3 przepisy na zdrowe gofry. Smaczne, chrupiące, najlepsze
Kto nie wyobraża sobie lata bez gofrów? No właśnie. Gofry to szczególnie lubiana wakacyjna przekąska. Preferowana przez dużych i małych, możliwa do spożywania na mnóstwo sposobów – słodko, słono, z wieloma dodatkami. Jak jednak przygotować zdrowe gofry? Oto 3 niezawodne przepisy.
Zdrowe gofry? Gofry jaglane (bezglutenowe)
- 150 gramów mąki jaglanej (jeśli mają być to gofry bezglutenowe, certyfikowanej)
- 130 gramów skrobi ziemniaczanej
- 40 gramów oleju
- szklanka mleka
- 2 jajka M
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (proszek do pieczenia bezglutenowy)
- 4 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Połącz mąki, dodaj żółtka, mleko, olej, cukier, sól, proszek do pieczenia. Wszystko zmiksuj. Przykryj i odstaw na 30 minut.
W drugiej misce ubij białko, następnie delikatnie połącz z masą z pierwszej miski.
Nasmaruj tłuszczem gofrownicę, porządnie nagrzej. Piecz około 5 minut, następnie wystudź na kratce do pieczenia.
Zdrowe gofry gryczane
Kolejny przepis na zdrowe gofry, które można przygotować w wersji bezglutenowej. Jednak uwaga, mają dość charakterystyczny posmak typowy dla kaszy gryczanej.
- 1 szklanka mąki gryczanej najlepiej z kaszy białej, niepalonej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- dwie łyżki cukru,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 jajka
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie połącz z pozostałymi składnikami. Ciasto wlewaj na gorącą wysmarowaną tłuszczem gofrownicę.
Zdrowe gofry owsiane
Fit gofry owsiane można przygotować zarówno na słodko jak i na słono. W zależności od dodatków można je jeść na wiele sposobów. Nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Jeśli masz w domu gotową mąkę owsianą gofry przygotujesz w kilka minut.
- 2 szklanki płatków owsianych lub 2 szklanki mąki owsianej,
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka miodu,
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
Płatki blendujemy aż do momentu, gdy powstanie mąka. Jeśli masz w domu mąkę owsianą, omijasz ten punkt. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Ciasto na gofry owsiane powinno być gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie, należy dodać więcej mąki.
Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ciasto. Gofry są gotowe po kilku minutach. Smacznego!
6 komentarzy
Bardzo lubię gofry, mam gofrownicę i te przepisy spadły jak z nieba, dzięki 🙂 Tylko owe mąki dziwne muszę zakupić.
Tych przepisów jeszcze nie próbowałam, ale są na prawdę ciekawe. Ten z tą mąką gryczaną raczej pominę, bo sądzę, że ten charakterystyczny smak może mi przeszkadzać.
Super! Przepisy będę musiała kiedyś wypróbować 🙂
Gofrownicy nie mam. Muszę foremkę kupić i zapiekać, ale… Wszystkie widzę, masz w wersji bezglutenowej. Przepisy idealne dla mnie, tylko mleko roślinne i siemię lniane zamiast jajka, ale to już nie za specjalne zmiany, jak dla mnie.
Gofrownica marzy mi się od lat ale powstrzymuję się od jej kupna bo boję się, że wtedy będę jadła gofry codziennie. 🙂 Chociaż takie zdrowe może nie byłyby tak zabójcze dla figury? Podobno można zrobić też z mąki z ciecierzycy ale nie próbowałam…
Ja też z mąki z ciecierzycy nie próbowałam..
Zawsze możesz zamknąć gofrownicę w sejfie 😛