Główne menu

7 powodów, dla których warto chrupać pestki dyni

W codziennej diecie często zapominamy o pestkach i nasionach. Są niewielkie, dlatego jakoś nam umykają. Tymczasem mimo niewielkich rozmiarów, ich moc jest ogromna. Na przykład takie pestki dyni są niezastąpione. Oto 7 powodów, dlaczego warto je jeść.

Pestki dyni to mnóstwo cynku

Gdy cierpisz z powodu niedoboru cynku, jednym z wyraźniejszych objawów jest pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci. Rany kiepsko się goją, może pojawić się trądzik i owrzodzenia. Znaczenie cynku jest jednak dużo większe. Składnik ten jest niezbędny także do prawidłowego działania układu krążenia i układu pokarmowego. Zapobiega żylakom, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, wspomaga działanie trzustki i prawidłowe wydzielanie insuliny.

W 100 gramów pestek dyni znajduje się aż 7,64 mg cynku.

pestki dyni

I magnezu

100 gramów dyni zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na magnez.  Pestki dyni są jednym z lepszych naturalnych źródeł magnezu.

Tymczasem wiele osób ma dzisiaj problemy z niedoborem magnezu (W Stanach Zjednoczonych 79% osób spożywa mniej niż zalecane minimum magnezu na dobę). Poza tym zapotrzebowanie na magnez z uwagi na szybki i stresujący tryb życia często rośnie. Objawami niedoboru tego składnika, jakie się obserwuje, jest zmęczenie, nerwowość, senność, nadpobudliwość nerwowa, tiki, czy zaburzenia rytmu serca.

Magnez stabilizuje pracę układu nerwowego, działa uspokajająco i wspomaga zapamiętywanie. Jest niezbędny do przeprowadzenia nawet 600 reakcji chemicznych. Warto zatem jeść pestki dyni, by dostarczać cennego magnezu.

Wielonasycone kwasy tłuszczowe

Kolejny ważny powód, dla którego warto chrupać pestki dyni to obecność w ziarnach wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Są one niezbędne do budowania ścian komórkowych, a także do spełniania funkcji transportowej. Są dobrym źródłem energii, dobrze wpływają na funkcjonowanie serca i układu krążenia, a także innych układów.

Żelazo

Chrupiąc pestki dyni, możemy uzupełnić niedobory żelaza. W 100 gramach znajdziemy 3,3 mg tego składnika.

To bardzo kusząca opcja, zwłaszcza, że wiele kobiet cierpi na anemię. Tymczasem żelazo wspiera produkcję czerwonych krwinek, jest potrzebne w transporcie tlenu do tkanek, wspiera układ immunologiczny.

Mnóstwo witamin

Pestki dyni to takie superjedzenie, ponieważ kryją doskonały skład. Dostarczają mnóstwo witamin takich, jak witamina A, C, B1, B2, B3, B6, E.

Tak szeroki przekrój to wszechstronne działanie: korzystny wpływ na wzrok, wzmocnienie skóry, ochrona przed utratą wody, blokada przed przedwczesnym starzeniem, wspomaganie produkcji energii, wzmocnienie działania insuliny, działanie przeciwzapalne i wiele innych.

Pestki dyni zapewniają spektakularne działanie przeciwzapalne, chronią przed wpływem wolnych rodników, w tym mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów.

Pomagają w zasypianiu

Jeśli masz problemy ze snem, chrup pestki dyni przed pójściem spać. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi tryptofan, który wspomaga zdrowy, regenerujący sen.

Poza tym pestki dyni dostarczając sporo magnezu, również sprzyjają wypoczynkowi. Dowiedziono, że odpowiedni poziom tego składnika ułatwia zasypianie.

Pestki dyni obniżają poziom cukru krwi

Pestki dyni wzmacniają serce i pozwalają obniżyć poziom cukru we krwi. Chronią zatem przed coraz częściej występującą cukrzycą.

Wiele badań pokazało, że dynia może wspomagać kontrolę poziom cukru we krwi, sprzyjając w ten sposób zdrowiu, a także odpowiedniej wadze.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>