Główne menu

3 szybkie przepisy na wielkanocne ciasta

Można stać w długiej kolejce przed ulubioną cukiernią w sobotę. Można też przygotować ulubione ciasto samodzielnie. Nie brakuje przepisów naprawdę prostych, udających się każdemu. Do przygotowania ciast nie potrzeba wykwintnych składników, wystarczą proste produkty dostępne niemal w każdej kuchni. Oto 3 niezawodne przepisy na świąteczne wypieki.

3 szybkie przepisy na wielkanocne ciasta

Babka z majonezem

Ciasto gotowe w 10 minut? Proszę bardzo. Oto babka majonezowa, która ma tą przewagę nad każdą inną, że jest długo wilgotna, świeża i smaczna. Do tego lekka i delikatna. Majonez jest tłusty, więc dba o dobry smak babki, nie czuć go jednak w wypieku. Nie ma obawy, że zyskamy wytrawną przekąskę. Nic z tych rzeczy.

Można ją przygotować w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis jest bardzo prosty, wszystkie składniki znajdziemy w kuchni.

  • 4 jajka,
  • 170 gramów mąki ziemniaczanej bezglutenowej (dla tradycyjnych wypieków – 80 gramów mąki pszennej i 90 gramów mąki ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (lub tradycyjnego)
  • 140 gramów majonezu (około 5 łyżek)
  • pół szklanki cukru

Jajka w temperaturze pokojowej ubijaj z cukrem przez kilka minut, by powstała puszysta i jasna masa. Następnie dodaj majonez – wmieszaj łyżką oraz wymieszane wcześniej suche składniki (przesiana mąka oraz proszek do pieczenia) – również połącz delikatnie łyżką.

Przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Możesz udekorować polewą cytrynową lub posypać cukrem pudrem.

Najprostszy mazurek

Najszybszy i najprostszy mazurek? Zapomnij o wielogodzinnych przygotowaniach. Ten przepis pozwoli Ci na przygotowania na ostatnią chwilę.

  • 350 gramów mąki
  • 100 gramów cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 gramów zimnego masła
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Zimne masło pokrój, dodaj przesiana mąkę, cukier, żółtka, kwaśną śmietanę i sól. Wszystkie składniki szybko zagnieć i owiń folią spożywczą. Następnie włóż do lodówki na około godzinę.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 7 mm. Możesz wykroić kształt owalny lub prostokątny, a pozostałą część użyć na ulepienie brzegu.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Gdy ciasto ostygnie, sięgnij po gotową masę korówkową. Podgrzej ją lekko, by uzyskać płynną konsystencję. Wyłóż na zimne ciasto. Udekoruj bakaliami – orzechami, morelami, rodzynkami, płatkami migdałów, roztopioną czekoladą.

Przepis na szybki sernik

Czy da się przygotować sernik w 7 minut (nie licząc czasu pieczenia)? Okazuje się, że jak najbardziej.

Wystarczy tylko kilka składników. Oczywiście:

  • 1 kilograma sera,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • opakowanie budyniu.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy.

Przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką lub bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 80 minut.

Po upieczeniu zaleca się obkroić sernik od brzegu i szybko upuścić ciasto z wysokości około 50 centymetrów, by zapobiec opadaniu ciasta.

Jakie są najbardziej tradycyjne wypieki wielkanocne? Oczywiście te wyżej przedstawione – mazurki, baby i sernik. Niektórzy też przygotowują makowce i paschy. A Wy? Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym słodkim stole w Waszych domach?

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>