Główne menu

8 powodów, dla których warto jeść owoce granatu

Jeden z najzdrowszych owoców na świecie? Granat! Doskonały dodatek do sałatek, kaszy, ciast. Świetnie smakuje też z jogurtem naturalnym czy solo. Dlaczego warto go jeść? Powodów jest sporo. Pomijając dobry smak, jest niezastąpiony na stres, poprawia też sprawność seksualną. To jednak nie wszystkie atuty!

Kilka słów o granacie

Granat (punica granatum) należy rodziny krwawnicowatych. Występuje naturalnie w Azji, na Półwyspie Indyjskim. Uprawiany jest w wielu miejscach na świecie.

Ma grubą, niejadalną skórkę i środek kryjący czerwone soczyste pestki. To one stanowią najcenniejszą część owocu. Rozdzielają je biało-kremowe błonki. Nasiona można spożywać na surowo, a także po przetworzeniu, na przykład w formie soku.

Właściwości zdrowotne granatu są znane od dawna. Były wykorzystywane już w medycynie starożytnej. I niemal od zawsze granaty uznawane są za owoce długowieczności.

Co kryje granat? W jednej filiżance znajduje się 144 kalorii i oprócz tego:

  • 7 gramów błonnika,
  • 3 gramy białka,
  • witamina C (30% zapotrzebowania dziennego),
  • witamina K (36% dziennego zapotrzebowania),
  • kwas foliowy (16% dziennego zapotrzebowania),
  • potas (12% dziennego zapotrzebowania).

Dodatkowo granaty zawierają witaminę A, magnez, wapń, krzem, jod.

Silne źródło przeciwutleniaczy

granat

Granat zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy. Po pierwsze punicalagins. Ich główna zaleta to siła działania. Tak wysoka, że szacowana na trzy razy wyższą niż ta, którą wykazuje zielona herbata.

Po drugie granaty dostarczają kwasu punicynowego, który jest sprzężonym rodzajem kwasu linolowego. To właśnie przeciwutleniacze odpowiadają za wysokie właściwości prozdrowotne granatów – ochronę przed chorobami, wyższą odporność i powolniejsze starzenie.

Działanie przeciwzapalne

Czy wiesz, że większość problemów ze zdrowiem zaczyna się od stanu zapalnego w organizmie? Dlatego tak ważne jest, by systematycznie gasić pożary, a najlepiej do nich nie dopuszczać. W tym zadaniu najlepiej sprawdza się właśnie granat, który wykazuje imponujące działanie przeciwzapalne.

W ten sposób chroni przed nowotworami, np. rakiem prostaty czy nowotworem piersi, chorobami serca, cukrzycą, a także otyłością.

Granat na infekcje

Jak wspomagać leczenie infekcji bakteryjnych i grzybiczych? Oczywiście sięgając po granaty. Wykazano, że doskonale radzą sobie z walką z popularnymi szczepami chorobotwórczymi.

Na stawy

Chcesz mieć zdrowe stawy i uchronić się przed stanem zapalnym? Sięgnij po granaty. Ostatnie wyniki badań sugerują, że sok z granatów może hamować enzymy, które uszkadzają stawy u osób chorujących na chorobę zwyrodnieniową.

Na zaburzenia erekcji

Granaty to pyszny dodatek w kuchni. Nie tylko pozytywnie wpływa na zdrowie i chroni przed chorobami. Ma także korzystny wpływ na funkcje seksualne. Przez wielu uważany jest za afrodyzjak, poprawiający libido. Uznawany jest także za symbol płodności. To nie wszystko. Dowiedziono, że usprawnia przepływ krwi i wspomaga wystąpienie erekcji.

Na objawy PMS i menopauzę

Jedzenie owoców granatu może zmniejszyć przykre objawy przedmiesiączkowe. Może również korzystnie wpływać na samopoczucie kobiet w okresie menopauzy.

Granat na wysokie ciśnienie krwi

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie krwi? Na przykład sięgając po granat. To ważne, bo wysokie ciśnienie krwi jest bardzo niebezpieczne, przez lata może być niezauważone i tym samym nieleczone. Niestety znacznie podnosi ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu czy zawału serca.

Jedzenie granatu znacznie obniża ryzyko chorób serca, które są obecnie uważane za najczęstszą przyczynę przedwczesnej śmierci.

Granat i młodniejesz

Żaden, nawet najlepszy krem nie zadziała, jeśli nie zadbamy o dobrą dietę. Jedzenie granatu to dobry pomysł. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, bogactwie witamin – nasiona granatu poprawiają krążenie w krwi, korzystnie wpływają na koloryt skóry, regenerują drobne uszkodzenia, chronią przed utratą wody. Warto!

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>