Główne menu

5 dobrych źródeł białka, które nie są mięsem

Fasola

Filiżanka gotowanej fasoli ma około 12-16 gramów białka.

Choć często o niej zapominamy, to warto ją włączać w menu, bo ma niską zawartość tłuszczu, a dużo błonnika, dlatego ma pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego, obniża stężenie cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Najnowsze badania sugerują, że spożywanie fasoli, ryb oraz orzechów w miejscu czerwonego mięsa może zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych i przedwczesnej śmierci.

 Fasola nie jest niestety kompletnym źródłem białka. Warto połączyć jej spożycie z soczewicą, brązowym ryżem, ciecierzycą, itd.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>