Główne menu

Antyoksydanty w diecie – czy wiesz, co jeść?

Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości – wolne rodniki odgrywają kluczową rolę w rozwoju nowotworów. Ich obecność jest pod wieloma względami niekorzystna. Dlatego tak istotne jest, by zadbać o odpowiednią ilość antyoksydantów w diecie – substancji, które neutralizują działanie wolnych rodników.

Gdy jest ich za dużo, pojawia się problem…

 

Wolne rodniki powstają w naturalny sposób w każdym organizmie. Są reaktywnymi związkami chemicznymi, pojawiającymi się, gdy atom lub cząsteczka tracą elektron. Posiadają pierwiastek tlenu i powstają w żywej tkance, dlatego nazywane są „reaktywną formą tlenu”. Teoretycznie nie ma w tym niczego niekorzystnego, dopóki ilość wolnych rodników pozostaje pod kontrolą.

Zbyt duże ich stężenie zawsze prowadzi do problemów – uszkadza komórki, a szczególnie: DNA, białka i błony komórkowe. Nieprawidłowości do jakich doprowadzają wolne rodniki stanowią kluczowe znaczenie w trakcie rozwoju nowotworów i innych poważnych chorób.

Antyoksydanty w diecie

Kiedy stężenie wolnych rodników jest zbyt duże?

Wolne rodniki mogą powstawać na skutek działania różnych czynników:

  • promieniowania jonizującego,
  • toksyn ze środowiska – dymu papierosowego, metale ciężkie,
  • diety ubogiej w warzywa i owoce, składającej się z produktów wysoko przetworzonych,
  • dużej ilości cukru w diecie,
  • konserwantów,
  • stresu.

Czym są antyoksydanty (przeciwutleniacze)?

Przeciwutleniacze to substancje chemiczne, które neutralizują działanie wolnych rodników, dzięki temu skutecznie przeciwdziałają uszkodzeniom komórkom.

Organizm jest w stanie pewne antyoksydanty wytworzyć samodzielne. To tak zwane przeciwutleniacze endogenne. Niestety ich obecność jest niewystarczająca. Potrzebne są również antyoksydanty egzogenne.

Najpopularniejszymi antyoksydantami są: likopen, witamina A, C, E, selen.

Antyoksydanty w diecie – gdzie je znajdziemy?

Produkty bogate w antyoksydanty nazywane są superżywnością. Trudno się temu dziwić – ich spożywanie ma bowiem ogromny wpływ na zdrowie – zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów, choroby Alzheimera i innych chorób.

  • winogrona – zwłaszcza te ciemniejsze są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i selenu. Świetnie wpływają na funkcjonowanie układu odporności.
  • jagody i borówki, jagody Acai– najnowsze badania przeprowadzone na zwierzętach potwierdzają, że mają silne działanie przeciwzapalne,
  • maliny i truskawki – zawierają kwas elagowy, który chroni przed czynnikami rakotwórczymi w diecie i środowisku,
  • orzechy – są jednym z najważniejszych składników w diecie, oferują pokaźną dawkę zdrowych tłuszczy, związków fitochemicznych, takie jak resweratrol i sterole roślinne.
  • ciemnozielone warzywa – brokuły, szpinak, jarmuż – są cennym źródłem witamin A, C, E, wapnia, magnezu i potasu. Zawierają również antyoksydanty, zwłaszcza kemferol, ważny składnik w walce z rakiem,
  • słodkie ziemniaki- dostarczają witamin C, A, B6, potasu, wapnia i błonnika.
  • marchew – dostarcza beta karotenu, który może korzystnie wpływać na zdrowie w połączeniu dobrego tłuszczu, zwiększającego jego wchłanialność.
  • zielona herbata – dostarcza dwóch silnych przeciwutlaniaczy – antocyjanów i pro antocyjanów, które zmniejszają stany zapalne. Poza tym warto ją pić ze względu na katechiny, które blokują proces uszkadzania komórek.
  • fasola – to kolejny ważny składnik, niestety rzadko doceniany w sposób, na jaki to zasługuje. Dostarcza wielu ważnych składników, w tym witaminy C, wapnia, cynku i selenu. Jest też ważnym źródłem kwasu foliowego. Szczególnie ważnym źródłem antyoksydantów jest fasola czerwona.

    Komentarz ( 1 )

  • Beata

    O antyoksydantach dowiedziałam sie stosunkowo niedawno, ale od tej pory staram się wzbogacać w nie posiłki…Prostym sposobem jest przygotowywanie koktajli…

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>