Główne menu

Przekąski na Sylwestra – szybkie, smaczne i proste

Przekąski na Sylwestra: Lekka sałatka z mozzarellą i chipsami z batata

  • 80 g mieszanki sałat z roszponką lub samej roszponki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 kula mozzarelli
  • garść świeżego oregano (opcjonalnie)

przekąski na Sylwestra

Sos:

  • 2 łyżki zielonego pesto (domowego lub gotowego)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • sól i pieprz do smaku

Chipsy:

  • 1 duży batat
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
  • szczypta soli (lub dwie 🙂

przekąski na Sylwestra

Sałatka:

Sałatę umyj, wymieszaj z oregano, posiekaną cebulą i większą częścią sosu pesto. Wyłóż na talerze lub do miseczek. Na wierzch połóż pokrojone w plasterki awokado, paseczki pomidorów, plastry mozzarelli, posyp listkami oregano i polej resztą sosu. Podawaj z chipsami z batata.

Chipsy:

Słodkie ziemniaki umyj, obierz i pokrój na cieniutkie plasterki. Osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, wyjmij z niego kratkę do pieczenia. W misce wymieszaj  oliwę z przyprawami, wrzuć do niej pokrojone ziemniaki i wymieszaj tak, żeby wszystkie plasterki dokładnie pokryć oliwą. Na kratkę z piekarnika połóż papier do pieczenia, a na niego plastry batatów. Wstaw do piekarnika na ok 20 minut, aż brzegi zaczną się marszczyć. Uważaj by nie spiekły się zbytnio. Wyjmij i przestudź.

Sos:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Najlepiej wszystko przełożyć do słoiczka i porządnie wstrząsnąć.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>