Główne menu

3-4 filiżanki kawy zmniejszają ryzyko cukrzycy

Miłośniczki kawy – macie powód do radości. Oto informacja, która Was ucieszy. Duńscy naukowcy udowodnili w czasopiśmie Journal of Natural Products, że picie dziennie od 3 do 4 filiżanek kawy może zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się cukrzycy typu drugiego. Wszystko za sprawa dwóch składników występujących w kawie – kwasu kawowego i kafestolu.

Naukowcy przeprowadzili badania na szczurach. Okazało się, że dwie substancje występujące w kawie pozwalały na podniesienie poziomu insuliny, gdy niebezpiecznie wzrastał poziom cukru, jak również wychwytywały cukier z krwi, obniżając jego poziom.

 

Badacze zauważyli, że kafestol jest szczególnie cennym składnikiem, który może zarówno zapobiegać jak i leczyć cukrzycę. To bardzo ważne odkrycie zwłaszcza dla milionów osób chorujących na cukrzycę, którzy stają się oporni na insulinę, substancję niezbędną do zamiany glukozy w energię. W ten sposób poziom cukru we krwi w organizmie dramatycznie się podnosi i zaczyna się kłopot z funkcjonowaniem poszczególnych organów i układów.

Potrzebne są kolejne badania nad działaniem kawy i jej profilaktycznym wpływem na zdrowie.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>