8 produktów, które warto jeść po 30 dla zdrowia i urody
Jesteś tym, co jesz. Nie pomoże najdroższy krem i najlepszy zabieg kosmetyczny, jeśli nie zadbasz o to, co dostarczasz swojemu organizmowi wraz z dietą. Dlatego codzienne menu to podstawa. Traktuj swoje ciało z szacunkiem i omijaj szerokim łukiem to, co jemu nie służy! Żeby jeść zdrowo, wcale nie musisz wydawać majątku.
Większość kobiet po 30 dostarcza wraz z dietą za mało błonnika, wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Często w tej grupie diagnozuje się także niedobory witaminy D.
Przykładowo jemy około 12 gramów błonnika dziennie, a powinniśmy spożywać 30. W konsekwencji tyjemy, cierpimy na problemy trawienne. Tymczasem lepiej zapobiegać niż leczyć, a zdrowa dieta potrafi być najlepszym lekarstwem.
Cynamon
Często zapominamy o przyprawach, a to właśnie one mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nie trzeba ich za wiele, by dostarczyć organizmowi dokładnie tego, czego on potrzebuje.
Cynamon z owsianką na śniadanie, z ryżem, dodane do pieczonych owoców, a nawet gulaszu czy szynki.
Po co?
Powodów jest całe mnóstwo! Cynamon ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze. Działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Chroni przed przedwczesnym starzeniem. Dodatkowo obniża poziom cukru we krwi, dzięki temu sprzyja zachowaniu zdrowej wagi ciała.
Zielone liście
W naszym menu nie powinno zabraknąć też zielonego. Liści szpinaku, jarmużu, rukoli, roszponki, sałaty.
Jednak liść sałaty do kanapki to za mało. Warto naprawdę zadbać o to, by w naszym jadłospisie było dużo zieleniny, która dba o dostarczenie wystarczającej ilości cennych substancji:
- witaminy K,
- wapnia,
- karotenoidów,
- witaminy C,
- żelaza,
- fitozwiązków.
Dodatkowo zielone warzywa są doskonałym źródłem chlorofilu, którego odpowiednia ilość w diecie pozwala na zachowanie zdrowia, dobrego samopoczucia i energii.
Siemię lniane i olej lniany
Siemię lniane, inaczej nasiona lnu zwyczajnego, to drobne nasionka o wielkiej mocy. Mają mnóstwo błonnika, cennych lignanów (działających przeciwnowotworowo), steroli roślinnych (chroniących przed wolnymi rodnikami), substancji śluzowych – pozytywnie wpływających na pracę układu trawiennego.
Siemię lniane po zmieleniu warto dodać do chleba, ciasta, można posypać nim kanapki lub sałatkę. Ma neutralny smak, dlatego nie zmienia przygotowywanego dania.
Warto również sięgnąć po olej lniany (który jednak nie nadaje się do podgrzewania), wartościowe źródło cennych kwasów tłuszczowych.
Soczewica
Czerwona, pomarańczowa, zielona, czarna. Nie ma to znaczenia, choć najpopularniejsza jest czerwona soczewica. Soczewica ma mnóstwo witamin, dostarcza cennych składników odżywczych. Stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa (jednak niepełnowartościową), dostarcza także mnóstwo wartościowego białka.
Jedzenie soczewicy przynosi szybką sytość i stabilizację poziomu cukru we krwi, w ten sposób ograniczenie problemu z podjadaniem. Soczewica jest szczególnie polecana dla osób z insulinoopornością i wysokim ciśnieniem krwi.
100 gramów soczewicy dostarcza aż 45% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
Orzechy
Zamiast niezdrowych przekąsek warto sięgnąć po orzechy.
Badania pokazują, że orzechy włoskie pozwalają ograniczyć głód. Już trzy orzechy włoskie dzienne zaspokajają zapotrzebowanie na kwasy omega 3. Zawarty w nich kwas elagowy zwiększa odporność. Jednak uwaga na kaloryczność, w 100 gramach jest aż 645 kcal.
Orzechy laskowe mają z kolei mnóstwo witaminy E – witaminy młodości i płodności. Warto je jeść, by w ten sposób dbać o sylwetkę, ograniczając przede wszystkim problem z magazynowaniem tłuszczu w okolicy brzucha.
Orzechy ziemne są z kolei doskonałym źródłem białka i witaminy B3, której zawierają najwięcej wśród orzechów. Mają też mnóstwo polifenoli, minimalizujących negatywny wpływ wolnych rodników.
Warto jeść też inne orzechy, nie tylko te wyżej wymienione, solo i dodając je do przygotowywanych dań.
Jabłka
Każdego dnia warto jeść także jedno jabłko, które dostarcza mnóstwo błonnika i cennych witamin.
Już jedno jabłko skutecznie wspomaga odchudzanie, usprawnia trawienie, zapobiega zaparciom, wzmacnia układ krążenia, chroniąc przed miażdżycą.
Kapusta
Poczciwa kapusta jest tania i bardzo zdrowa. Podnosi odporność, a także korzystnie wpływa na wygląd, systematycznie jedzona odmładza.
Ma mnóstwo witaminy C (tyle, co cytryna), a także sporo witaminy A, B, E i K. Do tego dostarcza wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Może być spożywana na surowo, po ugotowaniu czy ukiszeniu, w tej ostatniej wersji jest też niezwykłym źródłem probiotyków.
Kasze
Najzdrowsze polskie kasze to kasza gryczana i jaglana.
Kasza gryczana to wartościowe białko, mnóstwo błonnika. Skutecznie obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi, do tego dostarcza mnóstwo witamin – witaminę B1, B6, B2, do tego żelazo, potas, wapń, witaminę E i żelazo.
Równie dobrze wypada kasza jaglana źródło witamin z grupy B, krzemu, magnezu, wapnia, fosforu, potasu i wielu innych wartościowych składników.
Kaszę można jeść nie tylko na obiad, ale też na śniadanie czy kolację, na słodko oraz wytrawnie. Pomysłów jest naprawdę wiele.
Zostaw komentarz