Główne menu

3 przepisy na ketchup bez pomidorów

Kto powiedział, że ketchup może być tylko z pomidorów? Okazuje się, że ten ulubiony dodatek można przygotować również z innych warzyw, na przykład z papryki, cukinii i dyni. Oto przepisy, które warto przetestować.

Ketchup z papryki

Bardzo prosty przepis na ketchup z papryki? Wypróbuj receptę na aromatyczny czerwony sos idealny do frytek.

  • 4 duże czerwone papryki
  • 350 ml octu winnego
  • 2 obrane i posiekane cebule
  • 2 ugotowane jabłka
  • 2 posiekane papryczki chili
  • 1 liść laurowy
  • gałązka tymianku
  • 8 łyżki cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz

Do przygotowania ketchupu potrzebny będzie miąższ z papryki. Uzyskamy go, usuwając skórkę z warzywa. Jak to zrobić? Paprykę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku. Pieczemy przez około 50 minut w 160 stopniach, w ciągu pieczenia raz lub dwa przewracamy papryki. Następnie wyciągamy papryki i jeszcze gorące wkładamy do foliowych woreczków. Wytworzona para sprawi, że po ostygnięciu będzie łatwiej usunąć skórkę z papryki.

Miąższ papryki umieszczamy na patelni, dodajemy ocet, cebulę, jabłko, papryczkę chilli, liść laurowy, tymianek. Wlewamy 600 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30-40 minut do czasu aż warzywa zmiękną.

Wyjmujemy liść laurowy z patelni. Miksujemy paprykę z przyprawami. Przelewamy mieszaninę przez sito. Przekładamy puree na czystą patelnię. Dodajemy cukier i pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45-60 minut do zgęstnienia ketchupu.

Ketchup z cukinii

  • 3 kilogramy cukinii
  • 1 kilogram cebuli
  • 1 kilogram cukru
  • 1 litr octu (najlepiej ziołowego)
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki papryki
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki curry
  • 1-2 łyżki pieprzu cayenne

Umyj cukinie, pokrój na małe kawałki. Posiatkuj cebulę, włóż oba składniki do garnka i posyp solą, zostaw na noc. Następnego dnia odlej wodę, która powstała. Gotuj warzywa około 1,5 godzinę z octem, cukrem i musztardą. Dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze przez 10 minut. Wkładaj gorący ketchup do czystych słoików. Następnie poddaj pasteryzacji.

Ketchup z dyni

Ketchup z dyni to aromatyczny i wyjątkowo smaczny dodatek, który docenimy w kuchni. Smakuje wybornie z ryżem, makaronem, na kanapkach.

  • 2,5 kilograma pokrojonej w kawałki dyni (bez skórki i pestek),
  • 3 łyżki soli,
  • kilogram posiekanej cebuli,
  • 2 czerwone papryki pokrojone na małe kawałki,
  • 1 łyżka stołowa kurkumy,
  • 2 szklanki białego octu,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki wody

Do dużej miski wsyp obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Posyp solą i odstaw do lodówki na osiem godzin. Po tym czasie wyjmij z lodówki i przepłucz pod bieżącą wodą, odcedź. W większym garnku połącz dynię z pozostałymi składnikami, doprowadź do wrzenia i duś bez przykrycia przez 40 minut. Następnie przelej do czystych słoików gorący ketchup. Wysterylizuj przez 15 minut w gorącej wodzie.

Który przepis wypróbujecie?

 

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>