3-4 filiżanki kawy zmniejszają ryzyko cukrzycy
Miłośniczki kawy – macie powód do radości. Oto informacja, która Was ucieszy. Duńscy naukowcy udowodnili w czasopiśmie Journal of Natural Products, że picie dziennie od 3 do 4 filiżanek kawy może zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się cukrzycy typu drugiego. Wszystko za sprawa dwóch składników występujących w kawie – kwasu kawowego i kafestolu.
Naukowcy przeprowadzili badania na szczurach. Okazało się, że dwie substancje występujące w kawie pozwalały na podniesienie poziomu insuliny, gdy niebezpiecznie wzrastał poziom cukru, jak również wychwytywały cukier z krwi, obniżając jego poziom.
Badacze zauważyli, że kafestol jest szczególnie cennym składnikiem, który może zarówno zapobiegać jak i leczyć cukrzycę. To bardzo ważne odkrycie zwłaszcza dla milionów osób chorujących na cukrzycę, którzy stają się oporni na insulinę, substancję niezbędną do zamiany glukozy w energię. W ten sposób poziom cukru we krwi w organizmie dramatycznie się podnosi i zaczyna się kłopot z funkcjonowaniem poszczególnych organów i układów.
Potrzebne są kolejne badania nad działaniem kawy i jej profilaktycznym wpływem na zdrowie.
2 komentarze
a to ciekawe, można pić czarną bezkarnie 😉
I mam kolejny powód, by pić moją ulubioną kawę 😀 super