Główne menu

Przekąski na Sylwestra – szybkie, smaczne i proste

Przekąski na Sylwestra: nadziewane słodkie ziemniaki z piekarnika

  • 4 spore słodkie ziemniaki
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g szynki (4-5 plasterków)
  • 1 kolba ugotowanej kukurydzy lub 4 łyżki z puszki
  • 50 g żółtego sera
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, suszona bazylia

Sos z awokado:

  • 1 nieduże dojrzałe awokado
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Dodatkowo: szczypior, kwaśna śmietana

Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Ziemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką, osusz. Ułóż na blasze do pieczenia, ponakłuwaj każdego ziemniaka widelcem w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika na 30 minut, po tym czasie wyjmij i posmaruj oliwą za pomocą pędzelka (można pominąć). Wstaw na dodatkowe 10-12 minut. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zeszklij posiekaną cebulkę z czosnkiem na odrobinie oleju, dodaj pokrojoną szynkę i kukurydzę. Nadzienie dopraw solą, pieprzem i odrobiną bazylii. Przełóż do miseczki i wymieszaj ze startym serem oraz łyżką sosu z awokado. Gdy ziemniaki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i chwilę wystudź. Natnij wzdłuż i rozszerz do boków. Do środka każdego włóż nadzienie i wstaw do piekarnika na 3-4 minuty, by ser zdążył się rozpuścić.  Ziemniaki wyjmij z piekarnika, a na wierzchu każdego połóż po łyżce sosu z awokado i kwaśnej śmietany, posyp szczypiorkiem lub pietruszką. Podawaj od razu.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>