G艂贸wne menu

Mo偶emy napi膰 si臋 kawy o smaku bekonu, greckiej, jagodowej. Nic dziwnego, 偶e coraz wi臋cej os贸b idzie o krok dalej i pije kaw臋 z mas艂em. Po co? Dodanie mas艂a do kawy ma zast膮pi膰 艣mietan臋 oraz cukier, zabija膰 w kawie posmak goryczy i wnie艣膰 delikatn膮 nut臋. Wrzucenie do kawy odrobiny niesolonego...

Czytaj wi臋cej

呕yczymy sobie i najbli偶szym przede wszystkim szcz臋艣cia. Chcemy by膰 szcz臋艣liwi. D膮偶ymy do tego, by osi膮gn膮膰 wewn臋trzny spok贸j, uczucie spe艂nienia. By膰 na w艂a艣ciwej drodze. Robi膰 to, co sprawia nam rado艣膰. Chcemy 偶y膰 w zgodzie z sob膮, by膰 lubiani i kochani. Jak jednak osi膮gn膮膰 ten stan umys艂u? Jak zapewni膰 sobie szcz臋艣cie?...

Czytaj wi臋cej

Nad偶erka, bardzo cz臋sto diagnozowana w gabinetach lekarskich, to podst臋pna zmiana, kt贸ra nie daje niemal w og贸le objaw贸w. Tymczasem zaniedbana mo偶e by膰 gro藕na. Leczenie przeprowadzone w odpowiednim momencie natomiast pozwala na szybkie za偶egnanie problemu. Dlatego warto obserwowa膰 swoje cia艂o i wykonywa膰 systematyczne badania, by odpowiednio szybko reagowa膰. To wa偶ne w...

Czytaj wi臋cej

Obudzi膰 si臋 wystarczaj膮co wcze艣nie, zd膮偶y膰 zje艣膰 艣niadanie, ubra膰 si臋, umy膰, zawie藕膰 dzieci do szko艂y, przedszkola, potem zakupy, korki, nieporozumienia, brak czasu na odpoczynek, relaks z partnerem…Ci膮g艂y po艣piech. Ka偶dy z nas gdzie艣 si臋 spieszy, z czym艣 pr贸buje zd膮偶y膰. Niby normalne. Tak si臋 dzisiaj 偶yje…Nie mamy czasu na przyjemno艣ci, relaks, spotkania...

Czytaj wi臋cej

Codzienna porcja zdrowia. Szybkie i smaczne. Masz je zawsze pod r臋k膮, syc膮ce, gwarantuj膮ce zas贸b energii na ca艂y dzie艅: tymi i wieloma innymi przymiotami producenci p艂atk贸w 艣niadaniowych staraj膮 si臋 nas przekona膰 do jedzenia wielozbo偶owych kuleczek na 艣niadanie czy „zdrowego musli”. Niestety ca艂kiem sprytnie ukrywaj膮 pewien oczywisty fakt – w zdrowym...

Czytaj wi臋cej

Teoretycznie ka偶da z nas wie – lek贸w nie popija si臋 alkoholem, nie nale偶y pi膰, gdy jeste艣my w trakcie leczenia. Szczeg贸lnie, gdy s膮 to medykamenty na recept臋. Teoria jednak jedno, praktyka swoje… Szczeg贸lne w膮tpliwo艣ci pojawiaj膮 si臋 w przypadku 艣rodk贸w w wolnej sprzeda偶y, dost臋pnych bez recepty. Cz臋sto nie wiemy, 偶e takie...

Czytaj wi臋cej

Coraz cz臋艣ciej m贸wi si臋 o tym, 偶e cukier szkodzi. Jest to szczeg贸lnie gro藕ne dzisiaj, w czasach, w kt贸rych producenci, maj膮cy 艣wiadomo艣膰 dotycz膮c膮 uzale偶niaj膮cych w艂a艣ciwo艣ci cukru, dodaj膮 go niemal wsz臋dzie, tak偶e tam, gdzie si臋 go nawet nie spodziewamy. W ten spos贸b jemy niemal wszystko na s艂odko, cz臋sto nie zdaj膮c sobie...

Czytaj wi臋cej

Nasiona s膮 cz臋sto niedoceniane. Zapominamy o nich, koncentruj膮c si臋 na „podstawowych sk艂adnikach”. Tymczasem mimo 偶e niewielkie, maj膮 wielk膮 moc. Dos艂ownie i w przeno艣ni. S艂onecznik – najpopularniejszy dodatek S艂onecznik to chyba najpopularniejszy rodzaj nasion stosowanych w Polsce. Latem z ch臋ci膮 wy艂uskujemy go bezpo艣rednio z g艂贸wki, zim膮 si臋gamy po s艂onecznik w...

Czytaj wi臋cej

O genodiecie jest coraz g艂o艣niej. Menu dostosowane do indywidualnego genotypu znajduje coraz szersze grono zwolennik贸w i os贸b zainteresowanych 偶yciem w zgodzie ze sob膮. Nie jest to og贸lny schemat jedzenia, ale spos贸b od偶ywiania dostosowany do indywidualnego profilu genetycznego, czyli stworzony tak naprawd臋 dla ka偶dego z nas z osobna. Genodieta wpisuje...

Czytaj wi臋cej

Sezon na s艂o艅ce trwa w najlepsze. Dlatego wielu z nas nie wyobra偶a sobie odpoczynku bez wylegiwania si臋 na pla偶y. Marzymy o pi臋knej, br膮zowej opaleni藕nie, kt贸ra ma doda膰 nam uroku i sprawi膰, 偶e nasz wygl膮d b臋dzie bardziej atrakcyjny. Jednak w wakacyjne dni rzadko zastanawiamy si臋, jaki wp艂yw ma s艂o艅ce na...

Czytaj wi臋cej

Nie 偶yjemy w pr贸偶ni, wszystko, co nas otacza oddzia艂uje na siebie nawzajem. Jedne zwi膮zki zmieniaj膮 si臋 pod wp艂ywem innych. Z tego powodu decyduj膮c si臋 na posi艂ek, mo偶emy podejmowa膰 lepsze lub gorsze wybory. S膮 produkty spo偶ywcze, kt贸rych lepiej ze sob膮 nie 艂膮czy膰. S膮 te偶 takie (i o nich jest ten...

Czytaj wi臋cej

Jak pokazuj膮 najnowsze statystyki, co najmniej 9% kobiet ma problem ze zbyt niskim poziomem 偶elaza we krwi. Co pi膮ta z nas znajduje si臋 w grupie ryzyka. Oko艂o 700 milion贸w wszystkich ludzi na 艣wiecie ma niskie st臋偶enie hemoglobiny. Cz臋艣ciej nieprawid艂owo艣膰 t臋 obserwuje si臋 u aktywnych os贸b, uprawiaj膮cych sport, jak r贸wnie偶...

Czytaj wi臋cej

Na z艂o艣膰 Putinowi namawiaj膮 nas do jedzenia jab艂ek. Pod ka偶d膮 postaci膮. Tak偶e cydru, czyli orze藕wiaj膮cego, lekkiego trunku alkoholowego, por贸wnywanego do piwa, ale 艂agodniejszego i bardziej wy艣mienitego w smaku. Co trzeba wiedzie膰 o cydrze, zanim po niego si臋gniemy? Jak pi膰 piwo a w艂a艣ciwie wino z jab艂ek?

Czytaj wi臋cej

Picie alkoholu, o ile nie jest problemem (chorob膮), pozwala mi艂o sp臋dzi膰 czas – odpr臋偶y膰 si臋, poczu膰 si臋 lepiej, odpocz膮膰. Niestety cz臋sto nie ko艅czy si臋 na jednym kieliszku czerwonego wina. Na szcz臋艣cie s膮 sposoby, kt贸re pozwalaj膮 zmniejszy膰 kaca, a cz臋sto w og贸le zapobiec jego wyst膮pieniu. Poni偶ej rady naukowc贸w, potwierdzone w...

Czytaj wi臋cej