G艂贸wne menu

Inf. prasowa
艢widerki, muszelki, a mo偶e kokardki? Jaki jest Tw贸j ulubiony makaron?

Wszelkiego rodzaju makarony s膮 bardzo popularne we W艂oszech, lecz i w Polsce od dawna rz膮dz膮 na talerzach. Nic dziwnego: jest 藕r贸d艂em w臋glowodan贸w w naszej diecie, gotuje si臋 go zaledwie kilkana艣cie minut i mo偶na z niego przyrz膮dzi膰 przepyszne dania. Jaki jest Tw贸j ulubiony makaron?

Jak wybra膰 makaron? Jaki makaron jest dobry?

Rodzaj贸w makaronu jest mn贸stwo 鈥 a ka偶dy mo偶e by膰 wspania艂ym daniem lub dodatkiem. Zanim we藕miesz paczk臋 ze sklepowej p贸艂ki, upewnij si臋, 偶e nie jest on po艂amany. 艢wie偶y makaron ma jasno偶贸艂ty lub kremowy kolor, bez 偶adnych przebarwie艅 czy plamek.

Najlepszym i najzdrowszym wyborem jest makaron z pszenicy durum, kt贸ra s艂ynie ze swoich warto艣ci od偶ywczych. Charakteryzuje go niski indeks glikemiczny i zawarto艣膰 luteiny. Informacja dla makaronowych koneser贸w 鈥 makaronu z pszenicy durum nie trzeba po gotowaniu hartowa膰 zimn膮 wod膮!

Makarony 鈥 ka偶dy inny, ka偶dy pyszny!

Makarony r贸偶ni膮 si臋 nie tylko nazw膮, lecz przede wszystkim kszta艂tem, wielko艣ci膮, zgi臋ciem, rodzajem naci臋cia, kolorem i twardo艣ci膮. Poni偶ej znajdziesz podstawowe informacje o najlepszych rodzajach makaron贸w marki Firenze.

Spaghetti

Spaghetti jest chyba najpopularniejszym w naszym kraju rodzajem makaronu. Mo偶e by膰 produkowany z m膮ki pszennej lub z m膮k smakowych, ale najsmaczniejszy jest ten z m膮ki durum.

Makaron po ugotowaniu powinien by膰 spr臋偶ysty i si臋 nie klei膰. Kr膮g艂e, d艂ugie i cienkie nitki 艣wietnie smakuj膮 z sosami 鈥 najcz臋艣ciej spaghetti podajemy z sosem bolo艅skim, neapolita艅skim lub carbonara.

Kolanka

Kolanka 鈥 jak sama polska nazwa ju偶 wskazuje 鈥 maj膮 zaokr膮glony kszta艂t przypominaj膮cy zgi臋te kolana.

Makaron jest nieco twardszy od spaghetti, po ugotowaniu powinien jednak r贸wnie偶 by膰 spr臋偶ysty i nieklej膮cy si臋. Doskonale pasuje zar贸wno jako dodatek do zup, jak i do sa艂atek i zapiekanek. Kolanka mo偶na tak偶e podawa膰 z mi臋snymi sosami.

Kokardki

Kokardki cechuje nie tylko fantazyjny kszta艂t, ale te偶 idealna spr臋偶ysto艣膰 i z艂ocista barwa. Oryginalna w艂oska nazwa 鈥瀎arfalle鈥 nawi膮zuje do s艂owa 鈥瀖otyl鈥 鈥 nic dziwnego, makaron ten przepysznie smakuje w lekkich i delikatnych potrawach.

Kokardki podawaj z potrawami na bazie pomidor贸w, ze 艣mietan膮, z owocami morza lub jako dodatek do mi臋s.

艢widerki

艢widerki s膮 spr臋偶yste i bardzo zakr臋cone. Ich kszta艂t i smak uzupe艂nia si臋 zar贸wno z potrawami lekkimi, jak i tymi z ci臋偶kimi sosami.

Wskaz贸wka: dzi臋ki swojej strukturze 艣widerki 艣wietnie sprawdzaj膮 si臋 w przypadkach da艅, kt贸re b臋d膮 odgrzewane! Je艣li planujesz wi臋c ugotowa膰 obiad na 2 dni 鈥 postaw na 艣widerki.

Muszelki

Delikatny, ale r贸wnocze艣nie twardy makaron 鈥 pomimo ugotowania powinien zachowa膰 sw贸j pierwotny kszta艂t. Muszelki to makaron uwielbiany przez najm艂odszych. Ch臋tnie 艂owi膮 muszle z talerza pe艂nego zupy jakby 艂owili muszle pe艂ne pere艂 na brzegu egzotycznej wyspy.

Makaron ten wyst臋puje w r贸偶nych rozmiarach 鈥 mniejsze muszelki pasuj膮 do zup i sa艂atek, te wi臋ksze pi臋knie prezentuj膮 si臋 nadziewane mi臋sem lub serami.

Rurki

Rurki to jeden z najpopularniejszych na 艣wiecie rodzaj贸w makaronu. Ten makaron ma kszta艂t uci臋tych po ukosie rurek, zazwyczaj ka偶da z nich ma rozmiar ma艂ego palca.

Rurki mog膮 by膰 g艂adkie lub karbowane, wa偶ne 偶eby by艂y puste w 艣rodku 鈥 przynajmniej przed utworzeniem z nich potrawy. Doskonale komponuj膮 si臋 z sa艂atkami i zapiekankami, sprawdz膮 si臋 r贸wnie偶 w gulaszu, a nawet w zupie.

Do jakich potraw mo偶na u偶y膰 makaronu?

Makaron贸w mo偶na u偶ywa膰 zar贸wno jako baz臋 dania, jak i jako dodatek. Mo偶e p艂ywa膰 w ulubionej zupie, komponowa膰 si臋 z sosem jako osobna potrawa, mo偶na go je艣膰 na s艂odko lub z serami. Doskonale pasuj膮 zar贸wno do ro偶nego rodzaju mi臋s, jak i ryb czy owoc贸w morza. W mo偶liwo艣ciach u偶ycia makaronu ogranicza nas w艂a艣ciwie jedynie w艂asna kulinarna odwaga!

Zostaw komentarz

Mo偶esz u偶y膰 HTML tag贸w i atrybut贸w: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>