Co jeść, żeby nie być ciągle zmęczoną?
Ludzki organizm jest perfekcyjnie skonstruowany. Wysyła nam liczne sygnały, gdy coś jest nie w porządku – dochodzi do niedoborów czy nieprawidłowości. Częstym objawem jest uczucie zmęczenia. Jak sobie z nim radzić? Co jeść, gdy jesteś ciągle zmęczona?
Kolejna kawa, szklanka napoju energetycznego nie będzie dobrym rozwiązaniem. Zadziała bowiem tylko na chwilę. O swój poziom energii warto dbać każdego dnia, uzyskując satysfakcjonujące efekty metodą małych kroczków.
Banany – dodają energii
Banany to prosta i energetyczna przekąską, którą można mieć zawsze pod ręką. Owoce te dostarczają cennych węglowodanów, cukrów naturalnych, które przynoszą natychmiastowy zastrzyk energii, jednak nie prowadzą do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy, jak dzieje się w przypadku produktów wysokoprzetworzonych. Zjadając banana, możesz liczyć na stały stopniowy wzrost poziomu glukozy.
Banany to również cenne źródło błonnika, dające uczucie sytości i stanowiące bazę energetyczną.
Banany są łatwe w przygotowaniu. Można je zjeść natychmiast po obraniu ze skórki, przyrządzić z nich koktajle, lody, ciasta, a nawet zastąpić nimi cukier w domowych wypiekach.
Rośliny strączkowe – fasola i soczewica
Rośliny strączkowe takie, jak fasola i soczewica, dostarczają specjalnych włókien, które działają jak prebiotyki wzmacniające naturalne bariery ochronne oraz sprzyjające zachowaniu zdrowia jelit.
Poza tym rośliny strączkowe powoli uwalniają białko i energię, co pozwala zachować optymalny poziom energii.
Awokado
Awokado skutecznie dodaje energii, to dlatego, że jest cennym źródłem kwasów mononasyconych, błonnika i witaminy B – niezbędnej do wytworzenia energii.
Awokado sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, koktajli.
Szpinak
By dodać energii, warto sięgnąć po szpinak, który jest cennym źródłem witamin, mikroelementów i składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Co warto zaznaczyć, szpinak dostarcza także potasu i magnesu – składników mających ścisły związek z naszym samopoczuciem i zasobami energii.
Szpinak sprawdza się jako dodatek zup, koktajlów, farsz do mięs, a nawet dodatek ciast.
Migdały
Migdały dostarczają wielu cennych składników – białka, błonnika i zdrowych tłuszczy. Są również cennym źródłem witamin i minerałów, które mogą prowadzić do niedoborów skutkujących zmęczeniem. Zawierają ponadto aminokwas tryptofan, słynący z tego, że pozwala skutecznie zrelaksować ciało.
Najlepsze są migdały surowe, pozbawione oleju i soli, które dostarczałyby zbędnych składników odżywczych. Można je jeść na surowo, jako przekąskę, dodać do ciasta, koktajli, sałatek i sosów.
Pomarańcze
Czujesz się zmęczona? Bez energii?
Sięgnij po pomarańcze.
Zapach i smak tych cytrusów nastraja optymistycznie, poprawia humor, ale również dostarcza cennych witamin – zwłaszcza przeciwutleniaczy, błonnika i witaminy C.
2 komentarze
Fajnie bo z tej listy wszystko lubię 🙂 MNie strasznie zamulają słodycze…będę z nich rezygnować…na dniach. mam nadzieję, że się uda
Poniższy artykuł to nie propozycja diety, tylko zwrócenie uwagi na to że jesteśmy tym co jemy: tabletki i herbatki a nawet antybiotyki nie zastąpią nam niewidzialnych witamin, jeśli można nieświadomie sięgnąć po banana , który w rezultacie ma pozytywny wpływ na nasz organizm i samopoczucie warto to zrobić: zachęcam do stosowania, ja korzystam i ciesze się optymizmem 🙂