3 szybkie przepisy na wielkanocne ciasta
Można stać w długiej kolejce przed ulubioną cukiernią w sobotę. Można też przygotować ulubione ciasto samodzielnie. Nie brakuje przepisów naprawdę prostych, udających się każdemu. Do przygotowania ciast nie potrzeba wykwintnych składników, wystarczą proste produkty dostępne niemal w każdej kuchni. Oto 3 niezawodne przepisy na świąteczne wypieki.
Babka z majonezem
Ciasto gotowe w 10 minut? Proszę bardzo. Oto babka majonezowa, która ma tą przewagę nad każdą inną, że jest długo wilgotna, świeża i smaczna. Do tego lekka i delikatna. Majonez jest tłusty, więc dba o dobry smak babki, nie czuć go jednak w wypieku. Nie ma obawy, że zyskamy wytrawną przekąskę. Nic z tych rzeczy.
Można ją przygotować w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis jest bardzo prosty, wszystkie składniki znajdziemy w kuchni.
- 4 jajka,
- 170 gramów mąki ziemniaczanej bezglutenowej (dla tradycyjnych wypieków – 80 gramów mąki pszennej i 90 gramów mąki ziemniaczanej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (lub tradycyjnego)
- 140 gramów majonezu (około 5 łyżek)
- pół szklanki cukru
Jajka w temperaturze pokojowej ubijaj z cukrem przez kilka minut, by powstała puszysta i jasna masa. Następnie dodaj majonez – wmieszaj łyżką oraz wymieszane wcześniej suche składniki (przesiana mąka oraz proszek do pieczenia) – również połącz delikatnie łyżką.
Przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Możesz udekorować polewą cytrynową lub posypać cukrem pudrem.
Najprostszy mazurek
Najszybszy i najprostszy mazurek? Zapomnij o wielogodzinnych przygotowaniach. Ten przepis pozwoli Ci na przygotowania na ostatnią chwilę.
- 350 gramów mąki
- 100 gramów cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 gramów zimnego masła
- szczypta soli,
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Zimne masło pokrój, dodaj przesiana mąkę, cukier, żółtka, kwaśną śmietanę i sól. Wszystkie składniki szybko zagnieć i owiń folią spożywczą. Następnie włóż do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 7 mm. Możesz wykroić kształt owalny lub prostokątny, a pozostałą część użyć na ulepienie brzegu.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Gdy ciasto ostygnie, sięgnij po gotową masę korówkową. Podgrzej ją lekko, by uzyskać płynną konsystencję. Wyłóż na zimne ciasto. Udekoruj bakaliami – orzechami, morelami, rodzynkami, płatkami migdałów, roztopioną czekoladą.
Przepis na szybki sernik
Czy da się przygotować sernik w 7 minut (nie licząc czasu pieczenia)? Okazuje się, że jak najbardziej.
Wystarczy tylko kilka składników. Oczywiście:
- 1 kilograma sera,
- pół szklanki cukru,
- 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej,
- opakowanie cukru waniliowego,
- opakowanie budyniu.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy.
Przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką lub bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 80 minut.
Po upieczeniu zaleca się obkroić sernik od brzegu i szybko upuścić ciasto z wysokości około 50 centymetrów, by zapobiec opadaniu ciasta.
Jakie są najbardziej tradycyjne wypieki wielkanocne? Oczywiście te wyżej przedstawione – mazurki, baby i sernik. Niektórzy też przygotowują makowce i paschy. A Wy? Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym słodkim stole w Waszych domach?
Zostaw komentarz