Główne menu

Zamień cukier na daktyle

Można zrezygnować z wielu produktów i stosować dietę eliminacyjną, licząc na szczuplejszą sylwetkę i lepsze samopoczucie. Jednak jeśli wykluczamy jakiś składnik, powstaje luka, którą warto czymś uzupełnić, choćby po to, by nie wrócić do niezdrowych nawyków.

Czym zastąpić cukier? Słodkimi i zdrowymi daktylami!

Na wiele sposobów

Daktyle? A fujjj… Taka reakcja jest wbrew pozorom dość częsta. Tuż za nią pojawiają się pytania – co to w ogóle jest? Nie wygląda zbyt ładnie. Jak to wykorzystać? Jak to się je i co z tym zrobić?

daktyle

Z tego powodu tylko nieliczni decydują się włożyć paczkę daktyli do koszyka i wykorzystać owoce w kuchni. Zdecydowana większość z własnej nieprzymuszonej woli, bez rekomendacji, bez spróbowania dania z daktylami gdzieś poza domem, nie zdecyduje się na taki krok. Z prostej przyczyny – trzeba wyjść poza utarte schematy, zdecydować się na coś nowego, a to bywa trudne.

Dla lubiących niespodzianki pozostaje też inna opcja – skorzystania z zamówień zdrowych paczek produktów, takich jak Fitlovebox. W edycji kwietniowej w opakowaniu wśród innych produktów znalazły się daktyle. O idei zamawiania zielonych paczek pisaliśmy tutaj – klik.  Dostarczone pod drzwi domu zachęcają, by wypróbować nowe produkty i przekonać się do nich. Dzięki dołączonej książeczce można niemal natychmiast wyczarować zdrowe dania.

Po co nam daktyle? Jakie korzyści wiążą się z ich jedzeniem?

Daktyle t0 owoce z najstarszego drzewa na świecie

Daktyle to owoce najstarszego owocowego drzewa na świecie. Uważane są za afrodyzjak, nazywane są również „chlebem życia”. Mają świetny skład, a dzięki temu, że są słodkie, mogą z powodzeniem zastępować cukier. Poza tym są sycące i dostarczają wielu witamin.

Daktyle zawierają cukry proste, salicylany, są źródłem antyoksydantów, witamin: B1, B2, B3, C, a także potasu, żelaza, fosforu, magnezu i chromu. Sporo, prawda? Jak na tak niewielki owoc?

Jest coś jeszcze. Daktyle dostarczają spore ilości błonnika, dzięki temu usprawniają proces trawienia i działają profilaktycznie, zapobiegając zaparciom. Są szybko przyswajane przez organizm, stanowią ważne źródło energii, dodatkowo spowalniają rozwój chorób, chronią przed przedwczesnym starzeniem.

Jak zastąpić cukier daktylami?

Daktyle mogą być wykorzystane do słodzenia: zarówno ciast, jak również napojów. W tym celu przygotowuje się zazwyczaj syrop daktylowy i mus daktylowy.

Przepis na syrop daktylowy

Przygotowanie syropu daktylowego jest bardzo proste. Wystarczy zalać owoce gorącą wodą, tak, by woda pokryła je w 100%. Zostawiamy na 1-2 godziny lub całą noc, żeby daktyle zmiękły. Odlewamy wodę, w której moczyły się daktyle i przelewamy do słoiczka, zakręcamy, wstawiamy do lodówki. Tak powstałym syropem z daktyli można polewać ciasta, naleśniki, słodzić herbatę.

Przepis na mus daktylowy

Miękkie daktyle wrzucamy do blendera i miksujemy około 3minuty do momentu aż powstanie gładki mus. Mus może posłużyć nam jako słodzik do ciast, kremów, tortów. Nadaje się właściwie do wszystkiego. Można go przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>