Główne menu

Celiakia objawy. Sprawdź, czy chorujesz

Celiakia, trwała nietolerancja glutenu, dotyczy co setnego Polaka. Niestety większość osób żyje z chorobą, o której nie wie. Choroba trzewna jest trudna w diagnozowaniu dla lekarzy, a dla pacjentów nie tak prosta w rozpoznaniu z powodu długiej listy objawów, jakie może wywoływać. Warto o tym pisać, bo choroba niezdiagnozowana do 35 roku życia może wywoływać groźne dla życia nowotwory. Jakie celiakia objawy przynosi i jakie czynniki zwiększają ryzyko zachorowania? Przeczytaj!

Celiakia objawy – co powinno zwrócić Twoją uwagę?

Problem z zdiagnozowaniem celiakii jest taki, że choroba ta może objawiać na bardzo wiele sposobów. Nasilenie symptomów może być różne – od łagodnego dyskomfortu do silnego bólu. U osób dorosłych często celiakia jest skąpoobjawowa lub ukryta.

Celiakia objawy

 

Oto symptomy, na które należy zwrócić uwagę:

  • bóle, wzdęcia brzucha,
  • biegunki tłuszczowe i wodniste,
  • utrata masy ciała, chudnięcie, ale także otyłość,
  • niski wzrost,
  • wahania nastrojów, depresja,
  • uporczywa anemia, trudna do leczenia,
  • zmęczenie, senność, brak energii,
  • problemy z kośćmi, częste łamanie kości,
  • bóle kostne, stawowe,
  • wczesna osteoporoza,
  • afty, wrzodziejące zapalenie jamy ustnej,
  • problemy ze szkliwem zębowym,
  • problemy z płodnością, poronienia,
  • zmiany skórne (skórna postać celiakii),
  • choroby autoimmunologiczne

Jak diagnozuje się celiakię?

Objawy, które mogą wskazywać na celiakię, powinny być traktowane poważnie. Jednak ich obecność nie pozwala zdiagnozować choroby. Nawet jeśli wiesz, że gluten Ci szkodzi, to nie musisz chorować na chorobę trzewną. Czasami problemem jest alergia lub nadwrażliwość.

Celiakia to poważna choroba, która wyklucza przez całe życie spożywanie choćby odrobiny glutenu, a składnik ten znajduje się nie tylko w chlebie, ale w wielu produktach (np. wędlinach, sosach, słodyczach, itd). Dlatego tak istotne jest, by choroba została zdiagnozowana. Podstawą jest badanie krwi w kierunku przeciwciał, które powinno być wykonane, gdy zauważasz u siebie niepokojące objawy, szczególnie wtedy, kiedy w najbliższej rodzinie ktoś choruje na celiakię lub inne choroby autoimmunologiczne. Nie zawsze jednak u dorosłej osoby występują we krwi swoiste przeciwciała.

Ważnym punktem pozwalającym rozpoznać celiakię jest wykonanie gastroskopii koniecznie z pobraniem wycinków  z jelita cienkiego (klasyczna gastroskopia nie pozwala na zdiagnozowanie choroby). Należy pobrać co najmniej cztery wycinki, ponieważ przy celiakii jelito może być zniszczone tylko w niektórych fragmentach.

Jako że celiakia to choroba, do której wystąpienia predysponuje obecność pewnych genów, czasami zleca się badanie genetyczne, szczególnie gdy sama gastroskopia nie daje jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy osoba badana ma celiakię. Zmiany w jelicie, podobne do tych obserwowanych przy chorobie trzewnej, mogą na przykład powodować adenowirusy.

Bardzo ważne jest, by uzyskać diagnozę przed przejściem na dietę bezglutenową. Po zastosowaniu eliminacyjnego jadłospisu, wykrycie celiakii może być niemożliwe. W takiej sytuacji niezbędna jest prowokacja glutenowa i związane z tym niedogodności.

Przejdź na stronę Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej i dowiedz się więcej.

    17 komentarzy

  • piekno-z-natury.pl

    Celiakia to niestety uporczywa dolegliwość. Wiem jednak, że tylko jej początkowe etapy są naprawdę ciężkie. Z czasem kiedy nauczymy się nowych smaków, produktów, po które możemy sięgać oraz gdzie je zakupić coraz łatwiej jest komponować nowe posiłki. Oczywiście nigdy nie będzie to taka swoboda jak w przypadku zdrowej osoby, ale nie jesteśmy zdyskwalifikowani z normalnego życia. W dzisiejszych czasach chorując na celiakię nie musimy się martwić o żywienie na mieście bo powstaje coraz więcej restauracji gdzie dostępne są produkty bez glutenu, a mając świadomość, że ten składnik nam szkodzi jesteśmy w stanie szybko poprawić jakość naszego życia oraz nasze samopoczucie.

    • dorota

      Niestety martwić się trzeba, bo miejsc, gdzie można zjeść bezpiecznie nie jest aż tak dużo. Jednak sporo dobrego już widać w tym temacie, odpowiednie przygotowanie i rozeznanie też się sprawdzają. No i oczywiście torba pełna przekąsek na czarną godzinę 😉

  • panikara

    Rzeczywiście nieszczególne te objawy.. Każdy z nich można zrzucić na coś innego i dalej żyć w nieświadomości.

  • Agnieszka Wieczorek

    W ostatnim czasie słyszałam wiele o dietach bezglutenowych itp., ale nie wiedziałam nic do tej pory o takim poważnym schodzeniu jakim jest celiakia. Chyba w ogóle pierwszy raz spotkałam się z tą nazwą. Muszę coś więcej na ten temat poczytać 🙂

    • dorota

      Warto wiedzieć, że dieta bezglutenowa nie zawsze jest prowadzona dobrowolnie, czasami jest to po prostu lek. Lek dla osób, dla których gluten jest trucizną. To nie przesada, tak należy traktować gluten w diecie osób chorujących na celiakię.

  • Kinga

    Celiakia to choroba to nie jest moda na dietę bezglutenowa. Trzeba o tym pamietac, nie wszystkie osoby niejedzące glutenu maja wybor

  • Aneta

    Bardzo ważne zeby widziec ze celiakia moze przynosic rozne objawy lub nie dawac ich wcale to bardzo zjadliwa choroba, ktora moze niesc za soba kolejne – np. cukrzyce dlatego nie warto jej bagatelizowac

  • Katsunetka

    Nie trzeba robić prowokacji, przy niej i tak nie ma 100% pewności, że coś wyjdzie. Musiałaby trwać z rok albo i 2 lata. Jeżeli ktoś długo glutenu unika, prowokacja 2 czy 3 miesięcy prawdopodobnie nie potwierdzi ani nie wykluczy choroby. Najpewniejsze i w 100% wiarygodne są testy DNA. Poza tym, z tego, co wiem, celiakia ma coraz więcej nieswoistych objawów. Słyszałam od ciotki, że jedna pani miała zaczerwienienia na skórze głowy i to był u niej objaw celiakii.

    • kaska

      Testy DNA nie są takie wiarygodne, bo gen celiakii ma bardzo dużo osób. Akurat najwięcej powiedzia testy serologiczne na przeciwciała z krwi i ewentualnie gastroskopia

    • dorota

      Celiakia może objawiać się na wiele sposobów. Co do testów genetycznych – tu sprawa nie jest taka prosta. Geny odpowiedzialne za chorobę ma wiele osób, a tylko niewielki procent choruje.

  • Anelise

    Współczuję wszystkich hipochondrykom żyć w dzisiejszych czasach 🙂

  • Rebecca Sharp

    Znam osobę, która w latach 80tych chorowała na tę chorobę. Wtedy to była tragedia. Po chleb rodzicie jej musieli jechać na drugi koniec Poznania. Nie było wtedy łatwo. Teraz nie ma takich dużych problemów – jedyny minus to fakt, że te produkty są droższe niż normalne. Pocieszenie jest takie, że moja koleżanka po kilku latach bardzo restrykcyjnej diety dziś odżywania się normalnie – znikła alergia na gluten.
    Jednak tak jak napisałaś gluten jest naprawdę wszędzie i wyeliminowanie go z diety graniczy z cudem. Czytanie etykiet musi być na porządku dziennym, ale także to, gdzie ten gluten może potencjalnie występować – mam namyśli w jakich składnikach danego produktu. Niekoniecznie będzie napisane, że produkt zawiera gluten.
    Jednak jeśli ktoś nie choruję na celiakię i nie ma nietolerancji na gluten to ja nie proponowałabym przechodzenie na dietę bezglutenową. Przede wszystkim dlatego, że gluten to bardzo wartościowe białko, które jest nam potrzebne w organizmie. Jeśli już to można ograniczyć spożycie, bo wieść gminna niesie, że pszenica jest bardzo tym glutenem teraz nafaszerowana. Ale do każdej diety należy podchodzić z rezerwą i dystansem.

    • kaska

      Musi być napisane, że produkt zawiera gluten. Każdy alergen musi być dobrze oznaczony i nawet lepiej niż inne składniki, czy to poprzez wytłuszczenie druku czy podkreślenie. Tak mówi prawo

    • dorota

      Zgadzam, wiele się zmieniło pod tym względem. Dzisiaj dieta bezglutenowa nie jest już aż tak trudna, a dostępność produktów bezglutenowych jest znacznie lepsza. Niestety rzadko można zrobić wszystkie zakupy w jednym miejscu, należy nastawić się na odwiedzanie kilku sklepów, ale można się do tego przyzwyczaić.

  • Mom on top

    Objawów to mam z tej listy sporo, ale niestety problem jest taki, że np. chroniczne zmęczenie, czy wahania nastroju są objawami całej masy najróżniejszych schorzeń i bądź tu człowieku mądry, co to może być…

    • dorota

      Tak, jasne, masz rację. Badanie w kierunki celiakii warto na pewno wykonać, jeśli ktoś w najbliższej rodzinie choruje. Warto rozważyć też badanie, jeśli jest też obecność w rodzinie cukrzycy typu 1.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>