6 powodów, dla których krem z dyni to jest to!
Dynia zadomowiła się w Polsce już na dobre. Jej popularność jest niesamowita. Używamy dyni do wypieków, ciast, ciasteczek, babeczek, ale również placków, zapiekanek, sosów i rzecz jasna jako główny składnik zup. Nic dziwnego, krem z dyni jest smaczny i szalenie zdrowy. Oto 6 podstawowych powodów, dla których warto go przygotować, plus sprawdzony przepis na końcu.
Krem z dyni to bomba witaminowa
Dynia pozwala dostarczyć mnóstwo cennych witamin i minerałów. Podstawowe to: witamina A, B1, B2, C, PP, magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor.
Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój organizm jest prawidłowo odżywiony, sięgnij po dynię na zdrowie.
Krem z dyni ma niewiele kalorii
100 gramów dyni to jedynie 26 kcal. Dynia wspomaga odchudzanie, dostarcza mnóstwo błonnika, sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu i wspomaga proces odkwaszania. Dodatkowo reguluje pracę jelit i chroni przed powszechnymi wśród kobiet zaparciami. A przy tym jest lekkostrawna!
Krem z dyni jest cennym źródłem przeciwutleniaczy
Rola przeciwutleniaczy jest dobrze znana. To właśnie antyoksydanty chronią przed negatywnym wpływem wolnych rodników, poważnymi chorobami, w tym nowotworami i przedwczesnym starzeniem.
Dynia jest ważnym źródłem beta-karotenu, który decyduje o pięknym kolorze dyni. To właśnie beta-karoten, prowitamina A wzmacnia odporność i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Wykazano ponadto, że zapobiega miażdżycy, chorobom serca, zawalom i udarom mózgu.
Działa przeciwzapalnie
Dynia wykazuje działanie przeciwzapalne, skutecznie podnosi odporność organizmu. W sezonie, kiedy jest najtańsza, jej spożywanie jest szczególnie wskazane. Pozwala bowiem chronić się przed sezonowymi infekcjami i wspierać funkcjonowanie mechanizmów obronnych.
Krem z dyni chroni przed cukrzycą
Naukowcy z Chin odkryli, że indeks znajdujący się w dyni o nazwie D-chiro-inozytol ma właściwości podobne do insuliny. Dzięki temu obniża poziom cukru we krwi, i może działać profilaktycznie w przypadku osób narażonych na cukrzycę insulinozależną. Niestety dyni nie zaleca się już chorym na cukrzycę, ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Krem z dyni korzystnie wpływa na skórę
Trądzik dorosłych, a może pierwsze zmarszczki? Dynia świetnie wzmacnia skórę od środka. Dzięki temu, że chroni przed wolnymi rodnikami, spowalnia procesy starzenia.
Jak przygotować krem z dyni?
- 500 gramów dyni po obraniu
- 25 g masła
- 250 gramów ziemniaków
- 1 cebula
- łyżeczka kurkumy
- 1.5 szklanki bulionu,
- 1 szklanka mleka
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. W garnku na masło wrzucamy posiekaną cebulę, następnie dynię i ziemniaki. Doprawiamy solą i kurkumą. Smażymy kilka minut, co chwilę mieszając. Wlewamy bulion, zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy kilkanaście minut. Następnie miksujemy i dodajemy mleko.
5 komentarzy
Ja nie muszę mieć wiedzy innej ponad tą, że jest mega pyszna i łatwa 🙂
Dynia Jest wyborna, pod warunkiem, że dobrze przyprawiona. Dla dzieci robię na słodko z marchewką, a kremy i sosy do kopytek na ostro z ziołami, wędzoną papryką i papryczką chili.
Serdecznie pozdrawiam
Ja się w tym roku przekonuję, że dynia może być smaczna. Nie przepadałam za nią kiedyś.
Jadłam już kilka razy dobry krem z dyni 🙂 lubię ten czas dyni
Krem z dyni… Poznałam podczas pierwszego ultramaratonu i zakochałam się na zawsze… Gotuję, kocham i uwielbiam 🙂
Pozdrawiam:-)