Główne menu

Biała herbata i jej niesamowite właściwości

Zawsze jest czas na herbatkę. Zwłaszcza na taką, która pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie. Oto ona: biała herbata, o właściwościach, o których pewnie nie słyszałaś.

biała herbata

Świetny skład

Biała herbata to najmniej przetworzona wśród herbat. Nie jest fermentowana. Liście po zebraniu są od
razu suszone. Ma jasny, słomkowy kolor i delikatny smak oraz aromat. Znana jest od X wieku. Ma
ogromne grono zwolenników.

Biała herbata to przede wszystkim skład. To za jego pośrednictwem wpływa pozytywnie na osobę, która
ją pije. Jako pierwszy atut należałoby wymienić bogactwo przeciwutleniaczy, czy inaczej antyoksydantów, które pozwalają wyłapywać wolne rodniki. I minimalizują stan zapalny, jednocześnie zmniejszając ryzyko rozwinięcia choroby.

Biała herbata zawiera również witaminę C i B3 wspierające układ odporności. Ponadto korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego i wspiera funkcje poznawcze. Poprawia koncentrację i możliwości intelektualne.

Biała herbata i toksyny

Lista zalet jest jednak znacznie dłuższa. Biała herbata działa oczyszczająco. Pozwala usunąć z organizmu toksyny, które utrudniają zdrowe funkcjonowanie, mają negatywny wpływ na samopoczucie i poziom energii. Pobudza i wspiera codzienną aktywność. Korzystnie wpływa na pracę jelit oraz na rytm wypróżnień.
Ma najwięcej antyoksydantów i kofeiny ze wszystkich herbat.

Biała herbata na odchudzanie

Co ciekawe picie białej herbaty może pomóc w odchudzaniu. Biała herbata jako najmniej przetworzona i najbardziej delikatna wspiera trawienie. Chroni organizm przed gromadzeniem tłuszczu. Pozwala szybciej pozbywać się nadmiernej tkanki tłuszczowej. Badania pokazują, że regularne picie białej herbaty pozwala podnieść tempo metabolizmu o 4-5% i spalać dzięki temu każdego dnia o 100 kalorii więcej.

Poza tym biała herbata jest bogata w katechiny, zwłaszcza EGCG, które znane są z tego, że są skutecznymi spalaczami tłuszczu, blokującymi również przed odkładaniem tkanki tłuszczowej.

Ochrona przed insulinoopornością

Biała herbata może być współczesnym napojem na wiele problemów. Przede wszystkim chroni przed insulinoopornością. Może skutecznie obniżać poziom cukru we krwi oraz zwiększać wrażliwość na
działanie insuliny. W ten sposób ma szansę zmniejszać ryzyko cukrzycy czy rozwoju chorób serca.

Młodość na dłużej

Może być cennym składnikiem domowych maseczek kosmetycznych. Nakładana na skórę
może ją wzmacniać, poprawiać jej koloryt i chronić przed uszkodzeniami. Podobnie działa również od środka, spożywana w formie napoju. Wzmacnia strukturę skóry, dba o prawidłowy poziom kolagenu i elastyny. Chroni przed przedwczesnym starzeniem, zwłaszcza wynikającym z uszkodzenia komórek pod wpływem negatywnych czynników zewnętrznych.

Jak przygotować idealną białą herbatę?

Białej herbaty nie należy zalewać wrzątkiem. Idealna będzie woda w temperaturze około 85 stopni. Wystarczy pozostawić wrzątek na 2-3 minuty do ostygnięcia Zbyt gorąca woda może popsuć smak herbaty.

Jak przygotować białą herbatę? Wsyp do filiżanki liście herbaty, zalej wodą i odczekaj około 7 minut.
Możesz parzyć herbatę pod przykrywką.

Biała wersja herbaty nadaje się do picia na gorąco a także jako chłodny napar. Poleca się spożywać od 2 do 4
filiżanek na dobę. Oprócz tego należy pamiętać, żeby spożywać wodę, aby nie dopuścić do groźnych w skutkach niedoborów. Zbyt wysoka ilość herbaty może bowiem doprowadzić do zbyt małej ilości żelaza czy witamin z grupy B.

Dodatkowo istnieje ryzyko nadmiernego spożycia kofeiny, co będzie skutkowało bólem głowy, drażliwościami, czy wymiotami. Trzeba pamiętać, że biała herbata ma najwięcej kofeiny wśród herbat, bo około 68 mg w 250 ml.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>