Główne menu

5 dobrych źródeł białka, które nie są mięsem

Wydaje Ci się, że musisz jeść mięso, by dostarczać cennych białek, bez których trudno byłoby Ci funkcjonować? To mit. Istnieją ważne źródła białka, które są równie dobre jak tradycyjny schabowy.

Dlaczego warto sięgać po alternatywne źródła białka? Ponieważ pozwalają wyrównać poziom cukru, pozytywnie wpływają na nastrój, zmniejszają głód oraz są cenne ze względu na zawartość witamin i mikroelementów. Poznaj je i wprowadź do swojej kuchni!

pistacje

Orzechy i nasiona

Jedząc migdały i orzeszki pistacjowe, dostarczasz około 15-21 gramów białka w każdym 100 gramów produktu. W ten sposób dodatkowo dostarczasz tłuszcze mononasycone oraz błonnik, a dodatkowo drobne orzeszki mają to do siebie, że są zaskakująco sycące. To dlatego wiele badań potwierdza związek między jedzeniem orzechów i nasion i chudnięciem. Przeprowadzono przykładowo badanie, w którym ludzie jedli 70 migdałów dziennie, co w połączeniu z dietą o niskiej kaloryczności, pozwoliło im stracić 18% masy ciała.

 

Orzechami możesz posypać kasze, płatki owsiane, sałatki, owoce.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>