej łyżeczce serka, z którego najlepiej uformować dłońmi wałeczek. Załóż na siebie boki papierka i zwiń jak krokieta 🙂 Tak samo zrób z kolejnymi arkuszami papierka ryżowego. Przekrój na pół i podawaj z przygotowanymi wcześniej sosami. Świetnie pasować będzie również gotowy sos słodki z chilli lub śliwkowy.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>