5 dobrych źródeł białka, które nie są mięsem
Soja
Pół szklanki soi zawiera około (uwaga!) 34 grama białka. Dla porównania pół szklanki kurczaka ma ich około 17 gramów. Jeśli wybrany tofu, w pół szklance otrzymamy 10 gramów białka.
Nic dziwnego, że soja uważana jest za cenne źródło białka. Zapewnia wszystkie cenne aminokwasy w ilościach niezbędnych dla zdrowia. To dlatego może konkurować z mięsem i do tego jak smakuje.
Może być spożywane na wiele sposobów: w postaci napoju, tofu, prażonych nasion w połączeniu z innymi nasionami (na przykład dyni).
Jednak uwaga: ostrożnie z produktami przetworzonymi, które produkowane są nie z soi, ale z izolatu białka sojowego. Wybierając je, zyskujesz żywność gorszej jakości, która nie dostarczy wszystkich cennych składników, jak produkty nieprzetworzone.
5 komentarzy
Większość Polaków w ogóle nie je tych produktów. Jesteśmy bardzo monotematyczni jeśli chodzi o jedzenie. Tylko ziemniaki i schabowe
Idę na zakupy z Waszą listą 😉
Udanych zakupów 🙂
Niestety z soją nie jest tak wspaniałe. Po pierwsze znakomita większość upraw soi na świecie jest GMO. Po drugie soja zawiera spore ilości fitoestrogenow i spożywania przez kobiety może doprowadzić do hormonalnego zamieszania skutkującego m.in. Tyciem. Wszystko z głowa, w rozsądnych ilościach, dla urozmaicenia, żeby nie było jak w powyższych komentarzach – ziemniaki i schabowy 😉
Cenne uwagi.:)