Główne menu

5 dobrych źródeł białka, które nie są mięsem


Soja

Pół szklanki soi zawiera około (uwaga!) 34 grama białka. Dla porównania pół szklanki kurczaka ma ich około 17 gramów. Jeśli wybrany tofu, w pół szklance otrzymamy 10 gramów białka.

Nic dziwnego, że soja uważana jest za cenne źródło białka. Zapewnia wszystkie cenne aminokwasy w ilościach niezbędnych dla zdrowia. To dlatego może konkurować z mięsem i do tego jak smakuje.

Może być spożywane na wiele sposobów: w postaci napoju, tofu, prażonych nasion w połączeniu z innymi nasionami (na przykład dyni).

Jednak uwaga: ostrożnie z produktami przetworzonymi, które produkowane są nie z soi, ale z izolatu białka sojowego. Wybierając je, zyskujesz żywność gorszej jakości, która nie dostarczy wszystkich cennych składników, jak produkty nieprzetworzone.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>