Jedz DOJRZAŁE banany – są najzdrowsze
Lubicie jeść banany?
Okazuje się, że to zdrowa i smaczna przekąska, dość kaloryczna, ale ze względu na inne właściwości korzystnie oddziałujące na nasz organizm. Warto je włączyć do menu.
Według doniesień japońskich naukowców najlepsze są banany dojrzałe, które są na marginesie również najsmaczniejsze. To właśnie one produkują przeciwutleniacze, które mają właściwości antynowotworowe oraz sprzyjają w zachowaniu młodej skóry i dobrego samopoczucia. Poza tym dojrzałe banany posiadają łatwiejsze do strawienia cukry.
W pełni dojrzałe banany z czarnymi plamkami na żółtej skórki produkują substancję znaną jako TNF (Tumor Necrosis Factor), który według naukowców może skutecznie zwalczyć nieprawidłowo namnażające się komórki. Im ciemniejsze plamy pojawiają się na bananie, tym działanie tej substancji jest mocniejsze. Poza tym dojrzały banan osiem razy lepiej oddziałuje na układ odporności niż owoc w lekkozielonej skórce.
Problemem na drodze jedzenia dojrzałych bananów może być jedynie cukrzyca czy inne choroba, która sprawia, że unikasz szybkiego wzrostu cukru we krwi. Jeśli masz tego typu kłopot, naukowcy zalecają rozważyć jedzenie dojrzałych owoców z masłem orzechowym, co pozwala spowolnić wchłanianie cukru we krwi.
Zostaw komentarz