Główne menu

3 przepisy na zdrowe gofry. Smaczne, chrupiące, najlepsze

Kto nie wyobraża sobie lata bez gofrów? No właśnie. Gofry to szczególnie lubiana wakacyjna przekąska. Preferowana przez dużych i małych, możliwa do spożywania na mnóstwo sposobów – słodko, słono, z wieloma dodatkami. Jak jednak przygotować zdrowe gofry? Oto 3 niezawodne przepisy.

zdrowe gofry

Zdrowe gofry? Gofry jaglane (bezglutenowe)

  • 150 gramów mąki jaglanej (jeśli mają być to gofry bezglutenowe, certyfikowanej)
  • 130 gramów skrobi ziemniaczanej
  • 40 gramów oleju
  • szklanka mleka
  • 2 jajka M
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (proszek do pieczenia bezglutenowy)
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Połącz mąki, dodaj żółtka, mleko, olej, cukier, sól, proszek do pieczenia. Wszystko zmiksuj. Przykryj i odstaw na 30 minut.

W drugiej misce ubij białko, następnie delikatnie połącz z masą z pierwszej miski.

 

Nasmaruj tłuszczem gofrownicę, porządnie nagrzej. Piecz około 5 minut, następnie wystudź na kratce do pieczenia.

Zdrowe gofry gryczane

Kolejny przepis na zdrowe gofry, które można przygotować w wersji bezglutenowej. Jednak uwaga, mają dość charakterystyczny posmak typowy dla kaszy gryczanej.

  • 1 szklanka mąki gryczanej najlepiej z kaszy białej, niepalonej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • dwie łyżki cukru,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 jajka

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie połącz z pozostałymi składnikami. Ciasto wlewaj na gorącą wysmarowaną tłuszczem gofrownicę.

Zdrowe gofry owsiane

Fit gofry owsiane można przygotować zarówno na słodko jak i na słono. W zależności od dodatków można je jeść na wiele sposobów. Nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Jeśli masz w domu gotową mąkę owsianą gofry przygotujesz w kilka minut.

  • 2 szklanki płatków owsianych lub 2 szklanki mąki owsianej,
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju

Płatki blendujemy aż do momentu, gdy powstanie mąka. Jeśli masz w domu mąkę owsianą, omijasz ten punkt. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Ciasto na gofry owsiane powinno być gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie, należy dodać więcej mąki.

Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ciasto. Gofry są gotowe po kilku minutach. Smacznego!

 

Wypróbuj sprawdzone przepisy na fit ciasta.

    6 komentarzy

  • jotka

    Bardzo lubię gofry, mam gofrownicę i te przepisy spadły jak z nieba, dzięki 🙂 Tylko owe mąki dziwne muszę zakupić.

  • Weronika

    Tych przepisów jeszcze nie próbowałam, ale są na prawdę ciekawe. Ten z tą mąką gryczaną raczej pominę, bo sądzę, że ten charakterystyczny smak może mi przeszkadzać.

  • Słodyczarnia

    Super! Przepisy będę musiała kiedyś wypróbować 🙂

  • Jola | Pixel Kolor

    Gofrownicy nie mam. Muszę foremkę kupić i zapiekać, ale… Wszystkie widzę, masz w wersji bezglutenowej. Przepisy idealne dla mnie, tylko mleko roślinne i siemię lniane zamiast jajka, ale to już nie za specjalne zmiany, jak dla mnie.

  • Marta z Mikrożycie

    Gofrownica marzy mi się od lat ale powstrzymuję się od jej kupna bo boję się, że wtedy będę jadła gofry codziennie. 🙂 Chociaż takie zdrowe może nie byłyby tak zabójcze dla figury? Podobno można zrobić też z mąki z ciecierzycy ale nie próbowałam…

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>