Chipsy z soczewicy, ciecierzycy i inne fit przekąski zrobisz sama w domu
Teoretycznie powinnyśmy jeść 5 posiłków dziennie. W skład nich powinny wchodzić trzy posiłki główne i dwa dodatkowe. W ramach tych dwóch dodatkowych dobrym wyborem bywają chipsy. Co istotne jednak nie te słone, tłuste, kaloryczne i mega uzależniające, ale inne, zawierające mnóstwo witamin, cennego białka i błonnika. Propozycja? Na przykład chipsy z soczewicy, ciecierzycy, czy własnoręcznie przygotowane z jarmużu. To, jak gotowa na eksperymentowanie w kuchni?
Fit chipsy z soczewicy
Chipsy z soczewicy kupimy gotowe w sklepie. Są to właściwe chrupki, na przykład o smaku papryki czy z dodatkiem soli morskiej. Do ich produkcji wykorzystany jest najczęściej dobrej jakości olej słonecznikowy. Zazwyczaj gotowe chipsy zawierają dużo mniej tłuszczu, nawet o 40%. Dzięki temu są mniej kaloryczne i po prostu zdrowsze!
Możemy wybrać także bio chipsy soczewicowe, dostępne w dobrych sklepach a także gotowe chipsy z cieciorki.
Przepis na domowe chipsy z soczewicy
Poniższy przepis (pochodzi stąd) na chipsy z soczewicy to zdrowa propozycja, bogata w dobre białko, błonnik, witaminy. Nie zawiera glutenu, dlatego chipsy mogą być spożywane przez osoby nietolerujące tego składnika.
Domowe chipsy z soczewicy mają mniej kalorii, bo nie są smażone w tłuszczu, a pieczone. Są odpowiednie dla wegan, świetnie smakują i można je szybko przygotować samodzielnie w domu.
Najlepsze są od razu po przyrządzeniu. Jeśli jednak nie zjesz ich tego samego dnia, przechowuj je w lodówce i spożyj w ciągu kilku następnych dni.
Domowe chipsy soczewicowe przygotujesz w 10 minut. Czas pieczenia to 40 minut.
Czego potrzebujemy?
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (uprzednio namoczonej) – 140 gramów
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 plaster cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta soli i pieprzu
- 180 ml wody
- 1 łyżka suszonej bazylii
Moczymy soczewicę w osolonej wodzie przez noc. Odcedzamy i płuczemy. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz bazylii) i blendujemy na gładko. Na koniec wsypujemy bazylię. Formować chipsy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut.
Chipsy z ciecierzycy
A może chipsy z ciecierzycy? Możemy je kupić gotowe w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu.
Będziemy potrzebowali:
- 1 puszki soczewicy (soczewicę osączamy i płuczemy),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 1 szczypta soli morskiej,
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Mieszamy olej z przyprawami. Wrzucamy ciecierzycę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Rozkładamy na blasze do pieczenia (na papierze) na jednej warstwie. Pieczemy około 45 minut aż do zarumienienia, co jakiś czas mieszając.
Smacznego! 🙂
Komentarz ( 1 )
Klik dobry:)
Ciekawe przepisy, może wypróbuję.
Pozdrawiam serdecznie.