12 najczęstszych błędów w kuchni. Też je popełniasz?
Solenie ryby przed smażeniem
To chyba podstawowy błąd popełniany przez wielu Polaków. Ryby nie wolno solić przed smażeniem, bo puści wodę, będzie miękka i rozpadnie się na patelni. Sól dodajemy już po usmażeniu lub zastępujemy ją ziołami.
Zbyt krótkie mieszanie ciasta
Jeśli łączymy masło z cukrem i jajami, musimy to robić wystarczająco długo. Zbyt krótkie używanie miksera kończy się tym, że ciasto nie jest wystarczająco gładkie i sprężyste. Optymalny czas to 3 do 5 minut.
Zbyt szybkie rozpuszczanie czekolady
Czekoladę należy rozpuszczać cierpliwie, pomału, na niewielkim ogniu. Jeśli zrobimy to zbyt szybko, może stać się ziarnista, grudkowata i przez to gorzej się prezentować na przygotowanym cieście.
2 komentarze
o matko
kiepska ze mnie kucharka jak widze
Miałam zawsze problem z tym gotowaniem i duszeniem dzieki za podpowiedzi. Teraz juz wiem 😀