Główne menu

6 powodów, dla których krem z dyni to jest to!

Dynia zadomowiła się w Polsce już na dobre. Jej popularność jest niesamowita. Używamy dyni do wypieków, ciast, ciasteczek, babeczek, ale również placków, zapiekanek, sosów i rzecz jasna jako główny składnik zup. Nic dziwnego, krem z dyni jest smaczny i szalenie zdrowy. Oto 6 podstawowych powodów, dla których warto go przygotować, plus sprawdzony przepis na końcu.

Krem z dyni to bomba witaminowa

Dynia pozwala dostarczyć mnóstwo cennych witamin i minerałów. Podstawowe to: witamina A, B1, B2, C, PP, magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor.

Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój organizm jest prawidłowo odżywiony, sięgnij po dynię na zdrowie.

krem z dyni

Krem z dyni ma niewiele kalorii

100 gramów dyni to jedynie 26 kcal. Dynia wspomaga odchudzanie, dostarcza mnóstwo błonnika, sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu i wspomaga proces odkwaszania. Dodatkowo reguluje pracę jelit i chroni przed powszechnymi wśród kobiet zaparciami.  A przy tym jest lekkostrawna!

Krem z dyni jest cennym źródłem przeciwutleniaczy

Rola przeciwutleniaczy jest dobrze znana. To właśnie antyoksydanty chronią przed negatywnym wpływem wolnych rodników, poważnymi chorobami, w tym nowotworami i przedwczesnym starzeniem.

Dynia jest ważnym źródłem beta-karotenu, który decyduje o pięknym kolorze dyni. To właśnie beta-karoten, prowitamina A  wzmacnia odporność i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Wykazano ponadto, że zapobiega miażdżycy, chorobom serca, zawalom i udarom mózgu.

Działa przeciwzapalnie

Dynia wykazuje działanie przeciwzapalne, skutecznie podnosi odporność organizmu. W sezonie, kiedy jest najtańsza, jej spożywanie jest szczególnie wskazane. Pozwala bowiem chronić się przed sezonowymi infekcjami i wspierać funkcjonowanie mechanizmów obronnych.

Krem z dyni chroni przed cukrzycą

Naukowcy z Chin odkryli, że indeks znajdujący się w dyni o nazwie D-chiro-inozytol ma właściwości podobne do insuliny. Dzięki temu obniża poziom cukru we krwi, i może działać profilaktycznie w przypadku osób narażonych na cukrzycę insulinozależną. Niestety dyni nie zaleca się już chorym na cukrzycę, ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Krem z dyni korzystnie wpływa na skórę

Trądzik dorosłych, a może pierwsze zmarszczki? Dynia świetnie wzmacnia skórę od środka. Dzięki temu, że chroni przed wolnymi rodnikami, spowalnia procesy starzenia.

Jak przygotować krem z dyni?

  • 500 gramów dyni po obraniu
  • 25 g masła
  • 250 gramów ziemniaków
  • 1 cebula
  • łyżeczka kurkumy
  • 1.5 szklanki bulionu,
  • 1 szklanka mleka

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. W garnku na masło wrzucamy posiekaną cebulę, następnie dynię i ziemniaki. Doprawiamy solą i kurkumą. Smażymy kilka minut, co chwilę mieszając. Wlewamy bulion, zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy kilkanaście minut. Następnie miksujemy i dodajemy mleko.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>