Awokado? O właściwościach, które warto docenić
Awokado jest kaloryczne, ale szybko zapewnia uczucie sytości. Jego wielką zaletą jest to, że właściwie nie zawiera cukru. Nazywane jest „pokarmem szczęścia” i co ciekawe to niejedyne powody, dla których warto włączyć owoc o zielonej skórce do codziennego menu.
Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado jest bardzo cennym źródłem wartościowych tłuszczy (omega 9, ma także dobrą proporcję kwasów omega 3 do omega 6) i antyoksydantów, stojących na straży młodości, a także chroniących przed wieloma poważnymi chorobami. Dzięki zawartości potasu obniża ciśnienie krwi. Dostarcza także witaminy: C, E, A, a także cenne witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy. Za sprawą zawartości luteiny i zeaksantyny doskonale wpływa także na wzrok.
To nie wszystkie korzyści. Inne warte wymienienia, to:
- chroni przed rozwojem cukrzycy,
- poprawia pracę układu nerwowego i mózgu,
- kwas oleinowy z owoców awokado zapobiega chorobom serca, miażdżycy,
- ma działanie przeciwnowotworowe (kanadyjscy naukowcy znaleźli w zielonym owocu lipid, który usprawnia walkę z białaczką), dodatkowo wykazano, że chroni przed rakiem piersi u kobiet i nowotworem prostaty u mężczyzn,
- spowalnia proces starzenia,
- polecane jest na stany zapalne jelit i żołądka,
- wzmacnia cebulki i włosy, chroniąc je przed wypadaniem.
Tłusty i odżywczy owoc jest przy tym szalenie uniwersalny. Może być łączony zarówno ze słodkimi, jak i słonymi daniami. Warto zastąpić nim masło…W 100 gramach zawiera 166 kcal.
Kilka ciekawostek
- Czy wiesz, że nazwa „awokado”, najprawdopodobniej w nawiązaniu do jego kształtu, pochodzi od azteckiego „ahuacatl”, oznaczającego…”jądro”?
- Owoc ten nazywany jest również „smaczliwką”.
- Niektórym przypomina gruszkę,czasami nazywane jest właśnie w ten sposób „awokado-gruszka”
- Pestka awokado jest jadalna. Ale nie połykaj jej! Spróbuj ją zmiażdżyć lub zetrzeć i dodaj tak uzyskany proszek do zupy czy smoothie. Zanim to zrobisz, dokładnie ją umyj i wysusz przez kilka dni.
- Z pestki można zrobić także napar, który warto pić trzy razy dziennie. Jeśli chcesz, wzbogać jego smak, dodając ulubione zioła lub miód.
- Czy wiesz, że wyciskając pestkę awokado, uzyskasz mleczny płyn, który po kontakcie z powietrzem stanie się czerwony?
- Kupując owoce, należy szukać miękkich, ale nie nazbyt miękkich owoców.
- Dojrzałe owoce warto przechowywać w lodówce, a te, które są jeszcze twarde kilka dni w temperaturze pokojowej.
Lubicie awokado?
8 komentarzy
Kaloryczne?… Nie bardziej niż banan… A na pewno mniej niż pyszny schobowy…
Moje dzisiejsze sniadanie – uwielbiam awokado
Uwielbiam
Pyszne z mozarella I pomidorem,pieprz I oliwa, moja ciazowa „zachcianka” ktora ratowala mnie przed strasznym rzyganiem.Pasta z avocado I krewetek tez yum.Niestety, o ile smaczne I w miare zdrowe jest niestety niezbyt dobre dla srodowiska ( na 1 kg avocado potrzeba 1000l wody, dla porownania na 1kg brokol tylko 45l wody, nie wspominajac transportu I farmerow ktorzy zeby zaspokoic nasze podniebienia pracuja jak niwolnicy).Pora skupic sie na tym co mamy u siebie.
W Anglii lubią jeść: „avocado on toast”. I ja też
Smaruje chleb avocado zamiast masłem
Idealnie nadaje się zamiast masła. To bardzo zdrowy „tłuszczu”. Dlatego warto włączyć go do diety w trakcie kuracji odchudzającej. Tak też zrobiłam. Oczywiście nie poprzestałam na zdrowym odżywianiu. Dodatkowo codziennie uprawiałam jogging i stosowałam REKLAMA, bo dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i efektywnie podkręca metabolizm. Jestem już o 5 kilogramów lżejsza! A to dopiero pierwszy miesiąc.
Ależ bardzo kaloryczny – ale to są te tzw dobre kalorie. I ja się tego trzymam bo uwielbiam je jeść 🙂 schudłam dzięki diecie i tabsom REKLAMA w dwa miesiące o ponad dziesięć kilo, teraz już utrzymuję wagę od pół roku bez efektu jojo, noo i postanowione – do diety dołączam także ćwiczenia..ale od jutra 😀