5 dobrych źródeł białka, które nie są mięsem
Fasola
Filiżanka gotowanej fasoli ma około 12-16 gramów białka.
Choć często o niej zapominamy, to warto ją włączać w menu, bo ma niską zawartość tłuszczu, a dużo błonnika, dlatego ma pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego, obniża stężenie cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Najnowsze badania sugerują, że spożywanie fasoli, ryb oraz orzechów w miejscu czerwonego mięsa może zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych i przedwczesnej śmierci.
Fasola nie jest niestety kompletnym źródłem białka. Warto połączyć jej spożycie z soczewicą, brązowym ryżem, ciecierzycą, itd.
5 komentarzy
Większość Polaków w ogóle nie je tych produktów. Jesteśmy bardzo monotematyczni jeśli chodzi o jedzenie. Tylko ziemniaki i schabowe
Idę na zakupy z Waszą listą 😉
Udanych zakupów 🙂
Niestety z soją nie jest tak wspaniałe. Po pierwsze znakomita większość upraw soi na świecie jest GMO. Po drugie soja zawiera spore ilości fitoestrogenow i spożywania przez kobiety może doprowadzić do hormonalnego zamieszania skutkującego m.in. Tyciem. Wszystko z głowa, w rozsądnych ilościach, dla urozmaicenia, żeby nie było jak w powyższych komentarzach – ziemniaki i schabowy 😉
Cenne uwagi.:)