Główne menu

Wybierając się  na wakacje, nie zakładamy z góry, że coś się nam przykrego wydarzy, często nie bierzemy pod uwagę choroby, wypadku, czy innej nieprzyjemnej sytuacji. To naturalne, nastawiamy się na wszystko to, co najlepsze. Chcemy odpocząć i cieszymy się perspektywą bycia panią własnego czasu. Mamy poczucie, że wszystko świetnie...

Czytaj więcej

Nasiona chia to jedne z najzdrowszych produktów na świecie, nasycone cennymi składnikami mającymi korzystny wpływ na zdrowie ciała i mózgu. Ich korzystne właściwości są coraz chętniej wykorzystywane w kuchniach na całym świecie. Nasiona Chia, czyli co? Chia właściwości Nasiona Chia pochodzą od rośliny znanej jako Salvia Hispanica (szałwia hiszpańska),...

Czytaj więcej

Ostropest plamisty to coraz popularniejszy, choć nadal niedostatecznie doceniany, składnik, który poprawia zdrowie i w naturalny sposób dba o poszczególne komórki oraz układy. Ostatnie wyniki badań sugerują nawet, że chroni przed negatywnym wpływem promieni UV, zatem jeśli nie znacie ostropestu i nie stosowałyście go, koniecznie sięgnijcie po niego teraz....

Czytaj więcej

Ocet jabłkowy jest znany od starożytności, ale w Polsce doceniany jest od stosunkowo niedawna. Furorę robi z wielu powodów: za jego pośrednictwem można walczyć z uporczywymi dolegliwościami, chorobami przewlekłymi, osłabieniem, brakiem energii, a nawet nadwagą. Sprawdza się do pielęgnacji skóry, włosów, a nawet sprzątania domu. Mądrze używany niesie wiele...

Czytaj więcej

Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości – wolne rodniki odgrywają kluczową rolę w rozwoju nowotworów. Ich obecność jest pod wieloma względami niekorzystna. Dlatego tak istotne jest, by zadbać o odpowiednią ilość antyoksydantów w diecie – substancji, które neutralizują działanie wolnych rodników.

Czytaj więcej

Zielona herbata robi zawrotną karierę. Polecana jest jako gorący napój do picia, dodawana jest również do wielu suplementów diety na odchudzanie. Nic dziwnego zawiera mnóstwo antyoksydantów świetnie oddziałujących na zdrowie – zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry oraz wykazuje działanie wzmacniające układ immunologiczny. Tradycja picia zielonej herbaty ma długie korzenie a...

Czytaj więcej

Świeżo wyciskany sok pomarańczowy, shake bananowy… wszystko to było. Chcemy czegoś innego, wcześniej nieznanego, dlatego nowości mają dobry grunt do debiutu. Niektórzy prognozują wielką karierę napojów powstałych na bazie jadalnych kwiatów. I chyba mają rację, bo to już się dzieje.  Kwiaty zyskują na coraz większej popularności, dodawane są do...

Czytaj więcej

Gdy kupujemy rzodkiewkę, robimy to z myślą o czerwonych lekko ostrych w smaku korzeniach. Większość z nas liście rzodkiewki wyrzuca, a czasami kupuje warzywo bez nich. Tymczasem okazuje się, że zielona część rzodkiewki jest równie zdrowa, jeśli nie zdrowsza niż tą, którą zwykliśmy kroić w plasterki na kanapkę. I...

Czytaj więcej