Główne menu

12 najczęstszych błędów w kuchni. Też je popełniasz?

Solenie ryby przed smażeniem

To chyba podstawowy błąd popełniany przez wielu Polaków. Ryby nie wolno solić przed smażeniem, bo puści wodę, będzie miękka i rozpadnie się na patelni. Sól dodajemy już po usmażeniu lub zastępujemy ją ziołami.

Zbyt krótkie mieszanie ciasta

Jeśli łączymy masło z cukrem i jajami, musimy to robić wystarczająco długo. Zbyt krótkie używanie miksera kończy się tym, że ciasto nie jest wystarczająco gładkie i sprężyste. Optymalny czas to 3 do 5 minut.

Zbyt szybkie rozpuszczanie czekolady

Czekoladę należy rozpuszczać cierpliwie, pomału, na niewielkim ogniu. Jeśli zrobimy to zbyt szybko, może stać się ziarnista, grudkowata i przez to gorzej się prezentować na przygotowanym cieście.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>