3 przepisy na ketchup bez pomidorów
Kto powiedział, że ketchup może być tylko z pomidorów? Okazuje się, że ten ulubiony dodatek można przygotować również z innych warzyw, na przykład z papryki, cukinii i dyni. Oto przepisy, które warto przetestować.
Ketchup z papryki
Bardzo prosty przepis na ketchup z papryki? Wypróbuj receptę na aromatyczny czerwony sos idealny do frytek.
- 4 duże czerwone papryki
- 350 ml octu winnego
- 2 obrane i posiekane cebule
- 2 ugotowane jabłka
- 2 posiekane papryczki chili
- 1 liść laurowy
- gałązka tymianku
- 8 łyżki cukru
- sól i świeżo mielony pieprz
Do przygotowania ketchupu potrzebny będzie miąższ z papryki. Uzyskamy go, usuwając skórkę z warzywa. Jak to zrobić? Paprykę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku. Pieczemy przez około 50 minut w 160 stopniach, w ciągu pieczenia raz lub dwa przewracamy papryki. Następnie wyciągamy papryki i jeszcze gorące wkładamy do foliowych woreczków. Wytworzona para sprawi, że po ostygnięciu będzie łatwiej usunąć skórkę z papryki.
Miąższ papryki umieszczamy na patelni, dodajemy ocet, cebulę, jabłko, papryczkę chilli, liść laurowy, tymianek. Wlewamy 600 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30-40 minut do czasu aż warzywa zmiękną.
Wyjmujemy liść laurowy z patelni. Miksujemy paprykę z przyprawami. Przelewamy mieszaninę przez sito. Przekładamy puree na czystą patelnię. Dodajemy cukier i pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45-60 minut do zgęstnienia ketchupu.
Ketchup z cukinii
- 3 kilogramy cukinii
- 1 kilogram cebuli
- 1 kilogram cukru
- 1 litr octu (najlepiej ziołowego)
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki papryki
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki curry
- 1-2 łyżki pieprzu cayenne
Umyj cukinie, pokrój na małe kawałki. Posiatkuj cebulę, włóż oba składniki do garnka i posyp solą, zostaw na noc. Następnego dnia odlej wodę, która powstała. Gotuj warzywa około 1,5 godzinę z octem, cukrem i musztardą. Dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze przez 10 minut. Wkładaj gorący ketchup do czystych słoików. Następnie poddaj pasteryzacji.
Ketchup z dyni
Ketchup z dyni to aromatyczny i wyjątkowo smaczny dodatek, który docenimy w kuchni. Smakuje wybornie z ryżem, makaronem, na kanapkach.
- 2,5 kilograma pokrojonej w kawałki dyni (bez skórki i pestek),
- 3 łyżki soli,
- kilogram posiekanej cebuli,
- 2 czerwone papryki pokrojone na małe kawałki,
- 1 łyżka stołowa kurkumy,
- 2 szklanki białego octu,
- 2,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki wody
Do dużej miski wsyp obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Posyp solą i odstaw do lodówki na osiem godzin. Po tym czasie wyjmij z lodówki i przepłucz pod bieżącą wodą, odcedź. W większym garnku połącz dynię z pozostałymi składnikami, doprowadź do wrzenia i duś bez przykrycia przez 40 minut. Następnie przelej do czystych słoików gorący ketchup. Wysterylizuj przez 15 minut w gorącej wodzie.
Który przepis wypróbujecie?
5 komentarzy
Najbardziej przekonuje mnie keczup z dyni, super!
Dyni nie lubię pod żadną postacią, no może poza pestkami!! Ale ketchup z papryki chętnie bym spróbowała, bo wszyscy uwielbiamy paprykę 😉
Jestem zszokowana, nie wiedziałam, że można ketchup zrobić bez pomidorów:)
Ten przepis z dyni i cukinii mnie zaskoczył i to bardzo 🙂 ciekawa jestem smaku
Z dyni już coś podobnego robiłam. Z papryki miałam, ale jakoś od dobrych 2 lat nie mogę się zebrać. Cały czas korci mnie zrobić ketchup z cukinii. Muszę jeszcze w tym roku zrobić.