Główne menu

12 najczęstszych błędów w kuchni. Też je popełniasz?

Gdy przygotowujemy posiłki, nie zawsze uzyskujemy takie danie, o jakie nam chodziło. Dlaczego?

Często przyczyną są prozaiczne powtarzające przez wiele osób błędy. Oto najpopularniejsze pomyłki Polaków w kuchni.

błędy

Niecierpliwość i strach przed niepowodzeniem

 

To chyba najczęstszy problem w kuchni, który objawia się:

  • zbyt częstym przewracaniem kotletów na patelni, co prowadzi do odchodzenia skórki,
  • zbyt słabym ubijaniem schabu,
  • częstym otwieraniem piekarnika w trakcie pieczenia, co może skutkować otrzymaniem zakalca,
  • gotowaniem zamiast duszeniem potraw.

Tymczasem jeśli zabieramy się za gotowanie – trzeba być cierpliwym i zorganizowanym.

Niewystarczające nagrzanie patelni

Przed wrzuceniem mięsa, warzyw na patelnię należy ją dobrze nagrzać. Dzięki temu warzywa będą smaczne i niskokaloryczne (nie wchłoną tyle tłuszczu), a mięso nie będzie przywierać, dodatkowo będzie soczyste, bo szybko zamkną się „pory” i wewnętrzne soki nie będą wyciekać.

Chodzi o to, by warzywa lub mięso zyskały chrupiącą skórę i trzymały to, co najcenniejsze w środku. To całkiem inaczej niż wtedy, kiedy gotujemy rosół – wkładamy mięso do zimnej wody – właśnie po to, by oddało ono z siebie wszystko to, co najlepsze.

Gdy patelnia już trochę się nagrzała, warto wlać olej i czekać na pełną gotowość do smażenia.

Nieodróżnianie gotowania od duszenia

W wielu przepisach uzyskujemy informacje, że potrawę należy dusić lub gotować na wolnym ogniu. Ale co to właściwie znaczy?

Duszenie polega na wykonaniu po sobie dwóch czynności – smażenia i gotowania. Na początku obsmażamy produkt na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie dodajemy niewielką ilość płynu. Kolejno gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, czyli poniżej temperatury wrzenia (potrawa lekko wrze, jedynie przy brzegach garnka – w ten sposób gotujemy rosół). Zazwyczaj duszenie sprawdza się podczas przygotowywania mięs.

Gotowanie natomiast polega na przyrządzaniu potraw w większej ilości płynu, utrzymując temperaturę na takim poziomie, by potrawa bulgotała.

Jeśli pomylimy duszenie z gotowaniem, efekt będzie marny – twarde, suche i pozbawione aromatu i prawdziwego smaku danie.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>