Główne menu

Zamień cukier na daktyle

Można zrezygnować z wielu produktów i stosować dietę eliminacyjną, licząc na szczuplejszą sylwetkę i lepsze samopoczucie. Jednak jeśli wykluczamy jakiś składnik, powstaje luka, którą warto czymś uzupełnić, choćby po to, by nie wrócić do niezdrowych nawyków.

Czym zastąpić cukier? Słodkimi i zdrowymi daktylami!

Na wiele sposobów

Daktyle? A fujjj… Taka reakcja jest wbrew pozorom dość częsta. Tuż za nią pojawiają się pytania – co to w ogóle jest? Nie wygląda zbyt ładnie. Jak to wykorzystać? Jak to się je i co z tym zrobić?

daktyle

Z tego powodu tylko nieliczni decydują się włożyć paczkę daktyli do koszyka i wykorzystać owoce w kuchni. Zdecydowana większość z własnej nieprzymuszonej woli, bez rekomendacji, bez spróbowania dania z daktylami gdzieś poza domem, nie zdecyduje się na taki krok. Z prostej przyczyny – trzeba wyjść poza utarte schematy, zdecydować się na coś nowego, a to bywa trudne.

Dla lubiących niespodzianki pozostaje też inna opcja – skorzystania z zamówień zdrowych paczek produktów, takich jak Fitlovebox. W edycji kwietniowej w opakowaniu wśród innych produktów znalazły się daktyle. O idei zamawiania zielonych paczek pisaliśmy tutaj – klik.  Dostarczone pod drzwi domu zachęcają, by wypróbować nowe produkty i przekonać się do nich. Dzięki dołączonej książeczce można niemal natychmiast wyczarować zdrowe dania.

Po co nam daktyle? Jakie korzyści wiążą się z ich jedzeniem?

Daktyle t0 owoce z najstarszego drzewa na świecie

Daktyle to owoce najstarszego owocowego drzewa na świecie. Uważane są za afrodyzjak, nazywane są również „chlebem życia”. Mają świetny skład, a dzięki temu, że są słodkie, mogą z powodzeniem zastępować cukier. Poza tym są sycące i dostarczają wielu witamin.

Daktyle zawierają cukry proste, salicylany, są źródłem antyoksydantów, witamin: B1, B2, B3, C, a także potasu, żelaza, fosforu, magnezu i chromu. Sporo, prawda? Jak na tak niewielki owoc?

Jest coś jeszcze. Daktyle dostarczają spore ilości błonnika, dzięki temu usprawniają proces trawienia i działają profilaktycznie, zapobiegając zaparciom. Są szybko przyswajane przez organizm, stanowią ważne źródło energii, dodatkowo spowalniają rozwój chorób, chronią przed przedwczesnym starzeniem.

Jak zastąpić cukier daktylami?

Daktyle mogą być wykorzystane do słodzenia: zarówno ciast, jak również napojów. W tym celu przygotowuje się zazwyczaj syrop daktylowy i mus daktylowy.

Przepis na syrop daktylowy

Przygotowanie syropu daktylowego jest bardzo proste. Wystarczy zalać owoce gorącą wodą, tak, by woda pokryła je w 100%. Zostawiamy na 1-2 godziny lub całą noc, żeby daktyle zmiękły. Odlewamy wodę, w której moczyły się daktyle i przelewamy do słoiczka, zakręcamy, wstawiamy do lodówki. Tak powstałym syropem z daktyli można polewać ciasta, naleśniki, słodzić herbatę.

Przepis na mus daktylowy

Miękkie daktyle wrzucamy do blendera i miksujemy około 3minuty do momentu aż powstanie gładki mus. Mus może posłużyć nam jako słodzik do ciast, kremów, tortów. Nadaje się właściwie do wszystkiego. Można go przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

Smacznego!

    26 komentarzy

  • joanna.karnas92@gmail.com' Panna Joanna

    Fantastyczny przepis 😉 ! Ja wciąż szukam takich zamienników więc z pewnością wykorzystam Twoją propozycję ! 🙂

    Dziękuję,

    Panna Joanna

  • travelingrockhopper@gmail.com' Traveling Rockhopper

    Uwielbiam suszone owoce i warzywa, szczególnie samodzielnie suszone, ale daktyle i figi jakoś mnie nie przekonują…

  • rebeccasharpblueberry@gmail.com' Rebecca Sharp

    Daktyle super sprawa, ogólnie suszone owoce. Jednak, przestrzegam przed daktylami osoby cierpiące na migreny. Daktyle posiadają aminy, które mogę spowodować atak migreny!

    • dorota

      Rebecca, a masz problemy z migreną? W sumie ważna informacja!

    • roods@wp.pl' Aga

      Jestem migrenowcem, chociaż na szczęście już od kilku lat napady są dość rzadkie – raz na dwa/trzy miesiące – głównie dzięki temu, że zidentyfikowałam większość czynników, która wywołuje u mnie napady ( nie uwierzycie, ale jednym z nich była herbata pomarańczowa Vitax). Jem daktyle w niewielkich ilościach prawie codziennie ( 1-2 sztuki) i na szczęście nie powodują u mnie migreny. Warto przetestować na sobie, bo szkoda odmawiać sobie czegoś smacznego i zdrowego tylko dlatego, że istnieje ryzyko, że może na nas źle działać 🙂
      Pozdrawiam

  • czytelnik@piekno-z-natury.pl' piekno-z-natury.pl

    Bardzo fajne przepisy na mus i syrop. Kiedyś na pewno wypróbuję. Daktyle bardzo lubię. W szczególności w połączeniu z serem typu fromage 🙂

  • agnieszka.demska@wp.pl' Agnieszka

    Niestety ja nie lubię suszonych owoców. Ale z pewnością jest to zdrowa propozycja 🙂

  • megly94@gmail.com' Megly

    Odkryłam je stosunkowo niedawno. Wiedziałam o ich istnieniu, ale jakoś było mi z nimi nie po drodze 😉 Obecnie dodaję do jaglanek i świetnie je zasładzają. Oczywiście kroję na malutkie kawałeczki. W koktajlach też się fajnie sprawdzają. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu 🙂

  • mojebistro@gmail.com' Moje Bistro

    Ciekawy pomysł. Fajnie sprawdzą się też do słodzenia ciast. Muszę spróbować taką wersję!

  • jaga1888@gmail.com' Jaga

    Są genialnym zapychaczem na słodkie – wyczytałam, że daktyle mimo tak wielkiej zawartości cukrów ich regularne spożycie (nawet do 100 g dziennie) nie podnosi poziomu cukru we krwi. Chętnie po nie sięgam i polecam osobom z zaparciami

  • oooironiooo@gmail.com' oironio

    Jeszcze nigdy ich nie jadłam, ale jestem skłonna spróbować. Tylko najpierw muszę je dorwać w jakimś sklepie. 😀

  • www.mlodakk@gmail.com' mlodakk

    Oj tak daktyle są bardzo słodkie, zdrowe no i przede wszystkim strasznie pyszne

  • definiuje_blog@onet.pl' Karolina

    Strasznie chciałabym zastąpić cukier w swojej diecie czymś zdrowszym. Co prawda nie nadużywam go, ale wiadomo, że im mniej tym jeszcze lepiej. Niestety nie jestem wstanie przekonać się do daktyli, ich smak zupełnie mi nie leży 🙁

  • moje.konto.spam.i.takie.tam@gmail.com' Anelise

    Ja najwięcej cukru przyjmuję z kawą, ale nie wiem czy syrop daktylowy spisałby się jako zamiennik w tym przypadku 🙂

  • lady.laura.bloq@gmail.com' Ladylaura.

    Wolę jednak mniej cukru niż daktyle.Dla mnie są piekielnie słodkie.

  • kontakt@krolowa-karo.pl' Królowa Karo

    W dzieciństwie nie lubiłam daktyli podczas, gdy mój brat zajadał się nimi bez opamiętania. Muszę znowu spróbować – może to był tylko jakiś mój dziwny wymysł?

  • kontakt@domnaobcasach.com' Agnieszka Wieczorek

    Ten mus mnie zainteresował. Zrobię i spróbuję wykorzystać do jakiegoś ciasta 🙂

  • cotti@tlen.pl' cotti

    Kilka pokrojonych daktyli wrzucam na wrzącą wodę, przez chwilę gotuję je, a potem dorzucam płatki owsiane górskie… w ten sposób mam naturalnie osłodzoną owsiankę 🙂

  • aga_0@interia.pl' Aga

    Witam- bardzo dobry art. Naprawde nie zdajemy sobie sprawy jak cierpimy przez cukier- ja odłożyłam rok temu- całkowicie – juz po paru dniach przestały mi krwawić dziąsła, przestały puchnąć stopy, odposcilyvwszelkie stany zapalne skory, ból w śródstopiu , ból pleców. Naprawde warto – cukier to najszybsza droga do raka- nie róbcie tego sobie ani bliskim. Jest Stevia krystaliczna jako zamiennik, swietnie sie sprawdza w większości przypadków.

  • edBardzoytamarta@wp.pl' Małgorzata

    Mozna uzywac zamiennie: daktyle, rodzynki morele

  • edBardzoytamarta@wp.pl' Ja

    Tylko jak daktylem posłodzic sobie kawę ? mogę żyć bez cukru ale bez słodkiej kawy nie dam rady..

  • edBardzoytamarta@wp.pl' Magdalena

    Ja jak odstawilam zupelnie cukier, niestety nie nadawlam sie do zycia, ciagla agresja, napady depresji…ciezki to byl czas…

  • pbernadka@gmail.com' Hrabina w kuchni

    Próbowałam z daktylami, ale uzależnienie od cukru wygrało.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>