Główne menu

Materiał partnera
Co zrobić z jedzeniem po świętach? Jak je przechowywać?

Święta Bożego Narodzenia to czas kulinarnego szaleństwa. Stoły wręcz uginają się od różnego rodzaju potraw wytrawnych, jak również tych na słodko. Zwykle bywa tak, że po okresie świątecznym w Waszych lodówkach zostaje całe mnóstwo wędlin, sałatek i ciast, a także pieczywa i wiele innych bożonarodzeniowych potraw. Co roku jak bumerang wraca więc pytanie, co zrobić z resztkami jedzenia po świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdźcie kilka sprawdzonych sposobów.

Problem wyrzucania i marnowania żywności jest i był niezwykle istotny. Zjawisko to nasila się głównie w czasie świąt, np. Bożego Narodzenia, ponieważ jest to czas wielu spotkań przy wspólnym stole, który najczęściej jest suto zastawiony. Makowce i pierniki, bigos, barszczyk czerwony i krokiety, świąteczna kutia, sałatki i kapusta z grochem. To tylko niewielka część świątecznych potraw, które z pewnością pojawią się na Waszych stołach. Wszystkie kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem. Niestety często zdarza się, że nie jesteśmy w stanie ich zjeść. Co zrobić, żeby świąteczne smakołyki nie wylądowały w koszu? Na szczęście istnieje kilka sposobów, by przedłużyć ich przydatność do spożycia. Oto one!

Mrozimy jedzenie

W okresie świątecznym zapasów jedzenia jest tak dużo, że zazwyczaj nie jesteśmy w stanie ich zjeść. Doskonałym sposobem na uratowanie bożonarodzeniowych potraw jest ich zamrożenie! Właśnie dlatego jeszcze przed świętami warto przygotować miejsce w zamrażarkach. Co można zamrozić? Praktycznie wszystko! Świąteczne pierogi, gołąbki, pieczeń, uszka, kluski, a nawet chleb. W przechowywaniu żywności w zamrażarce doskonale sprawdzą się szczelnie zamknięte szklane słoiki czy specjalne woreczki z suwakiem, które możecie kupić w większości marketów. Warto poświęcić odrobinę czasu, żeby opisać słoiki datą.

Przed włożeniem jedzenia do zamrażarki pamiętajcie o tym, by je poporcjować – raz rozmrożona potrawa nie będzie nadawać się do ponownego zamrożenia. Zamiast mrozić w całości pasztet można pokroić go na kawałki, a garnek bigosu poprzekładać w mniejsze słoiki. W ten sposób będziecie mogli bardziej precyzyjnie odmierzać obiadowe porcje i uniknąć marnowania resztek.

Wekujemy potrawy

Wekowanie to znany od lat sposób na przedłużenie przydatności do spożycia zup, sosów i wielu innych potraw. Sam proces jest naprawdę prosty. Wystarczy, że przygotujecie odpowiednią ilość słoików, a ich wnętrze dokładnie umyjecie i wyparzycie wrzątkiem. Po włożeniu do nich odpowiedniej ilości potrawy szczelnie je zamknijcie, a następnie poddajcie pasteryzacji. Jak to zrobić? Najlepiej wyłożyć dno dużego garnka bawełnianą szmatką lub kawałkami gazety i wypełnić je słoikami ustawionymi do góry dnem. W kolejnym etapie należy wypełnić garnek wodą do wysokości 4/5 słoików i gotować około 10 minut. To wszystko. Tak zawekowane potrawy możecie śmiało przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Wykorzystujemy resztki

Jeśli macie dość świątecznego jedzenia, można poddać je szybkiej metamorfozie. Zamiast kolejny dzień jeść kanapki z wędliną i żółtym serem, które zostały na półmisku po świątecznym przyjęciu, możecie zrobić z nich pyszną zapiekankę! Wystarczy pokroić świąteczne wędliny i mięsa, dodać do nich obrane ziemniaki, cebulkę lub inne warzywa i wrzucić do naczynia żaroodpornego. Za sos może posłużyć Wam passata pomidorowa lub gotowe mieszanki, które z powodzeniem znajdziecie na sklepowych półkach w postaci niewielkich słoików lub torebek. Sam proces zapiekania nie trwa długo – maksymalnie godzinę.

Dzielimy się z innymi

Bardzo szlachetną inicjatywą są tak zwane jadłodzielnie, w których możemy zostawić świąteczne potrawy i w ten sposób podzielić się z osobami potrzebującymi. Na terenie całego kraju możecie znaleźć wiele takich punktów, które działają przez okrągły rok. W wielu miastach Polski organizowane są też zbiórki żywności, a w wybranych miejscowościach możecie znaleźć również specjalne lodówki dla potrzebujących.

Jeszcze więcej ciekawych porad i sprawdzonych sposobów na przepyszne dania i przygotowanie świąt znajdziecie na blogu Przepisy.pl!

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>