Główne menu

Inf. prasowa
5 najbrudniejszych miejsc w twojej kuchni

Kuchnia to miejsce, w którym generalnie powinien panować porządek na co dzień, ze względu na to, że przechowujemy tam i spożywamy produkty. Jest jednak 5 miejsc, które wymagają szczególnego porządku, w różnym znaczeniu tego słowa.

Kuchnia jest często traktowana jako reprezentacyjne miejsce naszego mieszkania. Buduje domowe ciepło i pomaga podtrzymywać rodzinne rytuały. Zasługuje więc na szczególną troskę o czystość i porządek, a jednocześnie na praktyczne rozwiązania.

Oto miejsca w kuchni, w których zwykle jest najbrudniej. Jeśli nie masz czasu na sprzątanie, spróbuj zadbać chociaż o tę piątkę:

Przestrzeń wokół lodówki

Jest to miejsce szczególnie narażone na zabrudzenia. Lodówka zazwyczaj stoi w rogu kuchni, i dobrze, by ta część pomieszczenia była wyłożona kafelkami. Pomoże to utrzymać czystość i ograniczy ilość kurzu, który i tak będzie się tam zbierał choćby ze względu na pracę urządzenia. W lodówce trzymamy jedzenie, które często odkładamy gdzieś obok, gdy je wyjmujemy – wtedy też zdarza się, że jakieś drobinki upadną na podłogę. Dbajmy więc o to, by okolice lodówki sprzątać kilka razy w tygodniu.

 

Zlew i suszarka do naczyń

W kuchennym zlewie zazwyczaj myjemy naczynia, dlatego zbiera się tam sporo brudu i odpadków po posiłkach. Zlew i jego odpływ powinniśmy czyścić regularnie, ponieważ tam, ze względu na dużą wilgotność, najłatwiej tworzy się pleśń i grzyb – a przecież naczynia chcemy mieć czyste. Inną kwestią jest suszarka do naczyń, która zazwyczaj znajduje się w zlewie lub obok nie niego. Alternatywnym rozwiązaniem może być wisząca suszarka do naczyń czy odsączarka. Większość suszarek wyposażona jest od razu w ociekacz do sztućców. Pełną paletę produktów do suszenia naczyń można sprawdzić np. tutaj: https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/cooking/15938/ .

Miejsce z przyprawami

W tym przypadku chodzi nam o trzymanie ich w odpowiednim porządku i ładzie. Jeśli stosujemy wiele przypraw, zazwyczaj w ferworze gotowania odkładamy je z powrotem losowo do szafki, a później nie możemy niczego znaleźć. Przyprawy są niezwykle istotne w gotowaniu, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalny organizer, segregujący przyprawy od a do z (już nigdy więcej nie będziemy ich szukać), lub słoiczki, które dodatkowo na dłużej utrzymają aromat kulinarnych dodatków.

Kuchenka gazowa i blat wokół niej

Kuchenka gazowa potrafi się brudzić jeszcze szybciej niż okolice lodówki, co jest rzeczą oczywistą – to tutaj bulgoczą sosy i kipią wywary, i to tutaj przede wszystkim chcemy przygotować smaczne i zdrowe jedzenie. Zalecamy czyszczenie kuchenki raz w tygodniu, łącznie z szorowaniem żeliwnej kratki nad palnikami. Im dłużej pozwolimy się odkładać i przypadać resztkom, tym trudniej będzie nam to usunąć.

Szuflada lub koszyk ze sztućcami

Możemy je podzielić na kilka części. W szczególności, jeśli nie chcemy się bawić w poszukiwania widelców czy noży, możemy wyposażyć szufladę w organizer sztućców. Po drugie, jeśli część ze sztućców jest większa – mamy tu na myśli np. noże do krojenia chleba, sera czy tasaki, które możemy trzymać w osobnej szufladzie lub na specjalnej magnetycznej płycie stojącej na blacie. Osobne miejsce powinniśmy też znaleźć na przybory do pieczenia.

Praktyczne rozwiązania i organizery

W utrzymaniu porządku i odpowiedniej organizacji kuchni pomogą też takie rozwiązania, jak:

  • dodatkowe wiszące półki kuchenne,
  • głębokie szuflady,
  • półki narożnikowe pod zlewem, w których z łatwością schowamy większe garnki,
  • specjalne organizery w dodatkowych szufladach,
  • drobne pojemniki stawiane na blacie.

Jeśli chodzi o podłogę, coraz więcej osób inwestuje w automatyczne odkurzacze, które raz dziennie automatycznie potrafią zamieść podłogę kuchenną z okruszków, kurzu i innych drobinek.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>