Główne menu

Chipsy z soczewicy, ciecierzycy i inne fit przekąski zrobisz sama w domu

Teoretycznie powinnyśmy jeść 5 posiłków dziennie. W skład nich powinny wchodzić trzy posiłki główne i dwa dodatkowe. W ramach tych dwóch dodatkowych dobrym wyborem bywają chipsy. Co istotne jednak nie te słone, tłuste, kaloryczne i mega uzależniające, ale inne,  zawierające mnóstwo witamin, cennego białka i błonnika. Propozycja? Na przykład chipsy z soczewicy, ciecierzycy, czy własnoręcznie przygotowane z jarmużu. To, jak gotowa na eksperymentowanie w kuchni?

Chipsy z soczewicy

 

Fit chipsy z soczewicy

Chipsy z soczewicy kupimy gotowe w sklepie. Są to właściwe chrupki, na przykład o smaku papryki czy z dodatkiem soli morskiej. Do ich produkcji wykorzystany jest najczęściej dobrej jakości olej słonecznikowy. Zazwyczaj gotowe chipsy zawierają dużo mniej tłuszczu, nawet o 40%. Dzięki temu są mniej kaloryczne i po prostu zdrowsze!

Możemy wybrać także bio chipsy soczewicowe, dostępne w dobrych sklepach a także gotowe chipsy z cieciorki.

Przepis na domowe chipsy z soczewicy

Poniższy przepis (pochodzi stąd) na chipsy z soczewicy to zdrowa propozycja, bogata w dobre białko, błonnik, witaminy. Nie zawiera glutenu, dlatego chipsy mogą być spożywane przez osoby nietolerujące tego składnika.

Domowe chipsy z soczewicy mają mniej kalorii, bo nie są smażone w tłuszczu, a pieczone. Są odpowiednie dla wegan, świetnie smakują i można je szybko przygotować samodzielnie w domu.

Najlepsze są od razu po przyrządzeniu. Jeśli jednak nie zjesz ich tego samego dnia, przechowuj je w lodówce i spożyj w ciągu kilku następnych dni.

Domowe chipsy soczewicowe przygotujesz w 10 minut. Czas pieczenia to 40 minut.

Czego potrzebujemy?

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (uprzednio namoczonej) – 140 gramów
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 plaster cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 180 ml wody
  • 1 łyżka suszonej bazylii

Moczymy soczewicę w osolonej wodzie przez noc. Odcedzamy i płuczemy. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz bazylii) i blendujemy na gładko. Na koniec wsypujemy bazylię. Formować chipsy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut.

Chipsy z ciecierzycy

A może chipsy z ciecierzycy? Możemy je kupić gotowe w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu.

Będziemy potrzebowali:

  • 1 puszki soczewicy (soczewicę osączamy i płuczemy),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1 szczypta soli morskiej,
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu.

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Mieszamy olej z przyprawami. Wrzucamy ciecierzycę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Rozkładamy na blasze do pieczenia (na papierze) na jednej warstwie. Pieczemy około 45 minut aż do zarumienienia, co jakiś czas mieszając.

Smacznego! 🙂

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>