Główne menu

12 najczęstszych błędów w kuchni. Też je popełniasz?

Rozgotowywanie makaronu do pieczenia

Jeśli makaron ma posłużyć jako baza do przygotowywania zapiekanek, nie można go rozgotowywać. To sprawi, że będzie on niesmaczny. By zachował sprężystość, warto go gotować tylko przez chwilę we wrzącej wody – chodzi o efekt mniej niż al dente (makaron bardziej twardy niż miękki).

Używanie świeżych pomidorów do sosów

Najsmaczniejsze sosy powstają na bazie pomidorów już lekko przetworzonych a nie świeżych pomidorów.

Nieużywanie sody do wody z gotującymi jajkami

Każda z nas choć raz miała problem z obieraniem jajek, kiedy skorupka nie odchodziła i sprawiała, że powierzchnia białka stawała się nierówna. Tymczasem jest na to sposób – dodanie do gotującej się wody łyżeczki sody oczyszczonej. Można również wsypać niewielką ilość soli.

Po ugotowaniu jajek należy je zalać dużą ilością zimnej wody, lekko stuknąć, by skorupka popękała i na chwilę zostawić w garnku z zimną wodą. Potem zabieramy się za obieranie, które staje się w ten sposób dużo prostsze.

Gotowanie makaronu w małym garnku

Do gotowania makaronu należy używać większych garnków. To ważne, bo dodawanie zimnego makaronu do wrzącej wody natychmiast obniża jej temperaturę. Używanie małego garnka, do którego wrzucamy dużo makaronu sprawia, że woda przestanie się gotować i otrzymana „pasta” znacznie straci na smaku.

Dlatego następnym razem, gdy będziesz gotować makaron, nie szczędź wody i wyciągnij duży garnek.

Używanie wałka do pizzy

Wiele osób w trakcie przygotowywania pizzy używa wałka. To nie jest odpowiedni sposób, by uzyskać cienkie ciasto i dobrą skórkę na cieście. Specjaliści dają inne rozwiązanie – niekoniecznie podrzucanie ciasta, ale formowanie go za pomocą dłoni…Ma być to bardziej efektywna i zdecydowanie smaczniejsza (po upieczeniu pizzy) metoda.

Natychmiastowe krojenie pieczonego kurczaka

Po upieczeniu całego kurczaka szybko bierzemy się za jego krojenie, a to błąd. Warto pozostawić mięso na kilka minut, by wszystkie dobroczynne soki nie wypłynęły ze środka w trakcie krojenia. Dzięki temu kurczak będzie sprężysty i wilgotny.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>