7 niezwykłych właściwości kapusty
Co tam superfoods, produkty o mało znanych nazwach, egzotyczne owoce i przyprawy, skoro mamy swoją swojską kapustę? Kapucha nie ma jednak tak silnego PR, dlatego mało kto wie o jej niesamowitych właściwościach. A jest ich naprawdę wiele. Oto 7 najciekawszych.
Kapusta na odporność
Co zrobić, żeby choroby omijały nas szerokim łukiem? Jeść kapustę, najlepiej kiszoną, która ma więcej witaminy C niż kapusta świeża lub kapustę świeżą (nie gotowaną). Najwięcej witaminy C mają zewnętrze liście.
Kapusta sprawia, że nasz układ immunologiczny działa sprawniej. Lepiej chroni przed chorobami, a gdy te wystąpią, organizm szybciej sobie z nimi radzi.
Kapusta chroni przed niedokrwistością
Kobiety są szczególnie narażone na anemię. Jedzenie kapusty może przeciwdziałać niedokrwistości. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości żelaza oraz dodatkowo obecności miedzi, magnezu, chlorofilu.
Kapusta na wrzody żołądka, zaparcia i zgagę
Kapusta dzięki temu, że wyściela przewód pokarmowy chroni przed chorobą wrzodową, zgagą, zmniejsza ryzyko wystąpienia nieżytów.
Ponadto stabilizuje pracę układu pokarmowego i usprawnia rytm wypróżnień.
Kapusta stabilizuje poziom cukru we krwi
Wraz z wiekiem wzrasta ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Kapusta dzięki temu, że stabilizuje poziom cukru we krwi, chroni przed chorobą.
Kapusta daje też uczucie sytości, chroni przed podjadaniem. Ma pozytywny wpływ na sylwetkę. 100 gramów kapusty to jedynie 40 kcal. Zatem przekonanie, że kapusta tuczy, jest nieprawdziwe.
Kapusta na problemy skórne
Warto wypróbować kapustę nie tylko wewnętrznie. Świetnie sprawdza się stosowana także od zewnątrz, na oparzenia, trądzik, egzemę czy liszaje. Jeśli masz opuchnięte kolano, czy łokieć, warto przyłożyć na obolałe miejsce świeże liście. W taki sam sposób będzie działała kapusta na problemy reumatyczne, a także na miejsca po ugryzieniach komarów, bóle głowy i migreny.
Wszystko dlatego, że liście kapusty działają przeciwbólowo i antyseptycznie.
Kapusta na piękny wygląd
Kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw, które jest bogate w witaminy – B, C, A, E, K. Znaczenie ma także wysoka zawartość siarki i cynku.
Jedzenie jej korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Czerwona kapusta chroni przed nowotworami
Niezastąpiona jest także czerwona kapusta, która jest bogatym źródłem antocyjanów o działaniu antynowotworowym. Silne właściwości przeciwutleniające kapusty chronią przed wolnymi rodnikami będącymi źródłem wielu problemów zdrowotnych, w tym przedwczesnego starzenia.
Tak więc jedzmy kapustę! Warto!
2 komentarze
Podobno na odchudzanie także dobra, no i smaczna w każdej postaci:-)
Stara, dobra, poczciwa kapusta… na surówkę u mnie zawsze znajdzie się miejsce 🙂