Co zrobić z dyni? Dania z dyni
Mamy sezon na dynię i warto z niego czerpać pełnymi garściami, w ten sposób dostarczając organizmowi wiele dobrego, potrzebnego do funkcjonowania jesienną porą. Dynia to cenne witaminy, minerały, a do tego niewiele kalorii, które można przemycić w menu w różnej formie. Dynia bowiem doskonale smakuje na słodko i słono, pikantnie i w wersji łagodnej. Co zrobić z dyni? Oto najlepsze dania z dyni dla każdego.
Co zrobić z dyni? Krem z dyni
Masz ochotę na obiad z dynią w roli głównej? Koniecznie przygotuj gęsty krem z dyni. To klasyczna, prosta w przygotowaniu zupa, która uda się naprawdę każdemu.
Będziesz potrzebowała przede wszystkim dyni (którą należy umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki), dodatkowo cebuli i czosnku (czosnek można ominąć). Niezbędny będzie bulion i śmietana 30%, chociaż tę drugą także możesz sobie podarować.
Podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć pokrojoną dynię i wlej bulion. Gotuj do miękkości. Na koniec wszystko zmiksuj, dodaj sól i pieprz, według uznania, oraz śmietankę (jeśli chcesz).
Udekoruj pestkami dyni.
Pumpkin Spice Latte
A może słynna dyniowa latte ze Starbucks przygotowana samodzielnie w domu?
Będziesz potrzebować:
- Cold Breff, czyli kawy parzonej na zimno,
- cukier,
- śmietana do ubijania,
- ekstrakt waniliowy,
- puree dyniowe,
- przyprawa do ciasta dyniowego (1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej)
- ekstrakt waniliowy.
Przygotuj Cold Breff. Odmierz jedną filiżankę mielonej kawy, wsyp do dzbanka, dolej cztery szklanki zimnej wody, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Przefiltruj kawę przez gazę, tak, żeby pozbyć się fusów. Dodaj cztery szklanki zimnej wody.
Następnie w rondelku wymieszaj puree z dyni, przyprawę dyniową, śmietanę i cukier. Ubijaj na ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj ekstrakt z wanilii. Przestudź otrzymaną masę dyniowo-śmietaną, wstaw do lodówki. Następnie spień krem z dyni.
Wybierz wysoką szklankę, wsyp do niej kostki lodu, następnie kawę Cold Breff, na koniec dodaj spieniony krem dyniowy.
Dynia pieczona w piekarniku
Dynia z piekarnika może być świetnym dodatkiem do dania głównego lub przekąską.
Przepis jest bardzo prosty. Będziemy potrzebować:
- dyni pokrojonej w kawałki
- oliwy z oliwek,
- sól, mielone goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ułóż plastry dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, posyp przyprawami. Piecz około 15-20 minut. Im grubsze plasterki, tym dłuższy czas pieczenia.
Dynia z makaronem
A może makaron z dynią? Tu mamy nieskończenie wiele możliwości przyrządzenia smacznego dania. Wystarczy wybrać odpowiednie dodatki – szpinak, suszone pomidory, fetę, grzyby, kukurydzę, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, itd.
Makaron z dynią możesz przygotować na wiele smacznych sposobów.
Dynia zachęca zresztą do przygotowania ciasta dyniowego, dżemu dyniowego czy deseru z dynią.
Ubij na sztywno śmietanę kremówkę (samą lub z mascarpone) z cukrem. Puree z dyni dopraw odrobiną cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ekstraktem z wanilii i mielonymi goździkami oraz miodem. Układaj w naczyniu jak na poniższym zdjęciu, posyp ulubionymi pokruszonymi ciastkami, najlepiej korzennymi. Smacznego!
2 komentarze
Dyni w deserach jeszcze nie próbowałam 🙂
no coś Ty? 🙂
dynia w deserach jest prosta jak… jak dynia 😆
p.jzns 🙂