Główne menu

Sól himalajska właściwości, o których najprawdopodobniej nie wiesz

Mówi się, że sól jest niezdrowa, że należy ją ograniczyć do minimum. To prawda, ale tylko częściowo.

Niezdrowa – jest przetworzona, rafinowana biała sól, która odpowiedzialna jest za wiele chorób przewlekłych. Sól w czystej postaci, taka jak sól himalajska, ma niezwykłe właściwości. Różowe kryształki są ważnym źródłem minerałów i cennych pierwiastków.

Sól himalajska właściwości- najczystsza forma soli z gór

Sól himalajska pochodzi z pasma gór rozchodzących się po terenie kilku państw Azji – Chin, Nepalu, Pakistanu, Afganistanu, Indii.

Kilka set milionów lat temu (około 250 milionów lat temu) właśnie tutaj w górach powstała sól himalajska z soli morskiej pokrytej na wiele lat przez lawę, śnieg i lód, gdzie była chroniona przed zanieczyszczeniami i negatywnym wpływem czynników zewnętrznych.

sól himalajska właściwości

Sól himalajska jest zdecydowanie lepszą opcją od soli rafinowanej, która została pozbawiona wszystkich składników – oprócz sodu i chlorków (97,5% to chlorek sodu i 2,5% substancje chemiczne – sorbentyny, cukry), została chemicznie oczyszczona i podgrzana do wysokiej temperatury, co sprawia, że nie jest odbierana jako coś naturalnego, ale chemiczny „najeźdźca”, z którym organizm nie bardzo wie, co zrobić.

Ponadto na sól rafinowaną stosuje się środek przeciw zbrylowaniu, z którym nasz układ pokarmowy nie może sobie poradzić, tworzą się struktury trudne do trawienia.

Jest coś jeszcze – do soli rafinowanej dodaje się jod, który jest mniej wartościowy od naturalnej jego formy i jego pochodzenie syntetyczne sprawia, że trudno się wchłania.

Organizm nie jest w stanie pozbyć się soli rafinowanej w naturalny sposób, co skutkuje podrażnieniem tkanek, zbieraniem się wody w organizmie i podnoszeniem ciśnienia krwi. Skutkiem są również: cellulit, reumatyzm, zapalenie stawów, dna moczanowa, problemy z nerkami i kamieniami pęcherzyka żółciowego.

Różowe złoto Himalajów

Sól himalajska właściwości ma niezwykłe. Jest bogata w ważne minerały i witaminy, które powstały przez wiele lat dzięki zasadzie synergii.

Dostarcza sodu, nie musi być wzbogacona w ten składnik, bo posiada go w swojej naturalnej formie. Poza tym jest źródłem 84 naturalnych minerałów i pierwiastków występujących w organizmie ludzkim między innymi: siarczanów magnezu, wapnia, potasu, boranu, fluorku.

Sól himalajska: właściwości zdrowotne

Dzięki naturalnej, w 100% nieskażonej formie sól himalajska ma niezwykłe właściwości. Udowodniono, że:

  • sprzyja zachowaniu równowagi elektrolitowej,
  • jest naturalnie antybakteryjna,
  • zwiększa nawilżenie,
  • chroni przed utratą wody,
  • zapewnia utrzymywanie zdrowego poziomu cukru we krwi,
  • sprzyja zachowaniu równowagi alkalicznej,
  • zapobiega bolesnym skurczom mięśni,
  • pomaga w prawidłowym zachowaniu metabolizmu,
  • pomaga jelitom wchłaniać ważne substancje odżywcze,
  • poprawia krążenie,
  • wspomaga usuwanie toksyn,
  • wzmacnia kości,
  • wspiera zdrowie układu oddechowego,
  • pomaga zachować niższe ciśnienie krwi,
  • wzmacnia zatoki,
  • niektóre źródła wskazują, że spowalnia starzenie a nawet zwiększa libido.

sol

Czy zatem warto?

Wszystkie aktualne badania wskazują, że tak – sól himalajska jest najlepszym produktem, który pozwoli nam uzyskać oczekiwany smak potraw.

P.S. Sól himalajska znajduje świetne zastosowanie jako naturalny kosmetyk…Ale o tym innym razem.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>