G艂贸wne menu

S贸l himalajska w艂a艣ciwo艣ci, o kt贸rych najprawdopodobniej nie wiesz

M贸wi si臋, 偶e s贸l jest niezdrowa, 偶e nale偶y j膮 ograniczy膰 do minimum. To prawda, ale tylko cz臋艣ciowo.

Niezdrowa – jest przetworzona, rafinowana bia艂a s贸l, kt贸ra odpowiedzialna jest za wiele chor贸b przewlek艂ych. S贸l w czystej postaci, taka jak s贸l himalajska, ma niezwyk艂e w艂a艣ciwo艣ci. R贸偶owe kryszta艂ki s膮 wa偶nym 藕r贸d艂em minera艂贸w i cennych pierwiastk贸w.

S贸l himalajska w艂a艣ciwo艣ci- najczystsza forma soli z g贸r

S贸l himalajska pochodzi z pasma g贸r rozchodz膮cych si臋 po terenie kilku pa艅stw Azji – Chin, Nepalu, Pakistanu, Afganistanu, Indii.

Kilka set milion贸w lat temu (oko艂o 250 milion贸w lat temu) w艂a艣nie tutaj w g贸rach powsta艂a s贸l himalajska z soli morskiej pokrytej na wiele lat przez law臋, 艣nieg i l贸d, gdzie by艂a chroniona przed zanieczyszczeniami i negatywnym wp艂ywem czynnik贸w zewn臋trznych.

s贸l himalajska w艂a艣ciwo艣ci

S贸l himalajska jest zdecydowanie lepsz膮 opcj膮 od soli rafinowanej, kt贸ra zosta艂a pozbawiona wszystkich sk艂adnik贸w – opr贸cz sodu i chlork贸w (97,5% to chlorek sodu i 2,5% substancje chemiczne – sorbentyny, cukry), zosta艂a chemicznie oczyszczona i podgrzana do wysokiej temperatury, co sprawia, 偶e nie jest odbierana jako co艣 naturalnego, ale chemiczny „naje藕d藕ca”, z kt贸rym organizm nie bardzo wie, co zrobi膰.

Ponadto na s贸l rafinowan膮 stosuje si臋 艣rodek przeciw zbrylowaniu, z kt贸rym nasz uk艂ad pokarmowy nie mo偶e sobie poradzi膰, tworz膮 si臋 struktury trudne do trawienia.

Jest co艣 jeszcze – do soli rafinowanej dodaje si臋 jod, kt贸ry jest mniej warto艣ciowy od naturalnej jego formy i jego pochodzenie syntetyczne sprawia, 偶e trudno si臋 wch艂ania.

Organizm nie jest w stanie pozby膰 si臋 soli rafinowanej w naturalny spos贸b, co skutkuje podra偶nieniem tkanek, zbieraniem si臋 wody w organizmie i podnoszeniem ci艣nienia krwi. Skutkiem s膮 r贸wnie偶: cellulit, reumatyzm, zapalenie staw贸w, dna moczanowa, problemy z nerkami i kamieniami p臋cherzyka 偶贸艂ciowego.

R贸偶owe z艂oto Himalaj贸w

S贸l himalajska w艂a艣ciwo艣ci ma niezwyk艂e. Jest bogata w wa偶ne minera艂y i witaminy, kt贸re powsta艂y przez wiele lat dzi臋ki zasadzie synergii.

Dostarcza sodu, nie musi by膰 wzbogacona w ten sk艂adnik, bo posiada go w swojej naturalnej formie. Poza tym jest 藕r贸d艂em 84 naturalnych minera艂贸w i pierwiastk贸w wyst臋puj膮cych w organizmie ludzkim mi臋dzy innymi: siarczan贸w magnezu, wapnia, potasu, boranu, fluorku.

S贸l himalajska: w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne

Dzi臋ki naturalnej, w 100% nieska偶onej formie s贸l himalajska ma niezwyk艂e w艂a艣ciwo艣ci. Udowodniono, 偶e:

  • sprzyja zachowaniu r贸wnowagi elektrolitowej,
  • jest naturalnie antybakteryjna,
  • zwi臋ksza nawil偶enie,
  • chroni przed utrat膮 wody,
  • zapewnia utrzymywanie zdrowego poziomu cukru we krwi,
  • sprzyja zachowaniu r贸wnowagi alkalicznej,
  • zapobiega bolesnym skurczom mi臋艣ni,
  • pomaga w prawid艂owym zachowaniu metabolizmu,
  • pomaga jelitom wch艂ania膰 wa偶ne substancje od偶ywcze,
  • poprawia kr膮偶enie,
  • wspomaga usuwanie toksyn,
  • wzmacnia ko艣ci,
  • wspiera zdrowie uk艂adu oddechowego,
  • pomaga zachowa膰 ni偶sze ci艣nienie krwi,
  • wzmacnia zatoki,
  • niekt贸re 藕r贸d艂a wskazuj膮, 偶e spowalnia starzenie a nawet zwi臋ksza libido.

sol

Czy zatem warto?

Wszystkie aktualne badania wskazuj膮, 偶e tak – s贸l himalajska jest najlepszym produktem, kt贸ry pozwoli nam uzyska膰 oczekiwany smak potraw.

P.S. S贸l himalajska znajduje 艣wietne zastosowanie jako naturalny kosmetyk…Ale o tym innym razem.

Zostaw komentarz

Mo偶esz u偶y膰 HTML tag贸w i atrybut贸w: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>