Główne menu

Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?

25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Ten słodki deser ma swoje święto nie bez przyczyny. Po prostu uwielbiamy go jak świat długi i szeroki. I jemy nie tylko latem, ale przez cały rok. Z najróżniejszymi dodatkami. I nie tylko na słodko. Najlepiej gdy jest przyjemnie, głośno chrupiący. Jednak co zrobić, żeby gofry były chrupiące? Czy są sposoby, żeby zawsze takie wychodziły?

Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?

Chrupiące gofry – naprawdę mocna gofrownica

Żeby wyszły nam chrupiące gofry, podstawa to naprawdę dobra, mocna gofrownica. Liczy się wysoka
moc, która pozwoli nam przygotować najlepsze gofry w krótkim czasie.

Większość powszechnie sprzedawanych gofrownic nie ma zbyt wysokiej mocy. Te marketowe, kolorowe
pięknie prezentujące się gofrownice zazwyczaj są po prostu zbyt słabe, by otrzymać naprawdę chrupiące
gofry. Czy jednak od razu należy sięgać po profesjonalny sprzęt? No nie. Nie jest to konieczne.

Trzeba jednak nieco poszukać i wybierać gofrownice z mocą minimum 1500 W, jeszcze lepiej gdy będzie
ona miała 1800 W, a idealnie gdy sięgniemy po taką 2000W.

Mocne gofrownice są zazwyczaj wyposażone w specjalne lejki, które wyłapują wylewające się ciasto.
Dzięki temu pozwalają na bardziej komfortowe smażenie gofrów i późniejsze łatwiejsze czyszczenie
sprzętu.

Chrupiące gofry – cukier

Sam sprzęt to za mało. Liczy się oczywiście przepis na ciasto. By gofry były chrupiące, potrzebny jest
cukier.

Pozwala on uzyskać dobrą konsystencję ciasta, dba o odpowiednią gęstość i strukturę. Poza tym dzięki
temu, że cukier podlega krystalizacji ciasto staje się chrupkie i naprawdę smaczne.

Co zrobić, żeby gofry były chrupiące – białko i żółtko

Istnieje wiele przepisów na gofry. Jeśli chcemy uzyskać naprawdę smaczny deser, należy wybierać takie,
które uwzględniają rozdzielenie białek od żółtek. To właśnie dobrze ubite białka stanowią o chrupkości
gofrów i wpływają na nią w zdecydowany sposób. Następnie kluczowy moment to delikatne połączenie
białek z pozostałym ciastem, w taki sposób, żeby białka zapewniały delikatność i puszystość gofrom.

Odpowiednia temperatura

Samo smażenie gofrów to nie wszystko. Liczy się również temperatura produktów używanych do
przygotowania deserów. Żeby gofry były chrupiące, jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Choć
często zapominamy o tym aspekcie, to ma on naprawdę duże znaczenie.

Lubisz chrupiące gofry? Zadbaj o powyższe aspekty, a będziesz cieszyć się smacznym deserem, do
którego z przyjemnością dobierzesz ulubione dodatki.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>