Główne menu

Co zrobić, żeby rosół nie był mętny?

Rosół to jedna z podstawowych zup. Taka baza, która pozwala przygotować inne dania. Niezastąpiona przy okazji wielu uroczystości. Dla wielu obowiązkowa w niedzielę. Trudno nie docenić jej walorów. Kluczem do sukcesu jest jednak jej dobre przygotowanie. Smaczne, zdrowe i takie, które pozytywnie wpływa na odbiór przygotowanego dania. Kluczowym pytaniem jest – co zrobić, żeby rosół nie był mętny?

Leczniczy jak rosół

Rosół to nie tylko kultowe danie, chyba jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych w Polsce. To także doskonała metoda wzmocnienia organizmu, polecana szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Rosół wzmacnia i pozwala szybko się rozgrzać. Tradycyjnie polecamy był przez babcie do leczenia przeziębień. To jedna z domowych metod na katar i kaszel. Jednak to nie jedyne jego przeznaczenie. Bo rosół może znacznie więcej.

co zrobić żeby rosół nie był mętny

Wielu poleca rosół na:

  • choroby jelit,
  • w minimalizowaniu stanów zapalnych,
  • na słabe kości,
  • na słabe stawy,
  • w celu wzmacniania skóry,
  • do pobudzania układu odporności.

W okresie przeziębienia rosół ułatwia odkrztuszanie, oczyszczanie układu oddechowego. Zmniejsza katar i usprawnia oddychanie.

Tradycyjnie rosół przygotowywało się kiedyś z mięsa wołowego lub cielęcego, a także ptactwa – jarząbków i kuropatw. Niezbędne przyprawy do rosołu to cebula, czosnek, pietruszka, koper i korzenne przyprawy.

Prawdziwy rosół

Żeby korzystać z tych wszystkich prozdrowotnych właściwości, konieczne jest przygotowanie dobrej jakości rosołu. Do tego potrzebujemy nie tylko wysokiej jakości składników, ale również czasu.

Do przygotowania rosołu będziemy potrzebować dobrych składników. Podstawa to:

  • mięso – korpus z kurczaka, udko lub skrzydełka, do tego np. wołowina lub inne mięso -można przygotować rosół tylko z jednego rodzaju mięsa,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • seler,
  • cebula,
  • liść laurowy,
  • sól, pieprz,
  • lubczyk,
  • ziele angielskie,
  • kurkuma.

Niektórzy dodają też paprykę i czosnek.

Co zrobić, żeby rosół nie był mętny?

  • Używaj świeżego lub całkiem rozmrożonego mięsa – to pozwoli uniknąć szumowin i zadbać o klarowność rosołu.
  • Kluczowe jest dobre wymycie mięsa i pozbycie się z niego błon, żył, itd.
  • Używamy na początku zimnej wody. Jeśli zdecydujemy się na uzupełnianie wody, to w trakcie dolewamy tylko wrzątek.
  • W trakcie gotowania kilkakrotnie należy usuwać zbierające się szumowiny.
  • Kolejna ważna kwestia, by sól dodawać na końcu gotowania.
  • Pozostałe przyprawy dodajemy też po usunięciu szumowin.
  • Rosół potrzebuje czasu. Gotuj go na małym ogniu.
  • Zbyt duży ognień to gwarancja mętnego wywaru.
  • Żeby przygotować rosół potrzebujesz co najmniej 3 – 4 godzin.

Jeśli rosół wyszedł nam mętny, należy opalić cebulę na suchej patelni i wrzucić do wywaru. Dla uratowania rosołu można wypróbować metodę dodania kawałka kapusty włoskiej. Inny sprawdzony patent? Tuż przed końcem gotowania dodać pół szklanki bardzo zimnej wody, dzięki temu rosół się wyklaruje.

Jest też dobrze oceniana metoda z ubitym białkiem. Wyciągamy z rosołu warzywa i mięso i dodajemy ubite białko, zagotowujemy, czekamy aż białko się zetnie. Ściągamy z gazu, odstawiamy na kilka minut. Następnie przelewamy rosół przez gazę. Wszelkie zanieczyszczenia powinny znaleźć się na dnie garnka.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>