Główne menu

Co jeść, żeby wzmocnić paznokcie?

Kruche paznokcie to problem wielu kobiet. Często jest rozwiązywany u stylistki. Jednak dla pań, które marzą o naturalnych, mocnych paznokciach, na wagę złota mogą okazać się porady, co jeść, żeby wzmocnić paznokcie. Dietą, ku zaskoczeniu niedowiarków, można naprawdę wiele zdziałać. Oto kilka ważnych zasad – co ważne, prostych do wdrożenia!

Co jeść, żeby wzmocnić paznokcie?

Co jeść, żeby wzmocnić paznokcie? Krzem

Warto zadbać o to, by w diecie był krzem. Krzem wzmacnia paznokcie i przeciwdziała ich rozdwajaniu.

Sprawia, że paznokcie są bardziej elastyczne i rzadziej się łamią. Ma również doskonały wpływ na strukturę włosów, chroniąc przed ich nadmiernym wypadaniem. Pozytywnie wpływa na kości i układ krążenia. Warto jeść produkty bogate w krzem, zwłaszcza, że ilość tego pierwiastka spada wraz z wiekiem. Jak uzupełniać poziom krzemu?

Istnieje wiele sposobów – picie herbaty pokrzywowej, sięganie po suplementy ze skrzypem polnym, włączenie do menu większej ilości kukurydzy, rzodkiewek, buraków, chrzanu, pietruszki, marchewki, buraków, a także otrębów, kaszy gryczanej, jaglanej, pełnoziarnistych płatków owsianych, chleba razowego, brązowego ryżu.

Co istotne nie stwierdzono do tej pory przedawkowania krzemu. Druga ważna informacja to taka, że zauważono związek między wchłanianiem krzemu w jelitach a poziomem estrogenu. Zaburzone działanie układu hormonalnego może negatywnie wpływać na poziom tego cennego minerału. Poza tym na niedoboru krzemu cierpią dzieci, w okresie wzmożonego rośnięcia, a także osoby zmęczone, schorowane i seniorzy.

Cynk

Drugi ważny minerał wzmacniający kruchą i łamliwą płytkę paznokcia to cynk. Sprawia on, że paznokcie
stają się nawilżona i silne.

Dobrymi źródłami cynku są ostrygi, mięso, wątróbka, kasza gryczana, pestki dyni, nasiona słonecznika.

Co jeść, by wzmocnić paznokcie? Witamina H, czyli biotyna

Jak zadbać o łamliwe paznokcie? Warto sięgnąć także po biotynę, czyli witaminę H. Niekoniecznie w formie suplementów diety, ale poprzez mądre modyfikowanie codziennej diety. Witamina H wzmacnia paznokcie, chroni przed ich nadmiernym łamaniem.

Biotynę znajdziemy w żółtkach jaj, wątrobie, mące sojowej, ryżowej, pomidorach, marchewce i szpinaku.

Witaminy z grupy B

Bezpośredni wpływ na wygląd paznokci mają również witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B6 i B12.

Decydują one o szybszym rośnięciu paznokci, wzmacniają słabą płytkę. Witamin z grupy B należy szukać w drożdżach, fasoli, grochu, brukselce, brokułach, pomarańczach, mięsie, orzechach i pestkach, a także w nabiale, jajach, brzoskwiniach i szpinaku, mleku, jogurtach naturalnych, a także w rybach i małżach.

Witamina C na paznokcie

Nie warto zapominać o witaminie C, która jest potrzebna do prawidłowego wchłaniania żelaza – decydującego o tym, że paznokcie stają się mocne i silne. Dzięki niej płytka paznokcia jest mniej narażona na uszkodzenia. Działa również przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie.

Kwasy omega 3

Gdy mamy za cel wzmocnienie paznokci, warto pamiętać o cennych kwasach tłuszczowych, które mają bezpośredni pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Niestety ich częste niedobory są
źródłem wielu problemów urodowych. Nasza dieta powinna być bogata w tłuste ryby – makrelę, śledzia, łososia, sardynki. Warto włączyć do menu również zdrowe tłuszcze – olej lniany i olej z wiesiołka.

Słabe paznokcie można wzmocnić. Choć najprościej sięgnąć po suplementy diety i odżywki stosowane na płytkę paznokciową, to warto przyjrzeć się swojemu codziennemu menu. Wygląd paznokci to jak barometr zdrowia całego ciała. Jeśli paznokcie się kruszą, dobrze po prostu działać. Niekoniecznie tylko z myślą o nich, ale o całym ciele.

 

 

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>