8 smacznych przepisów na domowe zimne napoje
Zamiast gotowych gazowanych napojów, które kupisz w każdym sklepie, przygotuj w kilka chwil orzeźwiającą domową oranżadę, napój z owocami, kompot czy lemoniadę. To wyjątkowo proste! I zdecydowanie zdrowsze.
Domowa oranżada
Będziesz potrzebować: 2 litrów wody, pół kilograma marchwi, 2 obrane pomarańcze+ 1 ze skórą (pamiętaj o sparzeniu).
Wszystkie składniki gotujemy z pół kilogramem cukru przez około 15 minut. Następnie przecedzamy, dodajemy do smaku kwasku cytrynowego i 3 litry zimnej wody. I mamy gotową smaczną, orzeźwiającą domową oranżadę.
Napój arbuzowy
Mocno schłodzonego arbuza obieramy, wyciągamy pestki i miksujemy z dużą ilością kostek lodu i kilkoma listkami mięty. To jest smaczne!
Lemoniada truskawkowa
500 gramów truskawek, sok z jednej cytryny, kilka listków mięty, do tego trzy łyżki cukru pudru, litr wody. Wszystko blendujemy.
Do szklanki wrzucamy kostki lodu, następnie wlewamy lemoniadę i zyskujemy smaczny napój, który polubią mali i duzi.
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu
Pomysł na smaczny i zdrowy napój? Oto on. Wystarczy zalać wrzątkiem kwiaty czarnego bzu, ostudzić, następnie dodać cukru do smaku (lub miodu), cytrynę i miętę. I pić dla zdrowia.
Napój owocowo-miętowy
Parzymy miętę, czekamy aż ostygnie, dodajemy truskawki, jagody, cytrynę lub limonkę. Wszystko dokładnie miksujemy.
Woda z owocami
Na patyk od szaszłyka nabijamy kawałki pomarańczy lub cytryny, przekładamy listkami mięty, wkładamy do dzbanka z wodą i kostkami lodu. Tak przygotowany napój smakuje idealnie, a do tego świetnie prezentuje się na stole.
Woda ogórkowa
Nic tak nie orzeźwi jak woda ogórkowa. Wystarczy, że do kielicha blendera wrzucimy pokrojonego w plastry świeżego ogórka, kilka listków mięty i miód do smaku. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i wodę. Wszystko dokładnie razem mieszamy.
Kompot z rabarbaru
Rabarbar myjemy, odcinamy zielone części, kroimy na 1 cm kawałki.
Do garnka wsypujemy 4 łyżki cukru. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie brązowieć, dodajemy rabarbar. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy wodę, zagotowujemy, następnie zmniejszamy gaz, gotujemy aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy sok z cytryny, przecedzamy.
Przelewamy do dzbanka.
Zostaw komentarz