Główne menu

Inf. prasowa
5 sposobów na wykorzystanie piekarnika, o których nie miałeś pojęcia

Piekarnik najczęściej wykorzystywany jest do przygotowywania domowych wypieków oraz obiadów, np. mięs, ryb, zapiekanek czy pieczonych warzyw. Warto pamiętać jednak, że sprzęt ten ma dużo więcej możliwości. Poniżej znajdziesz 5 sposobów na wykorzystanie piekarnika, o których nie miałeś pojęcia.  

Popcorn z piekarnika  

Najszybszym i najpopularniejszym sposobem na przygotowanie popcornu jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Dzięki temu już po kilku minutach cieszyć się można chrupiącą przekąską. Popcorn równie szybko zrobić można na patelni lub w garnku. Mało kto wie, że popcorn przygotować można także w piekarniku. Wystarczy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym umieścić odrobinę ziaren kukurydzy i dokładnie zamknąć lub przykryć. Po kilku minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczny dźwięk pękających ziarenek.  

Jajka sadzone z piekarnika  

Nie każdy wie, że jajka sadzone przygotować można nie tylko na patelni, ale i w piekarniku. Wystarczy umieścić je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez kilka minut. W ten sam sposób w piekarniku można przygotować pyszną szakszukę, czyli jajka w pomidorach. To doskonała przekąska na sezon jesienno-zimowy. Jajko sadzone z założenia jest szybkim śniadaniem, które można wykonać w kilka minut. Warto pamiętać, że czas przygotowania dania w piekarniku wcale nie musi być dłuższy. Ważne, aby piekarnik elektryczny posiadał odpowiednie funkcje. Dla przykładu, niektóre modele piekarników Electrolux posiadają opcję szybkiego nagrzewania piekarnika. Pozwala to  skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy nawet o 40 proc.  

Owsianka z piekarnika  

Pieczona owsianka to pyszna propozycja na zdrowe śniadanie. Jak ją przygotować? 5-6 łyżek płatków należy zalać szklanką wrzątku lub gorącego mleka i odstawić na kilka minut. Po tym czasie należy umieścić owsiankę w wysmarowanej tłuszczem foremce i zapiekać przez 20-30 minut. Aby owsianka była smaczniejsza, można dodać do niej owoce i aromatyczne przyprawy. Do zapiekania doskonale sprawdzą się zwłaszcza jabłka, rodzynki i cynamon. 

Zupa z piekarnika  

Zupa serowo-cebulowa z piekarnika? Brzmi dziwnie, jednak warto zaryzykować. To doskonała propozycja na aromatyczny i sycący posiłek. Jak ja przygotować? Pierwszym krokiem jest podsmażenie 2-3 cebul na odrobinie masła. Gdy warzywa będą miękkie, należy zalać je wcześniej przygotowanym bulionem i razem umieścić w piekarniku. Po kilku minutach pieczenia do zupy można wrzucić pół kilo pokrojonego w drobną kostkę sera żółtego. Zupę z serem należy piec przez około 10-15 min, aż do rozpuszczenia sera. Przed podaniem należy doprawić zupę odrobiną pieprzu.  

Odmrażanie w piekarniku  

Mało kto wie, że w piekarniku można nie tylko piec, ale i odmrażać produkty. Cały proces przypomina odmrażanie w kuchence mikrofalowej, jednak trwa odrobinę dłużej. Odmrażanie warto rozpocząć od niższych temperatur i w razie konieczności lekko je  zwiększać. Należy pamiętać jednak, że metoda ta sprawdzi się głównie w przypadku gotowych już dań. Nie wolno jej stosować w przypadku surowych mięs czy ryb.  

 

 

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>