Główne menu

Co zrobić, żeby pierniki zmiękły? Najlepsze sposoby

Istnieje wiele przepisów na pierniki. Takie, które pozwalają cieszyć się korzennymi ciastkami od razu po upieczeniu oraz te, które wymagają leżenia. Niektóre pierniki są najlepsze do spożycia po 3-4 dniach od pieczenia. Inne muszą leżeć nawet kilka tygodni. Jeśli chcemy dobrze rozłożyć przygotowania świąteczne w czasie, to możemy upiec pierniki choćby w listopadzie…Początek grudnia to najwyższy czas! Co jednak zrobić, by korzenne ciasteczka były gotowe do spożycia? Co zrobić, żeby pierniki zmiękły? Oto sposoby!

Co zrobić, żeby pierniki zmiękły?

Pierniki, zawierające korzenne przyprawy i miód, potrzebują trochę czasu, żeby zmiękły. Dlatego najlepiej upiec je odpowiednio wcześniej, by mieć zapas czasowy. Pierniki miękną, gdy trochę poleżą.

co zrobić, żeby pierniki zmiękły

Jednak jeśli nie chcesz zbyt długo czekać aż pierniki zmiękną, zwróć uwagę na to, jak je przygotowujesz:

  • nie podsypuj zbyt dużo mąki w trakcie zagniatania ciasta, im więcej mąki, tym wyjdą twardsze pierniki,
  • używaj płynnego miodu do ciasta (najlepszy miód to lipowy),
  • nie zamieniaj masła na margarynę (jeśli przepis zawiera masło),
  • skróć czas pieczenia pierniczków. Im dłużej ciastka będą się piekły, tym będą twardsze,
  • wałkuj ciasto na około 1 cm, im jest cieńsze, tym pierniki będą twardsze po pieczeniu,
  • jeśli chcesz lukrować pierniki, zrób to wtedy, kiedy zmiękną.

Jeśli pierniki są twarde po upieczeniu i chcesz sprawić, żeby były miękkie:

  • włóż do szklanego słoja lub pudełka kawałek jabłka. Ciasteczka „wezmą” wilgoć z jabłka i zmiękną. Jednak uwaga, jeśli masz skłonność do sklerozy, to jest to ryzykowna metoda. Jabłko trzeba wyciągnąć z pudełka, żeby nie dopuścić do jego pleśnienia. Zazwyczaj doba wystarczy, by jabłko zadziałało, potem można je wyciągnąć.
  • Możesz dodać do pudełka z piernikami kawałek cytryny.
  • Chcesz szybkiego efektu? Połóż pierniki na talerzu na stole, niech wchłoną wilgoć z powietrza. Jeszcze szybciej działa wystawienie pierników na balkon, jednak uwaga na ptaki, które mogą się poczęstować.

Domowe pierniki są niezastąpione. Nie dość, że zapewniają świetną zabawę w trakcie pieczenia i dekorowania, to idealnie nastrajają na święta. Warto przygotować je z dziećmi, kultywując tradycję co roku!

    Komentarz ( 1 )

  • jotka

    Ja przechowuję pierniki w puszkach, mam specjalne duże puszki na święta:-)
    Piernik pieczony w całości można przełożyć powidłami lub marmoladą.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>