5 dobrych źródeł białka, które nie są mięsem
Wydaje Ci się, że musisz jeść mięso, by dostarczać cennych białek, bez których trudno byłoby Ci funkcjonować? To mit. Istnieją ważne źródła białka, które są równie dobre jak tradycyjny schabowy.
Dlaczego warto sięgać po alternatywne źródła białka? Ponieważ pozwalają wyrównać poziom cukru, pozytywnie wpływają na nastrój, zmniejszają głód oraz są cenne ze względu na zawartość witamin i mikroelementów. Poznaj je i wprowadź do swojej kuchni!
Orzechy i nasiona
Jedząc migdały i orzeszki pistacjowe, dostarczasz około 15-21 gramów białka w każdym 100 gramów produktu. W ten sposób dodatkowo dostarczasz tłuszcze mononasycone oraz błonnik, a dodatkowo drobne orzeszki mają to do siebie, że są zaskakująco sycące. To dlatego wiele badań potwierdza związek między jedzeniem orzechów i nasion i chudnięciem. Przeprowadzono przykładowo badanie, w którym ludzie jedli 70 migdałów dziennie, co w połączeniu z dietą o niskiej kaloryczności, pozwoliło im stracić 18% masy ciała.
Orzechami możesz posypać kasze, płatki owsiane, sałatki, owoce.
5 komentarzy
Większość Polaków w ogóle nie je tych produktów. Jesteśmy bardzo monotematyczni jeśli chodzi o jedzenie. Tylko ziemniaki i schabowe
Idę na zakupy z Waszą listą 😉
Udanych zakupów 🙂
Niestety z soją nie jest tak wspaniałe. Po pierwsze znakomita większość upraw soi na świecie jest GMO. Po drugie soja zawiera spore ilości fitoestrogenow i spożywania przez kobiety może doprowadzić do hormonalnego zamieszania skutkującego m.in. Tyciem. Wszystko z głowa, w rozsądnych ilościach, dla urozmaicenia, żeby nie było jak w powyższych komentarzach – ziemniaki i schabowy 😉
Cenne uwagi.:)